Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

z Katowic przez Czechy czy Słowację

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
elzbieta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elzbieta » 22.05.2007 23:48

Która trasa wg was jest korzystniejsza , przez Brno czy Bratysławę ?
My dotychczas zawsze jezdziliśmy przez Bratysławę bo mąż twierdził ,że jest mniejsze prawdopodobieństwo zapłacenia mandatu za szybkość.
No i doczekał się . Brat Słowak był nieprzejednany i za minimalne przekroczenie prędkości dostaliśmy 1000 koron mandatu.(jeszcze nie zapłacony )
Nie wiem czy na granicy będą to sprawdzać . Czy macie jakieś doświadczenie ze Słowakami w sprawie mandatów ?
A kolejne moje pytanie to czy ktoś jechał już w tym roku do Chorwacji i mógłby powiedzieć co się zmieniło w stosunku do ub.roku( na lepsze myślę ) na Słowacji (czy oddano jakiś nowy odcinek autostrady ) i w Austrii.
Co do Austrii to najbardziej mnie wkurza ten kawałek od granicy do momentu wjazdu na autostradę , kiedy się trzeba wlec z prękością 50 km/godz.
Może da się to jakoś ominąć ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.05.2007 09:15

Jak macie na Słowacji pokute do zapłaty to omijajcie ich szerokim łukiem.
A mandat można zarobić wszędzie zwłaszcza Czechy :lol:
darihs
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darihs » 26.05.2007 14:34

Zawsze jeżdżę przez Bratysławę. Zdecydowana większość drogi jest autostradą, a 130 km/h to jest wystarczająco szybko. Jak się lekko przekroczy, to nie jest tak podpadające i na autostradzie trudniej o wpadkę z mandatem.
Max1904
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Max1904 » 27.05.2007 07:31

hej
ja jeżdze z gliwic na chałupki ostrave, brno, mikulov - na granicy w mikulovie jetem za 3 godz za ostravą jest szeroka droga prawie do granicy gliwice - mikulov 300 km - 3 godz nigdy mnie nie zatrzymała policja bo jeżdze w nocy...
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 27.05.2007 09:34

z Cieszyna zawsze przez Czechy Austrię Słowenię
Tomasz.M
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz.M » 27.05.2007 10:08

Ja także z Gliwic, ale przez Zilinę i Bratysławę. Później z ominięciem Wiednia
marandi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marandi » 27.05.2007 10:13

Max1904 napisał(a):hej
ja jeżdze z gliwic na chałupki ostrave, brno, mikulov - na granicy w mikulovie jetem za 3 godz za ostravą jest szeroka droga prawie do granicy gliwice - mikulov 300 km - 3 godz nigdy mnie nie zatrzymała policja bo jeżdze w nocy...

My wyjeżdzamy 9 czerwca z Katowic i zastanawiamy się czy jechać na granicę w Chałupkach czy Cieszynie ... Podobno droga do Cieszyna jest teraz remontowana..
Pojedziemy w dzień - czy Ostrawa jest łatwa do przejechania w dzień?
Marcin-1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin-1 » 27.05.2007 11:57

marandi napisał(a):

My wyjeżdzamy 9 czerwca z Katowic i zastanawiamy się czy jechać na granicę w Chałupkach czy Cieszynie ... Podobno droga do Cieszyna jest teraz remontowana..

Moim zdaniem Ostrawa jest zawsze łatwa do przejechania, tam korki można spotkac tylko pod marketami. Polecam przez Ostrawę, droga na Skoczów a potem na Cieszyn może okazać się tragiczna mordęgą, w Żorach remont i tylko jeden pas, w Ochabach też coś robią i w samym Skoczowie też. Dojazd do Chałupek lekko utrudniony bo droga z Gliwic do Rybnika w remoncie no i z Rybnika do Wodzisławia jest objazd ale bez stania w korkach. Ja jadę 10 czerwca, pozdrawiam.
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 27.05.2007 12:25

Zawsze jeździmy przez Czechy. Droga pierwsza klasa pozazdrościć tylko. Granice przekraczamy w Mikulovie a do Wiednia biegnie szeroka droga, na której można setką pomykać ( za wyjątkiem terenów zabudowanych oczywiście- 50km/h ). Jedziemy nocą więc małe prawdopodobieństwo spotkania się z policyjantami :wink:
atolek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) atolek » 27.05.2007 12:49

-wszędzie na południe I TYLKO I WYŁĄCZNIE PRZEZ SŁOWACJĘ !

z tym mandatem mieliście pecha-można wszędzie złapać-natomiast w Czechach prawdopodobieństwo większe.
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 27.05.2007 13:13

Marcin-1 napisał(a):
marandi napisał(a):

Moim zdaniem Ostrawa jest zawsze łatwa do przejechania, tam korki można spotkac tylko pod marketami. Polecam przez Ostrawę, droga na Skoczów a potem na Cieszyn może okazać się tragiczna mordęgą, w Żorach remont i tylko jeden pas, w Ochabach też coś robią i w samym Skoczowie też. Dojazd do Chałupek lekko utrudniony bo droga z Gliwic do Rybnika w remoncie no i z Rybnika do Wodzisławia jest objazd ale bez stania w korkach. Ja jadę 10 czerwca, pozdrawiam.

Nie trzeba jechać na Ochaby. W Pawłowicach skręcamy z drogi krajowej nr 81 na drogę powiatową nr 938 , która doprowadzi nas do samego przejścia granicznego w Cieszynie bez żadnych korków. Polecam . TUTAJ jest zestawienie aktualnych utrudnień na drogach.
Andreas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andreas » 27.05.2007 18:51

Ja jadę na Cieszyn z Tychów . Prosto na Bielsko i przejście Boguszowice. potem Brno , Wiedeń Graz, Maribor , Zagrzeb i autostradą do Trogiru :D może ktoś ma lepszą trasę , chętnie poczytam ale chodzi o wygodę . W zeszłym roku jechał mój krewny przez Węgry i strasznie psioczył ,że już nigdy .... tamtą stroną . Acha wszyscy z którymi rozmawiałem jechali w nocy. Pozdrav Andreas :) :)
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 27.05.2007 19:21

Andreas też jadę przez Tychy ale wydaje mi się , że lepiej jechać na Mikołów (trasa na Wisłę ) i w Pawłowicach odbić na Cieszyn. Dalej trasa identycznie jak twoja i także w nocy.
Nie wiesz przypadkiem czy droga ze Skoczowa na Cieszyn nadal jest w remoncie :?: Przejazd przez Jasienicę był koszmarem w latach ubiegłych :cry:
Pozdrav ! :papa: :sm:
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 28.05.2007 09:24

Ja jadę przez Słowację. Trzy czwarte Słowacji to autostrada. Zawsze jeździłem na Cieszyn i dalej do Słowacji a w tym roku jadę do Zwardonia. Czas pokaże, która droga była lepsza.
Bolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bolo » 28.05.2007 11:44

Ja jechałem już i przez Czechy i przez Węgry ale jednak najbardziej odpowiada mi wariant przez Słowację. Wydaje mi się że to jednak najszybsza trasa no i tak jak wspominał Adam faktycznie większosc trasy przez Słowację to autostrada.

P.S. Słyszałem Adam, że porobili jakieś kawałki trasy na Zwardoń. Daj znac jak wygląda ta trasa.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone