Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.
lukasz22i napisał(a):Witajcie,
Pierwszy raz od kilkunastu lat jestem w czarnej, no wiece...
Jeśli chcesz spędzić wczasy w Chorwacji i nigdy nie byłeś na wyspach to na pewno nie jesteś w czarnej

Masz w czym wybierać i możesz planować wczasy na kilka lat do przodu.
Pytanie to skierowane jest do wyspiarzy, czy warto?
Warto
Jeśli warto to na którą?
Urlop spędziłem tylko na czterech wyspach i każdą z nich polecam (Vis, Pag, Hvar, Korcula).
Czy faktycznie któraś z wysp może nas zaskoczyć, zaskoczyć czymś nowym, ciekawym, innym niż na lądzie?
Może. Przede wszystkim lepszymi plażami, mniejszymi tłumami. Trochę gorzej z klimatycznymi miasteczkami, ale i takie się znajdą.
Z jednej strony to coś nowego oraz pewnego rodzaju atrakcja, z drugiej atrakcja ta dodatkowo wydłuża czas podróży
To tylko 2-3h (zależy gdzie płyniesz). A i są wyspy połączone mostem ze stałym lądem. Poza tym rejs promem to czas na odpoczynek (a czasem drzemkę) i podziwianie widoków.
i w pewnym stopniu ogranicza - spędzamy te 2 tyg. wyłącznie na wyspie
Wszystko zależy co chcesz robić i co już w Cro widziałeś.
Na wyspach też jest co zwiedzać. Na Hvarze znajdzie się kilka ciekawych miejsc do zwiedzenia. Na innych wyspach również.
Poza tym z wyspy Pag spokojnie można jeździć i zwiedzać atrakcje na lądzie (Szybenik, Zadar, Nin, wodospady Krka itp.).
Z Korculi na Peljesac prom płynie 15 minut. A na półwyspie i w jego okolicy też jest sporo do zobaczenia.
Jeśli tak to jaką wyspę wziąć po uwagę
Najlepiej poczytać relacje, pooglądać zdjęcia.
Sam mam w tym roku dylemat: jechać na nową wyspę (Brac, Krk czy coś innego), wracać na Pag, korcule, Vis czy Hvar (tam byłem 2x) a może jednak coś na lądzie, bo we wrześniu (pierwszy raz) powinno być luźniej