Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

z Katowic przez Czechy czy Słowację

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Piotras
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotras » 04.06.2007 10:37

Polecam dojazd przez Chałupki. Na odcinku Rybnik-Wodzisław DK78 niebawem mają oddać nowy most i skończy się około 2km objazd. Do Wodzisławia można też dojechać DW 932 z Żor albo DW 933 z Pawłowic lub Pszczyny. Dalej droga z Wodzisławia do Chałupek DK78 jest szeroka a co ważne jest nowa nawierzchnia i jedzie się całkiem przyjemnie. Na samym przejściu też nie ma kolejek. Ostrawę można przejechać bez stresu drogą 58 z Bogumina aż po Mosnov na wjazd do Olomunca i Brna. Także od pewnego czasu wybieram Chałupki a nie Cieszyn. Jedzie mi się poprostu znacznie lepiej. Pozdrawiam
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 04.06.2007 16:56

Potwierdzam
Most w RYBNIKU jest już gotowy, nawet asfalt już położyli. Teraz czekają aż się ptactwo zleci i otworzy obiekt, ale kiedy to będzie dokładnie nikt nie wie. Jedyne co pewne, że będzie to w czerwcu 2007r. i przestaniecie mi jeździć przez BIERY
T.o.m.a.s.z.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) T.o.m.a.s.z. » 04.06.2007 17:28

Knicz Mirosław napisał(a): .............. przestaniecie mi jeździć przez BIERY

.... i niedobczyce
kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 04.06.2007 19:07

marandi napisał(a):
Max1904 napisał(a):hej
ja jeżdze z gliwic na chałupki ostrave, brno, mikulov - na granicy w mikulovie jetem za 3 godz za ostravą jest szeroka droga prawie do granicy gliwice - mikulov 300 km - 3 godz nigdy mnie nie zatrzymała policja bo jeżdze w nocy...

My wyjeżdzamy 9 czerwca z Katowic i zastanawiamy się czy jechać na granicę w Chałupkach czy Cieszynie ... Podobno droga do Cieszyna jest teraz remontowana..
Pojedziemy w dzień - czy Ostrawa jest łatwa do przejechania w dzień?
Dawaj na Cieszyn a te "remonty" to wylko po kilkaset metrów w czterech albo pięciu miejscach.Najbardziej newralgiczny punkt remontowany to odcinek od BP (przed pierwszym zjazdem do Cieszyna) ciągnie sie kilka km. ale tam są światła dla TIR wiec jesli zaczyna sie droga korkowac to TIRY maja STOP.Bez problemu dojechałem w zeszłym tyg.do Boguszowic pod same przejście graniczne. :D
robert_z
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert_z » 05.06.2007 07:36

Jechałem przez Cieszyn 28 maja wieczorem i na dojeździe do przejścia straciłem godzinę. Tiry nie przejmując się wcale korkiem samochodów osobowych za nimi zablokowały po prostu oba pasy ruchu. (jakieś dwa chciały się wepchać wcześniej, a nikt ich nie chciał wpuścić i efekt taki że droga zablokowana).
mojekp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mojekp » 05.06.2007 08:56

Witam!

Ktoś pytał o drogę przez Żilinę więć ...

Jechałem z Kielc do Trencina 26.05.2007 r. i mogę powiedzieć, że praktycznie od Żiliny przez około 10 km są roboty drogowe (budują kolejny odcinek autostardy) jedzie sie w miarę płynie ale wolno 50 - 60 km, sam dojazd z Chyżego do Żyliny tez nie najlepszy bo droga wąska i kręta ale widokowo ok.

Pozdrawiam
stempy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stempy » 05.06.2007 09:03

witam
od 2000 r. wakacje spędzam w Chorwacji, raz jechałem przez Czechy i bardzo źle to wspominam.Najpierw dojazd do Cieszyna i tiry, później przejazdy przez miasta, do tego trasa fragmentami jak by z betonowych płyt i stuki przy jeździe po nich. Do tego dojazd do przejścia granicznego z Austrią i dalej do Wiednia byle jaką drogą i przez Wiedeń dopiero do autostrady.Niepolecam !!
Polecam zdecydowanie ale przejazd przez Słowacje!!
Dojazd do Bielska miodzio,koło Żywca bywa lekki korek ale nie zawsze, dalej spokojna droga bez tirów po górkach do Zwardonia. Teraz jest tam nowy duży pusty portal graniczny. Dalej zwykłą drogą ale pustą do Cadca ,a tam nowym tunelem omijamy całe miasteczko. Dalej dobra szeroka droga do Povazskiej Bystrzycy (chyba że oddadzą nowy odcinek autostrady w tym roku). Zaraz za Pov.Bystrz. autostrada do samej Bratysławy i przez też.
Kierując się na Gyor,(cały czas autostrada) trafiamy na nowe,puste przejście Jarovce/Kitsse . cd..
stempy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stempy » 05.06.2007 09:13

cd.. Teraz jest budowana trasa(autostrada) łącząca to przejście z autostradą A4 ,która leci na Wiedeń z Węgier , oddana będzie w listopadzie, dlatego w przyszłym roku tam poleci się jak strzała, teraz przeba przez Gattendorf zwykłą drogą do niej dociągnąć.Dalej- z A4-S1-A2 do Graz. Ale ja w tym roku chce dać Austryjakom szanse i niech zrobią tą "szpange"(A6 chyba) z Kitsse do A4, a ja pojadę na rozpoznanie węgierskich autostrad.
Chce jechać na M1 i dalej M7 i jeśli się nie mylę to będę miał tylko 45 km bez autostrady w okolicy Nagykanizsa i już znowu autostrada w Chorwacji, i Ptuj baj baj (w Słowenii zawsze tam w korku :( )
Pozdrawiam wszystkich
Jak ktoś jechał przez Węgry w zeszłym roku to chętnie bym poczytał jak wygląda przejazd M7. Sorry że się tak rozpisałem.
mirek.t
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek.t » 05.06.2007 12:23

Witam
Czy na przejściu w Zwardoniu po stronie słowackiej kupię winietki
Piotras
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotras » 05.06.2007 12:26

robert_z napisał(a):Jechałem przez Cieszyn 28 maja wieczorem i na dojeździe do przejścia straciłem godzinę. Tiry nie przejmując się wcale korkiem samochodów osobowych za nimi zablokowały po prostu oba pasy ruchu. (jakieś dwa chciały się wepchać wcześniej, a nikt ich nie chciał wpuścić i efekt taki że droga zablokowana).

Sam jestem kierowca TIRa cóż wstyd mi za niektórych .... Muszę potwierdzić że jadąc przez Czechy gdybym miał się zastanawiać Cieszyn czy Chałupki wybór jest prosty wybieram Chałupki. Tak jak pisałem droga dobra i bez dużego ruchu po Polskiej stronie (DK78). A i na samym przejściu jest zdecydowanie luźniej. Co się tyczy Ostrawy są dwupasmówki (np. obwodnica miasta droga nr 58 ) praktycznie od granicy z Boguminem aż do końca miasta, mimo że w pobliżu centrum Ostrawy ruch na nich nie jest zbyt duży więc jazda jest dalej bezstresowa. Ruch jest dopiero większy gdy trasa z Ostrawy łączy się z tą z Cieszyna ( najlepiej cały czas jechać od granicy w Chałupkach dobrze oznaczoną drogą nr 58 na Pribor można też na Hranice ale tamtędy nie jechałem jeszcze :D ) i dalej jedziemy już normalnie jak z Cieszyna na Olomuniec i Brno. Kilometrowo wygląda to mniej więcej tak:
Katowice-Pribor przez Chałupki 109 km
Katowice Pribor przez Cieszyn 117 km
To dla tych co chcieli by zwiedzić Ostrawę :wink:
Katowice-Ostrawa przez Chałupki 81 km
Katowice Ostrawa przez Cieszyn 112 km
Całkiem dobrze będzie dopiero jak w listopadzie czesi oddają do użytku fragment autostrady omijający całą Ostrawę do Bogumina wtedy zaoszczędzi się jeszcze więcej czasu. pozdrowienia dla turystów.
stempy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stempy » 05.06.2007 15:19

do mirek.t , na przejściu w Zwardoniu nigdy nie kupowałem winietki albowiem nim dojedzie się do autostrady są stacje benzynowe po drodze, pierwsza z nich po lewej o ile dobrze pamiętam.
pozdrawiam
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 05.06.2007 18:57

stempy napisał(a):do mirek.t , na przejściu w Zwardoniu nigdy nie kupowałem winietki albowiem nim dojedzie się do autostrady są stacje benzynowe po drodze, pierwsza z nich po lewej o ile dobrze pamiętam.
pozdrawiam

Zgadza się, przed Cadcą OMV, potem Slovnaft i w samej Żylinie też są.
mirek.t
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek.t » 06.06.2007 08:25

gospodarz napisał(a):
stempy napisał(a):do mirek.t , na przejściu w Zwardoniu nigdy nie kupowałem winietki albowiem nim dojedzie się do autostrady są stacje benzynowe po drodze, pierwsza z nich po lewej o ile dobrze pamiętam.
pozdrawiam

Zgadza się, przed Cadcą OMV, potem Slovnaft i w samej Żylinie też są.

dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Piotras
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotras » 18.06.2007 15:03

Knicz Mirosław napisał(a):Potwierdzam
Most w RYBNIKU jest już gotowy, nawet asfalt już położyli. Teraz czekają aż się ptactwo zleci i otworzy obiekt, ale kiedy to będzie dokładnie nikt nie wie. Jedyne co pewne, że będzie to w czerwcu 2007r. i przestaniecie mi jeździć przez BIERY

Most otwarty będzie jeszcze krócej i omine te wasze Biery i Niedobczyce ;) pozdro
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 29.06.2007 13:26

mirek.t napisał(a):Witam
Czy na przejściu w Zwardoniu po stronie słowackiej kupię winietki

Kawałek za granicą, jadąc z górki, po lewej stronie będzie sklepik spożywczy - można tam kupić winietkę ... :wink: :wink: :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

z Katowic przez Czechy czy Słowację - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone