Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

z Katowic przez Czechy czy Słowację

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Darek9634
Croentuzjasta
Re: wyjaz 1.06

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 03.07.2007 10:16

Janusz7i4 napisał(a)::D Ja jadę 1.06.07r. z Bytomia w okolice Trogiru i jadę przez Cieszyn, Ziline, Bratysława, Szombathaley
Napiszę po powrocie o problemach na trasie i czasie oraz kosztach.

Napisz o tej trasie - będę nią jechał.
elzbieta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elzbieta » 05.07.2007 22:27

stempy napisał(a):witam
od 2000 r. wakacje spędzam w Chorwacji, raz jechałem przez Czechy i bardzo źle to wspominam.Najpierw dojazd do Cieszyna i tiry, później przejazdy przez miasta, do tego trasa fragmentami jak by z betonowych płyt i stuki przy jeździe po nich. Do tego dojazd do przejścia granicznego z Austrią i dalej do Wiednia byle jaką drogą i przez Wiedeń dopiero do autostrady.Niepolecam !!
Polecam zdecydowanie ale przejazd przez Słowacje!!
Dojazd do Bielska miodzio,koło Żywca bywa lekki korek ale nie zawsze, dalej spokojna droga bez tirów po górkach do Zwardonia. Teraz jest tam nowy duży pusty portal graniczny. Dalej zwykłą drogą ale pustą do Cadca ,a tam nowym tunelem omijamy całe miasteczko. Dalej dobra szeroka droga do Povazskiej Bystrzycy (chyba że oddadzą nowy odcinek autostrady w tym roku). Zaraz za Pov.Bystrz. autostrada do samej Bratysławy i przez też.
Kierując się na Gyor,(cały czas autostrada) trafiamy na nowe,puste przejście Jarovce/Kitsse . cd..

Ja jechałam tą trasą w tym roku.Mogę dodać ,że jest już fajna obwodnica Żywca.Wskakuje się na nią tuż przed Żywem i jedzie przez jakieś pustkowia aż do Węgierskiej Górki.Można się rozpędzić bo to droga szybkiego ruchu.
W Milówce też nowości , wjeżdża się na imponujący most i też jest kawałek drogi szybkiego ruchu ,ale czasowo niewiele się zyskuje.
Natomiast po Słowackiej stronie mało ciekawie , autostrada nie posunęła się do przodu.W drodze powrotnej był jakiś objazd i nie mogliśmy ominąć Cadcy tunelem , tylko trzeba było się tłuc przez centrum miasta .
Poza tym wiele robót drogowych i ograniczeń prędkości,prawie do samej Povazskiej Bystrz.
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 06.07.2007 19:43

elzbieta napisał(a):
stempy napisał(a):witam
od 2000 r. wakacje spędzam w Chorwacji, raz jechałem przez Czechy i bardzo źle to wspominam.Najpierw dojazd do Cieszyna i tiry, później przejazdy przez miasta, do tego trasa fragmentami jak by z betonowych płyt i stuki przy jeździe po nich. Do tego dojazd do przejścia granicznego z Austrią i dalej do Wiednia byle jaką drogą i przez Wiedeń dopiero do autostrady.Niepolecam !!
Polecam zdecydowanie ale przejazd przez Słowacje!!
Dojazd do Bielska miodzio,koło Żywca bywa lekki korek ale nie zawsze, dalej spokojna droga bez tirów po górkach do Zwardonia. Teraz jest tam nowy duży pusty portal graniczny. Dalej zwykłą drogą ale pustą do Cadca ,a tam nowym tunelem omijamy całe miasteczko. Dalej dobra szeroka droga do Povazskiej Bystrzycy (chyba że oddadzą nowy odcinek autostrady w tym roku). Zaraz za Pov.Bystrz. autostrada do samej Bratysławy i przez też.
Kierując się na Gyor,(cały czas autostrada) trafiamy na nowe,puste przejście Jarovce/Kitsse . cd..

Ja jechałam tą trasą w tym roku.Mogę dodać ,że jest już fajna obwodnica Żywca.Wskakuje się na nią tuż przed Żywem i jedzie przez jakieś pustkowia aż do Węgierskiej Górki.Można się rozpędzić bo to droga szybkiego ruchu.
W Milówce też nowości , wjeżdża się na imponujący most i też jest kawałek drogi szybkiego ruchu ,ale czasowo niewiele się zyskuje.
Natomiast po Słowackiej stronie mało ciekawie , autostrada nie posunęła się do przodu.W drodze powrotnej był jakiś objazd i nie mogliśmy ominąć Cadcy tunelem , tylko trzeba było się tłuc przez centrum miasta .
Poza tym wiele robót drogowych i ograniczeń prędkości,prawie do samej Povazskiej Bystrz.

Ludziska! tylko przez CZ,A,SLO
pozdrav
adam_cro
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 06.07.2007 20:47

adam_cro napisał(a):[

pozdrav
adam_cro

Adam nie pisz takich rzeczy bo tłok będzie straszny :wink: :lol:
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 06.07.2007 21:04

krzysio21 napisał(a):
adam_cro napisał(a):[

pozdrav
adam_cro

Adam nie pisz takich rzeczy bo tłok będzie straszny :wink: :lol:

Ale ja tam jechałem tam i z powrotem 28.06 i 01.07,
polecam jeszcze jeden knif, na bramkach na autostradzie jedzcie na bramki z napisem ENC - można płacić kartą i bez kolejek.
pozdrav
adam_cro
tomb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomb » 09.07.2007 14:55

[quote="krzysio21"][quote="adam_cro"][

pozdrav
adam_cro
[/quote

Otóż to wyłącznie kwestia gustu. Przez Słowację jest 40 km dalej i kiepska droga od Cieszyna do Bytcy. Za to potem jest super autostrada.
A potem w Austrii można ominąć Wiedeń. Czasowo obie trasy wychodzą podobnie, chyba, że w Czechach ignoruje się 50. Mandat w Słowacji jest znacznie mniej prawdopodobny niż w Czechach. Trzeba tylko uważać na wsie przed Żyliną i samej Bratysławie: są tam kamery. Na autostradzie nie wyobrażam sobie mandatu za jazdę 150 zamiasta 130.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

z Katowic przez Czechy czy Słowację - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone