Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wybór miejscowości - dokąd jechać?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marcin1976*
Globtroter
Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin1976* » 03.10.2023 08:37

Wtam!
Czy ktoś może podzielić się opinią na temat miejscowości Grebastica? (sklep, plaża, bary, ilość ludzi) Chcielibyśmy zmienić miejscówkę i zastanawiamy się nad tą mieścinką. Co prawda przejeżdżałem przez nią kilkakrotnie ale utkwiły mi w pamięci tylko tegoroczne obrazy po pożarach :cry:
Wybieramy się w drugiej połowie lipca w 2 rodzinki 2+2 (dzieciaki w wieku 12-19) i także pod ich kontem szukamy nowej opcji.
Będę wdzięczny za Wasze opinie!!!
Mario29
Turysta
Re: Chorwacja którą miejscowość wybrać

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mario29 » 19.11.2023 14:21

Jeśli chodzi o miejsce na nocleg to nas urzekła Brodarica
Ale bardzo lubimy bywać w Primosten - kawa, lody, obiad, połazić...
Trogir też świetny wiec nocleg na przykład na Ciovo
Jest fajnych miejsc bardzo dużo!
Leosia111
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leosia111 » 29.11.2023 12:29

Witajcie,

Wybieramy się w wakacje do Chorwacji na 2 tygodnie. Tydzień mamy w Promajnie , a kolejny tydzień chcemy na Brac.Czytam, szukam, przeglądam i nie wiem którą miejscowość wybrać. Pomożecie coś? W zeszłym roku ktoś poradził mi Promajnę i spełniła wszystkie moje oczekiwania. Ktoś zapyta wszystko zależy czego szukasz? Otóż chcemy taką miejscowość która byłaby klimatyczna , w miarę spokojna (nie wielki moloch jak Makarska czy Baska) ale żeby nie była całkowitym odludziem. Jedziemy z 9 latkiem więc tak jak w Promajnie będąc na plaży mogliśmy spokojnie zjeść obiad bo było kilka restauracyjek tak np jak patrzę w w Povlia nie ma nic? albo ja źle szukam.... zwyczajnie nie chce nam się jeździć autem "do centrum" żeby zjeść jakiś posiłek.

A jakby ktoś znał fajne miejsce z apartamentem z basenem ,blisko plaży i jednocześnie knajpek to bardzo proszę mi coś doradzić. Będę wdzięczna. Wiadomo lipiec wszędzie będzie dużo ludzi, liczymy się z tym, ale mamy tylko ten termin, BRAC tylko gdzie? Pozdrawiam
AdamZ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamZ » 02.12.2023 15:40

Zaproponuję Sutivan (wiem zakręcony jestem na jego punkcie) :tak: Z wrodzonego lenistwa się autozacytuję z 2021r.:
AdamZ napisał(a):
Casian napisał(a):Witam
Co możecie powiedziec o takiej miejscowości co Sutivan na Brać ? Dzieje się tam coś? Plaże są ? Czy jednak miejscowość bardzo spokojna?

Jeżdżę tam od lat zawsze poza sezonem i dla mnie to jest bardzo spokojna miejscowość. :hut: W sezonie jednak Lokalsi 8) starają się o swoich turystów i oprócz niezłych warunków terenowych:
kilkanaście plaż do wyboru z czego ok 5. cywilizowanych z prysznicem i przebieralnią,
kilka przytulnych knajpek z ciekawym lokalnym menu i pizzernia z porządnym piecem opalanym drewnem z drzew oliwnych,
ciekawa starówka ze słynną na całą wyspę aleją palmową,
kilka kościołów z kilkusetletnią przeszłością i cmentarz z katakumbami dla poszukiwaczy chłodniejszych miejsc :wink: ,
minizoo dla dzieciaków,
plac zabaw,
oświetlone boisko do gry w piłkę nożną i nie tylko,
i kilku innych atrakcji typu malownicze szlaki rowerowe (rowery do wypożyczenia) czy zatopiony wrak w pobliżu zatoki Likva (temat dla zaawansowanych nurków),
starają się organizować dodatkowo w sezonie występy Klap czy też jarmark miejscowych wytwórców.
Szczegóły można znaleźć na oficjalnej i fejsbukowej :wink: stronie miasteczka.

Od tego czasu liczba plaż z przebieralniami i prysznicami się zwiększyła, przybyło stanowisk z lodami, na głównych plażach pływają platformy dla dzieciaków. Klika kilometrów do Supetaru więc cała baza handlowo - rozrywkowa najwiekszego miasteczka na wyspie w zasięgu a jednocześnie kameralnie na miejscu. Polecam.
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 02.12.2023 18:03

Sutivan albo Postira
Leosia111
Plażowicz
BRAC jaka miejscowość?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leosia111 » 03.12.2023 16:48

Kochani, wybieramy się w lipcu na tydzień na Brac a tydzień Promajna. Proszę poradźcie coś, przeczytałam mnóstwo na forum, obejrzałam milion zdjęć, wszystko mi się miesza naprawdę. Zależy nam na miejscowości klimatycznej spokojnej ale nie dziurze. W zeszłym roku byliśmy w Promajnie i tam było idealnie. Małe, przyjazne, wszystko na plaży od jedzenia po piwo. Baska czy Makarska nigdy przenigdy. I tego szukamy na Brac, myślałam o Povlja ale jak poczytałam to wyszło że to raczej chyba nie dla nas, no to padło na Supetar - z kolei myślę że za duże czy głośne. Doradźcie proszę, jedziemy z 9 latkiem i 22 latkiem, szukamy też apartamentu z basenem, ale zamierzamy nie tyle plackiem leżeć co pozwiedzać też wyspę. Będę bardzo wdzięczna za sugestie, bo co z tego że cisza i spokój jeśli nie ma gdzie zjeść obiadu bo muszę wsiąść w samochód żeby gdzieś dojechać. To wakacje, zwyczajnie nie chce mi się.
tony montana
Weteran
Re: BRAC jaka miejscowość?

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.12.2023 19:31

Zobacz Postira bądź
Pučišća
Podpasują Wam myślę :)

W Postira byliśmy w apartamentach Ljubicy Meter, polecam
Leosia111
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leosia111 » 04.12.2023 11:01

Dzięki bardzo za odpowiedź. A co myślisz o Postirze czy Puscice?
Leosia111
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leosia111 » 04.12.2023 11:10

A jeśli chodzi o Sutivan to w której części najlepiej szukać apartamentu? z uwagi na okolicę, bliskość plaży i knajpki?
monia1907
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia1907 » 08.01.2024 13:24

Wracam do Chorwacji po latach, można powiedzieć.
Poprzednie 5 razy jechaliśmy samochodem, zwiedzona znaczna część kraju, stacjonowaliśmy w Breli, 2 x Baska Voda, Mandre - Pag i Żuljana - Peljesac.
W tym roku kupiliśmy bilety i lecimy samolotem do Splitu.
Wstępnie noclegów szukamy w Omisiu, ale tu pytanie - chcemy spędzić czas też aktywnie, wypożyczyć SUP i może skorzystać z jakiegoś szkolenia / pomocy w tym zakresie (podstawy jakieś są, ale na jeziorze w PL).
Pytanie czy są takie miejsca żeby sprzęt wypożyczyć gdzieś w okolicach Omis?

No i druga kwestia - jak z temperaturą wody na plażach w Omis - czy przez rzekę czuć że jest chłodniejsza? Albo którą plażę wybrać na kąpiele? Za tym idzie lokalizacja apartamentu - rozważamy sam Omis ale może lepszą opcją będzie Duce lub Dugi Rat?
Czy stamtąd jest jakaś promenada do Omis?

Chcielibyśmy też wypożyczyć łódkę na dzień lub kilka godzin - jak to wygląda praktycznie na miejscu, czy coś ktoś może polecić?
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 12.01.2024 11:13

Cześć
I co?? Nikt ?? Przecież Omiś i okolice to polskie zagłębie. Leniuchy ?? :la: ;)
Masz tam wszystko, czego oczekujesz. A nawet więcej. Na wielu plażach leżą SUPy pod rent. Cena wg mnie słaba, średnio 8 euro/godzina (taka sobie polska baltycka cenka). Lepiej mieć własny, ale wiem, samolotem. Brać jakieś szkolenie, bez sensu. Na Adriatyku, tak samo, jak na jeziorze :) :) Przecież nie będziecie pływać przy jakiejś fali //...A może też ??

Omiś na kwaterę, słaby pomysł. Lepiej wpadać do Omisia, niż z niego uciekać. Plaża miejska słaba, niby piaszyczysta. Jakieś ubite klepisko. Niektórzy Polacy ja lubią, ale chyba nie byli nad Bałtykiem. ;) ;) Dużo ludzi, nie ma gdzie się schować. Duce tez takie sobie, gwarno, infrastruktura plazowa, Ale tam kiedys były łódki pod wynajem. Aktualnie,SUPy, rowery wodne, etc, łódki pewnie też.

Z wymienionych, najlepszy Dugi Rat. Tam, już jest klimat chorwackiej wioski. Kwatery 95 % za drogą. Nie przeszkadza. Pobocze do Omisia z buta ciasne, ale tez nie przeszkadza (wg mnie).

Ogólnie skrawek Chorwacji dość zaludniony, bo plażyczki z reguły wąskie, przy drodze. Ale ogólnie, da się żyć. Widoki, extra..I płasko na spacerowanie, ale i górki niezłe (zwł.od Omisia w dół.)

Pierwsze wrażenie, jak się pierwszy raz wjeżdża do Omisia, Górki, które nie jednego/ nie jedną powaliły na kolana..

I trochę miasteczka i wioski, i zakamarki plażowe z widokiem i stu schodami..(też od Omisia w dół).
I inne możliwości i aktywności na miejscu. Na przykład raffting na Cetinie, o którym tu dzisiaj mowa. Wszystko w pigułce na przestrzeni paru kilometrów. . Jest co robić !!

Ogólnie, wakacje nie zmarnowane. .. Tym bardziej, jak idziemy w kierunku ponadstandardowej aktywności
:) :)
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 12.01.2024 19:16

monia1907 napisał(a):No i druga kwestia - jak z temperaturą wody na plażach w Omis - czy przez rzekę czuć że jest chłodniejsza?

Mnie plaże w samym Omiš nie przypadły do gustu. Z tego co pamiętam to woda w nich była ciepła. No ale w sąsiedztwie samej rzeki nie kąpałem się. Znam jedynie Plaža Galeb (bliżej ujścia rzeki, kiepska) i Plaža Brzet (trochę dalej, lepsza).

Albo którą plażę wybrać na kąpiele?

Ja z Omiš jeździłem do Lokva Rogoznica i Pisak ale pewnie bliżej coś ciekawego znajdziecie (ja nie znam).

Za tym idzie lokalizacja apartamentu - rozważamy sam Omis ale może lepszą opcją będzie Duce lub Dugi Rat?

Mnie się w Omiš podobało. Wg mnie dobre miejsce na nocleg. W dzień wyjazdy gdzieś dalej na zwiedzanie lub plażowanie a wieczorem spacer i kolacja na mieście.

Duce lub Dugi Rat?
Czy stamtąd jest jakaś promenada do Omis?

Raczej dojście chodnikiem wzdłuż głównej ulicy.
salad107
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) salad107 » 19.02.2024 16:18

Dzień dobry. Wybieramy się w lipcu (same osoby dorosłe) na kolejne wakacje w Chorwacji. Po zwiedzeniu kilkunastu miejscowości, chciałabym zobaczyć coś nowego. Udało mi się już zobaczyć: Pag, Ugljan, Preko, Zadar, Bibinje, Sukosan, Szybenik, Biograd na Moru, Trogir, Kastel, Split, Omis i pobliskie mniejsze mieścinki (dzika plaża Vruja robi wrażenie) , Makarską, Tucepi... itp : :D teraz mam ochotę na coś nowego, biję się z myślą, bo po głowie chodzi Tribunj, Vodice, Murter, Primosten, Rogoznica, ale... moim największym pragnieniem w tym roku jest spędzić urlop w mieście z dużą ilością palm i plaż z lepszym dostępem (łagodne zejście). Czy ktoś z Was może polecić jakąś kameralną "zapalmioną" miejscowość ? :rotfl:
Pozdrawiam gorąco :D
Ostatnio edytowano 19.02.2024 21:40 przez salad107, łącznie edytowano 1 raz
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 19.02.2024 17:20

Może Sutivan?

P1000724.JPG
salad107
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) salad107 » 19.02.2024 20:29

mchrob napisał(a):Może Sutivan?

P1000724.JPG

O jejku... coś fantastycznego! Niesamowita palmiarnia! Już znalazłam na google maps i podziwiam :mg: dziękuję za tą podpowiedź, przemyślimy i to. Widzę, że miejscowość Sutivan jest kameralna i na pewno można w niej odpocząć.

Od kilku miesięcy Primosten siedzi mi w głowie, przepiękne miasto i fantastyczne plaże typu Plaża Raduca, ale nie ma tam prawie palm. Wiem, że może brzmi to dziwnie, ale jakoś w tym roku mam straszne parcie na przebywanie w miejscach, gdzie znajdują się te rajskie drzewa i baaaardzo głośne cykady w okolicy. Tak samo spodobał mi się Murter, ale również bida z nędzą jeśli chodzi o palmy. Waham się między Tribunj a Rogoźnicą jeśli chodzi o główny, najdłuższy pobyt i najdłuższy nocleg. :coool:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wybór miejscowości - dokąd jechać? - strona 113
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone