Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
michalekek
Autostopowicz
Plan na 2 tyg. z Zagrzebia

Postnapisał(a) michalekek » 10.03.2024 17:42

Witam wszystkich forumowiczów.
Przychodzę z pytaniem o plan na 2 tyg. na Chorwację z Zagrzebia.

Mam zarezerwowany lot do Zagrzebia w lipcu na 2 tygodnie (pon 8.7 - pon 22.7) i chcę wynająć auto z lotniska.

Z góry zaznaczam, że jedziemy odpocząć a nie latać z wywalonym jęzorem, aby jak najwięcej zobaczyć :D

Myślę podzielić urlop na 1 (super) lub 2 (przynajmniej jedna super) miejscowości na dłużej i ostatnie 2 dni Zagrzebiu po zdaniu auta. Nigdy nie byliśmy w Chorwacji, ale na początku kwietnia jedziemy na 5dni do Dubrovnika.

Pierwsze nad czym się zastanawiam to komary. Po zeszłorocznym Korfu nie mam zamiaru znów z nimi walczyć.
Drugie to temperatury. Korfu i Kreta w lipcu są za gorące i nie do zniesienia dla naszej rodziny. Czy pn. i płd. Chorwacja ma tutaj znaczące różnice?

Czy jest w ogóle sens zostawiać czas na Zagrzeb?

Odnośnie pobytu, to chcielibyśmy wylądować w miejscu, gdzie:
- nie ma komarów
- nie będzie za ciepło (o ile to możliwe)
- nie będzie tłumów na plażach
- plaże będą bez ostrych skał i/lub kamieni w bliskiej odległości od noclegu
- baza restauracyjna bez tłumów wieczorami i średni poziom cen z ofertą owoców morza i ryb
- bliskość miejsc, gdzie wieczorem można się napić wina (np. w porcie nad wodą, na tarasach z widokami) skąd można pieszo wrócić do miejsca noclegu
- skąd można pozwiedzać ciekawe rzeczy samochodem w okolicach
- w rozsądnym dystansie są atrakcje dla rodzin z dziećmi 10/15lat jak np. rafting w Omiś

Chcielibyśmy:
pozwiedzać po drodze ciekawe miejsca przyrodnicze (muzea nas nie interesują). Plitvickie jeziora, park Krka itp.

Czy taki miks jest w ogóle możliwy?
Z drugiej strony może być to również jakaś agrotyrystyka z dobrą kuchnią i domowym winem.

Gdzie szukać noclegów? Google maps, booking, airbnb czy może jakieś inne?
Jakieś polecane wypożyczalnie aut?

Pozdrawiam,
Michał
Marlowe1994
Cromaniak
Re: Chorwacja którą miejscowość wybrać

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 10.03.2024 18:23

No to
Ostatnio edytowano 17.09.2025 10:27 przez Marlowe1994, łącznie edytowano 1 raz
empire13
Cromaniak
Re: Plan na 2 tyg. z Zagrzebia

Postnapisał(a) empire13 » 10.03.2024 21:07

michalekek napisał(a):Pierwsze nad czym się zastanawiam to komary.

Nigdy w Chorwacji nie spotkałem komara. Ale podobno zdarzają się.

Drugie to temperatury. Korfu i Kreta w lipcu są za gorące i nie do zniesienia dla naszej rodziny. Czy pn. i płd. Chorwacja ma tutaj znaczące różnice?

Raczej nie ma dużych różnic między np. Istrią a południową Dalmacją.

Czy jest w ogóle sens zostawiać czas na Zagrzeb?

Pewnie

- nie będzie tłumów na plażach

W takim razie unikaj miejscowości typu Makarska oraz plaż miejskich. Najlepiej małe miejscowości na mało popularnych wyspach.

- plaże będą bez ostrych skał i/lub kamieni w bliskiej odległości od noclegu

Zawsze taką plażę znajdziesz.

Imho trochę za dużo oczekujesz na jeden i to tylko 14 dniowy wypad do Cro.
Poszukaj małej miejscowości na jakiejś wyspie. Może Korčula, Hvar, Vis.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 10.03.2024 22:51

Jeśli wyspa i wynajęty samochód: trzeba się w wypożyczalni upewnić czy pozwala na płynięcie autem na wyspę, a jak pozwala to czy działał tam ubezpieczenie. Niektóre wypożyczalnie mają rożne ograniczenia w tym zakresie.
clawis
Croentuzjasta

Postnapisał(a) clawis » 10.03.2024 22:58

A może należałoby rozważyć Pag i urokliwe plaże np: Bosana, Cista.Osobiście polecam miejscowość Mandre .
Ostatnio edytowano 10.03.2024 23:35 przez clawis, łącznie edytowano 1 raz
empire13
Cromaniak

Postnapisał(a) empire13 » 10.03.2024 23:06

clawis napisał(a):A może należałoby rozważyć półwysep Pag i urokliwe plaże np: Bosana, Cista.Osobiście polecam miejscowość Mandre .

Pag to wyspa. Ale też godna polecenia ;)
clawis
Croentuzjasta

Postnapisał(a) clawis » 10.03.2024 23:41

Przepraszam fakt.Poprawiłem sie .Most lub prom łączy z lądem.
wiolek_lp
Cromaniak

Postnapisał(a) wiolek_lp » 11.03.2024 09:20

Nie wiem, w którym wątku, więc napisze tutaj, w razie czego poproszę o przeniesienie :oczko_usmiech:
W kwietniu będę z 11 letnim synem 2 dni w Szybeniku, i zastanawiam się, gdzie drugiego dnia zrobi wycieczkę, bo na sam Szybenik myślę, że jeden pełny dzień nam wystarczy :)
Najważniejsza kwestia, to że nie będziemy autem, więc w grę wchodzi tylko komunikacja miejska.
Zastanawiam się czy wybrać Vodice i stamtąd spacer do Tribunji - na wzgórze z kościółkiem, czy może jednak Primosten/Rogoznice ? Planujemy spacerować po plażach i jeść, jeśli znajdzie się coś otwartego w tym terminie :sm:
Do dyspozycji będzie cały dzień, aczkolwiek za 1 opcja przemawia krótszy czas dojazd, i mniejszy koszt, ale to już mniej ważne.
Proszę o opinie, gdy ktoś był w obu miejscach i ma porównanie ;)
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 11.03.2024 09:28

Sam chetnie poczytam może sie przyda.
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 11.03.2024 10:13

wiolek_lp napisał(a):W kwietniu będę z 11 letnim synem 2 dni w Szybeniku, i zastanawiam się, gdzie drugiego dnia zrobi wycieczkę, bo na sam Szybenik myślę, że jeden pełny dzień nam wystarczy :)
Byłam kilka raz po pół dnia i dalej mam niedosyt i jeszcze nie wszędzie zajrzałam (np. Twierdza Sv. Nikola przede mną).

Vodice, Trinunj, Rogoznica i Primosten - z tych miejsc (byłam w każdym z nich) wybrałabym w kwietniu Primosten, w następnej kolejności Rogoznicę. Vodice to nic ciekawego, oprócz spaceru do Tribunj można iść (ok. 50 min) na wzgórze Okit.
marekkowalak
Cromaniak

Postnapisał(a) marekkowalak » 11.03.2024 10:56

wiolek_lp napisał(a):Nie wiem, w którym wątku, więc napisze tutaj, w razie czego poproszę o przeniesienie :oczko_usmiech:
W kwietniu będę z 11 letnim synem 2 dni w Szybeniku, i zastanawiam się, gdzie drugiego dnia zrobi wycieczkę, bo na sam Szybenik myślę, że jeden pełny dzień nam wystarczy :)
Najważniejsza kwestia, to że nie będziemy autem, więc w grę wchodzi tylko komunikacja miejska.
Zastanawiam się czy wybrać Vodice i stamtąd spacer do Tribunji - na wzgórze z kościółkiem, czy może jednak Primosten/Rogoznice ? Planujemy spacerować po plażach i jeść, jeśli znajdzie się coś otwartego w tym terminie :sm:
Do dyspozycji będzie cały dzień, aczkolwiek za 1 opcja przemawia krótszy czas dojazd, i mniejszy koszt, ale to już mniej ważne.
Proszę o opinie, gdy ktoś był w obu miejscach i ma porównanie ;)

Może Park Krka? Autobusy z Sibenika tam kursują.

A jeśli nie to Vodice lub Primosten - obie warte odwiedzin i w obu jest co robić nawet cały dzień. Primosten moim zdaniem ładniejsze, ale Vodice też są fajne i na pewno nie będziecie się tam nudzić (można sobie zrobić spacer albo wjazd z rowerem na Okit - piękne widoki, aczkolwiek nie tak ładne jak na wzgórzu z Kip Gospe od Loreta koło Primosten).
wiolek_lp
Cromaniak

Postnapisał(a) wiolek_lp » 11.03.2024 11:42

piekara114 napisał(a): Byłam kilka raz po pół dnia i dalej mam niedosyt i jeszcze nie wszędzie zajrzałam (np. Twierdza Sv. Nikola przede mną).

Ja też na tej twierdzy jako jedynej nie byłam, ale, że jesteśmy bez auta, to dalej nie będę :oczko:

piekara114 napisał(a):Vodice, Trinunj, Rogoznica i Primosten - z tych miejsc (byłam w każdym z nich) wybrałabym w kwietniu Primosten, w następnej kolejności Rogoznicę. Vodice to nic ciekawego, oprócz spaceru do Tribunj można iść (ok. 50 min) na wzgórze Okit.

A czy w samym Primosten będzie co robić przez kilka godzin ? Myślałam też połączyć Primosten i Rogoznice i tam Zmajevo Oko, ale to już za dużo zabawy logistycznie, kolejnego busa szukać.

Co do Vodic to myślałam iść z nich do Tribunj, głównie do tego miejsca
https://www.google.com/maps/place/Church+of+St.+Nicholas/@43.7554014,15.7316642,3174m/data=!3m1!1e3!4m20!1m13!4m12!1m3!2m2!1d15.7793997!2d43.7570773!1m6!1m2!1s0x1334d7cdc221997f:0x71e0da4adda4e705!2sSveti%C5%A1te+Gospe+od+Karmela+-+Okit,+Jadranska+Magistrala,+22211,+Vodice,+Chorwacja!2m2!1d15.7689068!2d43.7857204!3e2!3m5!1s0x1334d829e41ad4a9:0x3c3b0c03a8bc2fa6!8m2!3d43.7554008!4d15.7420548!16s%2Fg%2F11d_ypq2n_?hl=pl-PL&entry=ttu
może nawet i na zachód słońca.
Zaglądnę do relacji ;)

marekkowalak napisał(a):Może Park Krka? Autobusy z Sibenika tam kursują.

A jeśli nie to Vodice lub Primosten - obie warte odwiedzin i w obu jest co robić nawet cały dzień. Primosten moim zdaniem ładniejsze, ale Vodice też są fajne i na pewno nie będziecie się tam nudzić (można sobie zrobić spacer albo wjazd z rowerem na Okit - piękne widoki, aczkolwiek nie tak ładne jak na wzgórzu z Kip Gospe od Loreta koło Primosten).

Do Krka nie chce, byliśmy w Plitwicach, a latem będziemy w UNA :oczko:

No właśnie o to pytam czy wybrać Vodice z Tribunji z widoczkiem, który wyżej wrzuciłam, czy Primosten :?: ;)
Na Kip Gospe od Loreta byliśmy kiedyś :mg:
markid
Croentuzjasta

Postnapisał(a) markid » 11.03.2024 12:23

wiolek_lp napisał(a):... A czy w samym Primosten będzie co robić przez kilka godzin ? ...

Nawet przez kilka dni jest co robić w Primosten :coool:
Bardzo lubię te okolice.
wiolek_lp
Cromaniak

Postnapisał(a) wiolek_lp » 11.03.2024 13:03

markid napisał(a):
wiolek_lp napisał(a):... A czy w samym Primosten będzie co robić przez kilka godzin ? ...

Bardzo lubię te okolice.

Czyli co? Bo przechadzam się ludzikiem po mapach i widzę, że pokręcenie się w koło cypelka plus stare miasto i plaża luka to jakieś 5 km, nawet jakbyśmy się kręcili 3 h, to co jeszcze ?
marecky81
zbanowany

Postnapisał(a) marecky81 » 11.03.2024 13:57

wiolek_lp napisał(a):
markid napisał(a):

Bardzo lubię te okolice.

Czyli co? Bo przechadzam się ludzikiem po mapach i widzę, że pokręcenie się w koło cypelka plus stare miasto i plaża luka to jakieś 5 km, nawet jakbyśmy się kręcili 3 h, to co jeszcze ?

Mieścinka na max. 2 godziny plus półtorej godziny w gastronomii i godzina na zakupy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 115
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone