Przychodzę z pytaniem o plan na 2 tyg. na Chorwację z Zagrzebia.
Mam zarezerwowany lot do Zagrzebia w lipcu na 2 tygodnie (pon 8.7 - pon 22.7) i chcę wynająć auto z lotniska.
Z góry zaznaczam, że jedziemy odpocząć a nie latać z wywalonym jęzorem, aby jak najwięcej zobaczyć
Myślę podzielić urlop na 1 (super) lub 2 (przynajmniej jedna super) miejscowości na dłużej i ostatnie 2 dni Zagrzebiu po zdaniu auta. Nigdy nie byliśmy w Chorwacji, ale na początku kwietnia jedziemy na 5dni do Dubrovnika.
Pierwsze nad czym się zastanawiam to komary. Po zeszłorocznym Korfu nie mam zamiaru znów z nimi walczyć.
Drugie to temperatury. Korfu i Kreta w lipcu są za gorące i nie do zniesienia dla naszej rodziny. Czy pn. i płd. Chorwacja ma tutaj znaczące różnice?
Czy jest w ogóle sens zostawiać czas na Zagrzeb?
Odnośnie pobytu, to chcielibyśmy wylądować w miejscu, gdzie:
- nie ma komarów
- nie będzie za ciepło (o ile to możliwe)
- nie będzie tłumów na plażach
- plaże będą bez ostrych skał i/lub kamieni w bliskiej odległości od noclegu
- baza restauracyjna bez tłumów wieczorami i średni poziom cen z ofertą owoców morza i ryb
- bliskość miejsc, gdzie wieczorem można się napić wina (np. w porcie nad wodą, na tarasach z widokami) skąd można pieszo wrócić do miejsca noclegu
- skąd można pozwiedzać ciekawe rzeczy samochodem w okolicach
- w rozsądnym dystansie są atrakcje dla rodzin z dziećmi 10/15lat jak np. rafting w Omiś
Chcielibyśmy:
pozwiedzać po drodze ciekawe miejsca przyrodnicze (muzea nas nie interesują). Plitvickie jeziora, park Krka itp.
Czy taki miks jest w ogóle możliwy?
Z drugiej strony może być to również jakaś agrotyrystyka z dobrą kuchnią i domowym winem.
Gdzie szukać noclegów? Google maps, booking, airbnb czy może jakieś inne?
Jakieś polecane wypożyczalnie aut?
Pozdrawiam,
Michał

.png)
.png)
.png)
.png)