Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

z Katowic przez Czechy czy Słowację

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bosek1
Globtroter

Postnapisał(a) bosek1 » 29.05.2007 09:37

witam wszystkich, ja nowy :)

WYbieram się do Orebica 18.06, jadę z Tychów stąd moje pytanie do @frome @andreasa i innych jaka trasę najlepiej obrać ? Bylem zdecydowany na jazde przez Czechy ale teraz to mi namieszaliście :)
Jezeli prze Slowacje to dokladnie prze jakie miejscowosci ?
dzieki z góry
leopantera
Cromaniak

Postnapisał(a) leopantera » 29.05.2007 11:46

Bylem zdecydowany na jazde przez Czechy ale teraz to mi namieszaliście
Ja polecam z trasy na Bielsko skręcić na Pszczynę (933) i do Pawłowic Śl. i stamtąd drogą nr 938 na Cieszyn (omijasz remontowane ŻORY i kawałki trasy na WISŁĘ). Z Cieszyna na Jabłonków i przez Słowację. Z Bratysławy jest droga na obwodnicę Wiednia S1 (w Bratysławie zaraz za mostem w prawo na ul. Eistenową a później skręt w Wiedeńską ... dalej za S1 A2 i jak kto woli GRAZ lub KLAGENFURT
Puzzle1
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Puzzle1 » 29.05.2007 12:15

Droga przez Słowację to może rzeczywiście 3/4 autostrada, ale dojechać do Zliny to jest horror. Ja wybieram Czechy, bo tam dwupasmówkami jedziesz przez 10/9 drogi. A i Wiedeń nie straszny bo praktycznie od samego wjazdu autostrada.
Za rok nie bedzie juz problemu z wyborem, bo austryjacy oddadzą od Mikulova autostradę. Tak przynajmniej jest zaznaczone w tegorocznych mapach Austrii

Puzzle1
Marcin-1
Odkrywca

Postnapisał(a) Marcin-1 » 29.05.2007 15:36

Puzzle1 napisał(a):Droga przez Słowację to może rzeczywiście 3/4 autostrada, ale dojechać do Zliny to jest horror. Ja wybieram Czechy, bo tam dwupasmówkami jedziesz przez 10/9 drogi. A i Wiedeń nie straszny bo praktycznie od samego wjazdu autostrada.
Za rok nie bedzie juz problemu z wyborem, bo austryjacy oddadzą od Mikulova autostradę. Tak przynajmniej jest zaznaczone w tegorocznych mapach Austrii

Puzzle1

Mam pytanie czy ktoś ostatnio jechał do Żyliny i czy faktycznie są jakieś utrudnienia w ruchu? Ja mam zamiar jechać od strony Cieszyn - Cadca - Jablunkow itd, wyjazd 10.06.07r. Pozdrawiam.
Bolo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Bolo » 29.05.2007 18:38

Zibuś napisał(a):
Bolo napisał(a):Pewnie w tym czasie będę pił na tarasie poranną kawkę.

Tak wcześnie ? Przecież to jeszcze noc jest :wink: No chyba że się JESZCZE nie położysz :wink:

Bardzo często mi się zdarzało na ostatnim wyjeździe że budziłem sie koło 6.00 i wtedy robiłem sobie kawkę i na taras podziwiac jak jadran się budzi ze snu. A teraz będę jeszcze wypatrywał srebrnej Astry z przyczepką.
Janusz7i4
Podróżnik
wyjaz 1.06

Postnapisał(a) Janusz7i4 » 29.05.2007 19:14

:D Ja jadę 1.06.07r. z Bytomia w okolice Trogiru i jadę przez Cieszyn, Ziline, Bratysława, Szombathaley
Napiszę po powrocie o problemach na trasie i czasie oraz kosztach.
Zibuś
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Zibuś » 29.05.2007 21:02

Bolo napisał(a):
Zibuś napisał(a):
Bolo napisał(a):Pewnie w tym czasie będę pił na tarasie poranną kawkę.

Tak wcześnie ? Przecież to jeszcze noc jest :wink: No chyba że się JESZCZE nie położysz :wink:

Bardzo często mi się zdarzało na ostatnim wyjeździe że budziłem sie koło 6.00 i wtedy robiłem sobie kawkę i na taras podziwiac jak jadran się budzi ze snu. A teraz będę jeszcze wypatrywał srebrnej Astry z przyczepką.

Bardzo sie cieszę Bolo !
Pozdrav :papa: :sm:
gospodarz
Cromaniak

Postnapisał(a) gospodarz » 29.05.2007 21:24

Puzzle1 napisał(a):Droga przez Słowację to może rzeczywiście 3/4 autostrada, ale dojechać do Zliny to jest horror.

Z tą Żylina to chyba przesadzasz :)

W kwestii co i kiedy zbudują to na mapach ja bym nie polegał.
Co do drogi A5 Mikulov(Drashofen)-Wiedeń to będzie ona skończona w całości w 2010 r. Pierwszy ma być skończony odcinek na wyjeździe z Wiednia, do 2009.
http://www.noel.gv.at/service/st/st1/a5 ... chaufl.jpg
Ostatnio edytowano 30.05.2007 19:36 przez gospodarz, łącznie edytowano 1 raz
jdubowski
Cromaniak

Postnapisał(a) jdubowski » 30.05.2007 06:29

Puzzle1 napisał(a):Droga przez Słowację to może rzeczywiście 3/4 autostrada, ale dojechać do Zliny to jest horror.
Puzzle1

A konkretnie?
Horror to był w zeszłym roku na odcinku Cieszyn-Jabłonków (wymiana nawierzchni).
A co się dzieje teraz?
Puzzle1
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Puzzle1 » 30.05.2007 06:41

jdubowski napisał(a):
Puzzle1

A konkretnie?
Horror to był w zeszłym roku na odcinku Cieszyn-Jabłonków (wymiana nawierzchni).
A co się dzieje teraz?

Dla mnie dojazd z Cieszyna do Zliny to zawsze były stracone godziny na jeździe w ślimaczym tempie niezależnie od remontów. Wystarczy jeden TIR i jedziesz za nim wiele kilometrów.Jadąc przez Czechy nie ma tego problemu.
marandi
Podróżnik

Postnapisał(a) marandi » 30.05.2007 22:18

Marcin-1 napisał(a):
marandi napisał(a):
Max1904 napisał(a):hej
ja jeżdze z gliwic na chałupki ostrave, brno, mikulov - na granicy w mikulovie jetem za 3 godz za ostravą jest szeroka droga prawie do granicy gliwice - mikulov 300 km - 3 godz nigdy mnie nie zatrzymała policja bo jeżdze w nocy...

My wyjeżdzamy 9 czerwca z Katowic i zastanawiamy się czy jechać na granicę w Chałupkach czy Cieszynie ... Podobno droga do Cieszyna jest teraz remontowana..
Pojedziemy w dzień - czy Ostrawa jest łatwa do przejechania w dzień?

Moim zdaniem Ostrawa jest zawsze łatwa do przejechania, tam korki można spotkac tylko pod marketami. Polecam przez Ostrawę, droga na Skoczów a potem na Cieszyn może okazać się tragiczna mordęgą, w Żorach remont i tylko jeden pas, w Ochabach też coś robią i w samym Skoczowie też. Dojazd do Chałupek lekko utrudniony bo droga z Gliwic do Rybnika w remoncie no i z Rybnika do Wodzisławia jest objazd ale bez stania w korkach. Ja jadę 10 czerwca, pozdrawiam.

My może też pojedziemy 10 czerwca. Będziemy wyjeżdzać ok.godz. 16 naszym seicento :) . A wy? Macie naklejkę Cro??
Marcin-1
Odkrywca

Postnapisał(a) Marcin-1 » 31.05.2007 05:04

Ostatnio zmieniliśmy plany, bedziemy jechać w poniedziałek rano tj. 11.06.07r. Chcemy z rodzinką przenocować w Keszthely, hotel na Hvarze mamy zarezerwowany od środy. Naklejki nie mam. Gdzie takie naklejki można znaleźć? Pozdrawiam.
leopantera
Cromaniak

Postnapisał(a) leopantera » 31.05.2007 05:19

NIE znajdziesz - OPAL robi je tak dobrze , że się nie odklejąją (nawet po rocznym użytkowaniu w naszym klimacie). Jedyne co to napisz do OPALa, żeby Ci dorobił

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=110 ... t=naklejki
maadoox
Cromaniak

Postnapisał(a) maadoox » 31.05.2007 15:29

Obojętne którędy wazne żeby szybko tak żeby policjanci nie zauważyli nadjeżdzającego pojazdu:))). Nie widzą...wiadomo...nie złapią:).
Spearo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Spearo » 31.05.2007 20:32

Drasenhofen
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

z Katowic przez Czechy czy Słowację - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone