Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Winiety w Austrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AnnaW
Podróżnik
Winiety w Austrii

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnnaW » 03.06.2007 20:00

W tamtym roku jechalam z Holandii do Chorwacji i nie mialam winietki w Austrii, wogole zadnej nie mialam w ta strone. Nie pamietam dlaczego, ale chyba nie bylo widoczne na granicy Austrii ze trzeba zakupic winietke i tak przejechalismy. W drodze porotnej jechalismy do Polski i winitki oczywiscie kupilam w Austrii i Czeschach, gdzie bylo to bardzo widoczne na granicy ze trzeba taka zakupic.

I teraz nie wiem czy wydaje sie wam czy jest mozliwe aby w niektorych czesciach Austrii nie trzeba miec winietki, czy ja po prostu musialam ja kupic, a nie kupilam? Bo nie wierze ze nie zauwazylam na granicy szyldow o winietkach. Wiec czy ktos moze wie jak to sie moglo stac?
Bo w tym roku znowu jade takze z Holandii i mysle sobie czy ja ja na pewno musze miec czy nie??!!!!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2007 20:06

AnnaW napisał(a):.....
I teraz nie wiem czy wydaje sie wam czy jest mozliwe aby w niektorych czesciach Austrii nie trzeba miec winietki, czy ja po prostu musialam ja kupic, a nie kupilam? Bo nie wierze ze nie zauwazylam na granicy szyldow o winietkach. Wiec czy ktos moze wie jak to sie moglo stac?
Bo w tym roku znowu jade takze z Holandii i mysle sobie czy ja ja na pewno musze miec czy nie??!!!!

Nie wydaje nam sie :lol: na austriackich autostradach winietka jest OBOWIĄZKOWA i nie ma tu znaczenia czy przeczytałaś to na granicy czy nie. A jezeli jechałas autostradą bez winietki i Cie nie złapali to po prostu masz szczeście :lol:
003dlaczego
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) 003dlaczego » 03.06.2007 20:41

Nie wydaje nam sie :lol: na austriackich autostradach winietka jest OBOWIĄZKOWA i nie ma tu znaczenia czy przeczytałaś to na granicy czy nie. A jezeli jechałas autostradą bez winietki i Cie nie złapali to po prostu masz szczeście :lol:

hmm, a ja miałam w zeszłym roku nie lada problem... jechaliśmy bez winietki, jednakże tylko dlatego, że nigdzie nie mogliśmy jej kupić! Nawet w Wiedniu nie mogliśmy jej dostać. Ostatecznie wypłoszeni migającą informacją o karach przewidzianych za brak "nalepki" zjechaliśmy z autostrady i na jakiejś stacji benzynowej na totalnym "zad..." dostaliśmy ją... A może ktoś wie, w ajki sposób sprawdzane jest to, czy użytkownik autostrady takową posiada?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2007 06:24

003dlaczego napisał(a):.....A może ktoś wie, w ajki sposób sprawdzane jest to, czy użytkownik autostrady takową posiada?
mają swoje sposoby :wink: poza tym jest troche patroli nie tylko tych oznakowanych 8)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.06.2007 06:30

AnnaW
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnnaW » 04.06.2007 13:31

Aha, no to mialam szczescie :)

No to jak to jest ze nie mozna winietki kupic i nie jest wogole oznakowane czasem ze "Halo tu winietki sie kupuje!!!"
Troche nie fajnie!
Bo serio jak jechalam do nie widzialam aby gdzies taki szyld widnial jak na drodze porotnej do Polski.
Tak specjalnie, zeby lapac i kase zbierac od podroznikow tacy jak ja co nie wiedzieli?!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.06.2007 13:50

Na przejściu granicznym w Šentijl sprzedają winiety na przejazd przez Austrię

http://www.kompas-mts.si/vsebina.asp?j= ... objekt=432
Wiolka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiolka » 04.06.2007 14:14

A co to wogole jest ta winietka? :oops:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.06.2007 14:17

Wienietka to kawałek folii, którą przyklejasz na szybę a jest to znak, że masz opłacony przejazd przez autostrady w danym państwie i policja może to sprawdzić. Na winietce są dni miesiąca, miesiące i lata (przeważnie dwa lub trzy) a ten, który sprzedaje dziurkuje ci w odpowiednim miejscu datę i od tego momentu przez czas przez który winieta jest ważna możesz jeździć w tym kraju po autostradach. Wieniety mogą być tygodniowe, 10 dniowe, 2 - tygodniowe, miesięczne i roczne ;)

Pozdrav :papa:
Wiolka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiolka » 04.06.2007 14:20

A to do tego sluzy to kolko na szybie heheh. Ale ze mnie blondyna :oops: ;)

Dzieki :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.06.2007 14:21

Jakie kółko na jakiej szybie 8O :?: ja nie mam żadnego kółka na żadnej szybie :!: :lol:
Wiolka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiolka » 04.06.2007 14:28

Kolko z dziurka na szybie z dniami miesiaca, miesiacami i rokiem. A moze to ubezpieczenie samochodu czy cos? Juz sama nie wiem, pogubilam sie :?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.06.2007 14:32

Aaaaa już wiem o co ci chodzi :lol: coś takiego jak zegarek :?: To zastępstwo karty parkingowej :lol:. Kiedyś w Kielcach takie były ale szybko od tego odeszli ;) Nie pamiętam już na jakiej zasadzie toto działało ;)
Wiolka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiolka » 04.06.2007 14:37

Nieee.... to chyba nie o parking chodzi :?: Prawie wszystkie samochody w chorwacji maja cos takiego na przedniej szybie samochodu i wazne to jest jakis rok od tej zrobionej "dziurki" w kolku :? . Pal licho z tym kolkiem .Przynajmniej juz wiem co to winietka :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.06.2007 14:39

Aaaa jak w Chorwacji to być może ubezpieczenie ale tego nie wiem :lol:
Jedno jest pewne 8) to na pewno nie winieta bo w Chorwacji nie ma winietek :lol: ;)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone