Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marecky81
zbanowany
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Postnapisał(a) marecky81 » 19.02.2024 21:21

Primosten w lipcu? Powodzenia.
marekkowalak
Cromaniak

Postnapisał(a) marekkowalak » 19.02.2024 21:25

marecky81 napisał(a):Primosten w lipcu? Powodzenia.

Byłem w Primošten w lipcu 2019 r. i bardzo dobrze wspominam ten pobyt. A znajomi poprawili miesiąc później w sierpniu i też zachwyceni. Spokojnie można polecić. jeśli ktoś lubi rozrywkowe miejsca, w których coś się dzieje.

Natomiast jeśli chodzi o palmy, to faktycznie w Primošten pod tym względem szału ni ma...
salad107
Globtroter

Postnapisał(a) salad107 » 19.02.2024 21:38

Dziękuję za odpowiedzi. Moje wszystkie pobyty w Chorwacji to właśnie lipiec oraz raz wyjątkowo październik ( o dziwo jesienna Chorwacja i 20 kilka stopni była naprawdę fantastyczna! :) ). Wakacyjne tłumy jakoś mnie nie przerażały, Split, Trogir, Zadar, Makarska, fakt - czasem jest przytłaczająco. Nie mam natomiast dzieci więc jeden mankament typu dużo ludzi wszędzie jestem w stanie znieść :zeby:

W mojej głowie rodzi się jeszcze pomysł na Peljesac :chytry: , jako ogromna fanka Pana Roberta Makłowicza, chętnie zobaczyłabym jego ukochaną miejscówkę. Jednak spotkałam się z wieloma nieprzychylnymi opiniami jeśli chodzi o półwysep, szczegolnie Orebić, tj. tłumy ludzi i niezbyt przyjazne plaże w kwestii łagodnych zejść. Sama chodziłam trochę (jako ludzi na google maps) i osobiście podoba mi się bardzo (mega palmiarnia!), noclegi o dziwo tańsze niż w Tribunj/Primosten/Rogoznica - Primosten wypadł najdrożej. Pożyjemy zobaczymy, dziękuję za Wasze odpowiedzi i sugestię. Jeżeli ktoś z Was ma do polecenia jeszcze jakąś mieścinę z dużą ilością palm i przyjemnych plaż, będę wdzięczna za taką pomoc :calus:
marecky81
zbanowany

Postnapisał(a) marecky81 » 19.02.2024 21:44

marekkowalak napisał(a):
marecky81 napisał(a):Primosten w lipcu? Powodzenia.

Byłem w Primošten w lipcu 2019 r. i bardzo dobrze wspominam ten pobyt. A znajomi poprawili miesiąc później w sierpniu i też zachwyceni. Spokojnie można polecić. jeśli ktoś lubi rozrywkowe miejsca, w których coś się dzieje.

Natomiast jeśli chodzi o palmy, to faktycznie w Primošten pod tym względem szału ni ma...

Z gusta i się nie dyskutuje. Można je co najwyżej określić jako... weird? Angielskie słowo dobrze to określa.
mchrob
Cromaniak

Postnapisał(a) mchrob » 19.02.2024 21:58

salad107 napisał(a):Dziękuję za odpowiedzi. Moje wszystkie pobyty w Chorwacji to właśnie lipiec oraz raz wyjątkowo październik ( o dziwo jesienna Chorwacja i 20 kilka stopni była naprawdę fantastyczna! :) ). Wakacyjne tłumy jakoś mnie nie przerażały, Split, Trogir, Zadar, Makarska, fakt - czasem jest przytłaczająco. Nie mam natomiast dzieci więc jeden mankament typu dużo ludzi wszędzie jestem w stanie znieść :zeby:

W mojej głowie rodzi się jeszcze pomysł na Peljesac :chytry: , jako ogromna fanka Pana Roberta Makłowicza, chętnie zobaczyłabym jego ukochaną miejscówkę. Jednak spotkałam się z wieloma nieprzychylnymi opiniami jeśli chodzi o półwysep, szczegolnie Orebić, tj. tłumy ludzi i niezbyt przyjazne plaże w kwestii łagodnych zejść. Sama chodziłam trochę (jako ludzi na google maps) i osobiście podoba mi się bardzo (mega palmiarnia!), noclegi o dziwo tańsze niż w Tribunj/Primosten/Rogoznica - Primosten wypadł najdrożej. Pożyjemy zobaczymy, dziękuję za Wasze odpowiedzi i sugestię. Jeżeli ktoś z Was ma do polecenia jeszcze jakąś mieścinę z dużą ilością palm i przyjemnych plaż, będę wdzięczna za taką pomoc :calus:

To może tu? https://maps.app.goo.gl/FJ5yGF158AS3xPW76
Nie mam swoich fotek, ale w sierpniu już będę miał bo się tam wybieram.
marekkowalak
Cromaniak

Postnapisał(a) marekkowalak » 19.02.2024 22:11

marecky81 napisał(a):
Z gusta i się nie dyskutuje.

I było na tym zakończyć. Bo dla kogoś twoje gusta mogą być nawet creepy, nie tylko weird...
marekkowalak
Cromaniak

Postnapisał(a) marekkowalak » 19.02.2024 22:19

salad107 napisał(a):
W mojej głowie rodzi się jeszcze pomysł na Peljesac :chytry: , jako ogromna fanka Pana Roberta Makłowicza, chętnie zobaczyłabym jego ukochaną miejscówkę. Jednak spotkałam się z wieloma nieprzychylnymi opiniami jeśli chodzi o półwysep, szczególnie Orebić, tj. tłumy ludzi i niezbyt przyjazne plaże w kwestii łagodnych zejść. Sama chodziłam trochę (jako ludzi na google maps) i osobiście podoba mi się bardzo (mega palmiarnia!), noclegi o dziwo tańsze niż w Tribunj/Primosten/Rogoznica - Primosten wypadł najdrożej. Pożyjemy zobaczymy, dziękuję za Wasze odpowiedzi i sugestię. Jeżeli ktoś z Was ma do polecenia jeszcze jakąś mieścinę z dużą ilością palm i przyjemnych plaż, będę wdzięczna za taką pomoc :calus:

Peljesac jest trochę specyficzny - jedni go kochają, innych nie przekonuje. Moim zdaniem na tle innych rejonów Chorwacji wypada całkiem korzystnie, chociaż jeśli ktoś szuka tam tej legendarnej dzikości, to już chyba nie te czasy.

Co do Orebicia - nie ma takich tłumów jak w Makarskiej czy Splicie. Owszem, jest sporo ludzi, ale w chorwackiej normie. Na pewno jest sporo dobrych konob (z legendarną Panoramą na czele), jest w okolicy sporo fajnych plaż i jest też dużo terenów spacerowych (w tym super wejście na Sv. Ilja). W samym Orebiciu zejście do morza nie jest zbyt gwałtowne, ale Balaton to też nie jest - normalne, jak w wielu innych miejscach. Palm sporo. Do miejscowości Makłowicza rzut beretem - fajna, prawie wyludniona wioska, z jego domem na uboczu. A jeśli jesteś fanką jego filmów, to nigdzie nie znajdziesz tylu miejsc z nim związanych, co na Peljescu. Blisko do Dubrovnika, Stonu, Trebinje, także do Mostaru czy Međugorje nie jest daleko. No i jest blisko piękny Trpanj, o którym wspominał mchrob, a po drugiej stronie Korčula.

Natomiast w tamtych rejonach musisz się nastawić na sporo wiatrów. Właściwie rzadko kiedy bywa tam bezwietrznie, co nie każdemu odpowiada (np. mnie, ale ja podobno jestem "weird" :mg: :mg: ). A wieczorami czasem potrafi tak pi...ć, że bez kurtki czy bluzy nie wychodź!
salad107
Globtroter

Postnapisał(a) salad107 » 20.02.2024 09:49

To może tu?
Nie mam swoich fotek, ale w sierpniu już będę miał bo się tam wybieram.

Wow...coś pięknego. Fantastyczna plaża i tak blisko Trpanj. Naprawdę wygląda zachęcająco !

Natomiast w tamtych rejonach musisz się nastawić na sporo wiatrów. Właściwie rzadko kiedy bywa tam bezwietrznie, co nie każdemu odpowiada (np. mnie, ale ja podobno jestem "weird" :mg: :mg: ). A wieczorami czasem potrafi tak pi...ć, że bez kurtki czy bluzy nie wychodź!

W sumie jest to dla mnie plus, po upale w ciągu dnia orzeźwiający wiatr. Poza tym... ja lubię takie klimaty. Wasze posty chyba pomogą mi podjąć decyzję, gdzie pojadę tym razem :chytry:
qra69
Croentuzjasta

Postnapisał(a) qra69 » 22.02.2024 10:14

salad107 napisał(a):Wow...coś pięknego. Fantastyczna plaża i tak blisko Trpanj. Naprawdę wygląda zachęcająco !

Plaża Luka jest w Trpanj :coool:
Polecam Trpanj, do tej pory lepszego miejsca nie znalazłem w Cro :D dla mnie mistrzostwo jak i cały Peljesač
salad107
Globtroter

Postnapisał(a) salad107 » 23.02.2024 12:43

Dzięki za info :) myślimy nad Pejlescem, ale Tribunj i okolice Vodic też wciąż aktualne. Trochę bliżej i Murter blisko, a chciałam bardzo pooglądać Kornaty choć z daleka - plaża Slatine jest do tego idealnym miejscem :)

Jeśli chodzi o Trpanj, miasto wygląda dość kameralnie, zastanawiam się jak pomieszczą się tam letnie tłumy i trochę mnie to martwi...
piotrekbeti
Cromaniak

Postnapisał(a) piotrekbeti » 23.02.2024 12:47

Tribunj to nasze pierwsze 2 wyjazdy. Potem wyspy i Split i okolice. KRK. Pierwszy wyjazd zawsze się wspomina. Pozytywny
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 23.02.2024 12:51

salad107 napisał(a):Jeśli chodzi o Trpanj, miasto wygląda dość kameralnie, zastanawiam się jak pomieszczą się tam letnie tłumy i trochę mnie to martwi...

Nie ma tam tłumów :), bo baza noclegowa nie jest szczególnie duża. Tłumy są w Orebiću ;) Trpanj ma super klimat! Szczególnie świetna jest ścieżka spacerowa brzegiem morza oraz okolice kościółków sv. Roka i sv. Nikoli, przepiękne widoki :idea:

Jedyne, co bym miała do zarzucenia, to zbyt mały wybór restauracji. Wieczorem można nie znaleźć miejsca w żadnym lokalu gastronomicznym, co prawie ;) nam się zdarzyło.
marek1992
Autostopowicz
Miasteczka w okolicy Zadaru

Postnapisał(a) marek1992 » 28.02.2024 13:56

W tym roku lecimy do Zadaru, samochód wynajmowany na miejscu i szukamy miejscowości z ładną plażą, kilkoma-kilkunastoma knajpkami troszkę cichszą niż Zadar.

Możecie coś polecić?
piekara114
Opiekun działu
Re: Miasteczka w okolicy Zadaru

Postnapisał(a) piekara114 » 28.02.2024 14:43

Pag, Murter, i dalej na południe.
Marlowe1994
Cromaniak
Re: Chorwacja którą miejscowość wybrać

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 05.03.2024 07:58

...
Ostatnio edytowano 04.09.2025 23:04 przez Marlowe1994, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 114
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone