Na samym wstepie - dzien dobry
19 wrzesnia (sobota) kolo godziny 19-20 wyjezdzamy do Chorwacji. Ja i narzeczona. Oboje kierowcy.
Chcemy pojechac nastepujaca trasa: Warszawa - Czestochowa - Katowice - Cieszyn - Zilina - Bratyslawa - Graz - Mureck - Lenart - Zagrzeb - Split - (prom) - Stari Grad - Hvar.
Czas podrozy wg google.maps / viamichelin: 18.5h Wg informacji z forum - ok 17h.
Po przejrzeniu forum, rozwazeniu wszystkich za i przeciw uwazam, ze taka trasa bedzie dla nas optymalna. Wyjazd wczesniej nie bedzie mozliwy. Najwczesniej o 19 bedziemy mogli wyjechac z roznych przyczyn.
Czas na pytania .
Podstawowa kwestia jest, nocowac po drodze, czy nie. W pierwszym podejsciu pomyslalem: "Przejedziemy to na raz". Jednak im dluzej mysle, tym atrakcyjniejszy wydaje mi sie przystanek w Grazu.
Wtedy podroz wygladalaby nastepujaco:
19/09, godz. 20 - wyjazd z Warszawy
20/09, godz. 8:00 - przyjazd do Grazu. Odpoczynek, jakis spacer, sen.
21/09, godz. 6:00 - wyjazd z Grazu
21/09, godz 12:00 - przyjazd do Splitu
21/09. godz XXX - prom do Starego Gradu
Jestem ciekawy Waszej opinii, co o tym sadzicie. Jezdzilem w dosc dlugie trasy samochodem, ale nigdy nie musialem w nim siedziec 17-20h, do tego duza czesc w nocy. Ponadto, z uwagi na to, ze nie mozemy wyruszyc z Wawy wczesniej, mamy maly margines w Splicie, jesli chodzi o prom. Ostatni odplywa o 20:30, czyli teoretycznie mamy 24h, ale jakis wypadek po drodze, korek na granicy/ w tunelu i moze byc klops. Tym bardziej, ze chyba trzeba byc troche wczesniej w porcie, prawda ?
Ponadto, czy w proponowanej trasie potrzebna mi bedzie winieta na autostrade w Czechach ?
Ostatnie pytanie - mam nawigacje GPS Becker (cala Europa) + wgrana AM (Polska). Jaka mape powinienem wgrac, aby w pelni cieszyc sie podrozowaniem po Chorwacji bez koniecznosci rozkladania wielkiej plachty na kolanach pasazera?
Czekam niecierpliwie Waszych opinii i obiecuje, ze po powrocie zdam szczegolowa relacje .
Pozdrawiam serdecznie,
Bartek
p.s.
Wiem, ze postow na temat tras jest mnostwo na forum, ale - kazda trasa jest jednak inna. Kazdy ma inna sytuacje "na pokladzie", inne priorytety, inne mozliwosci, podrozuje w innym terminie i do innego celu. Zagadnienia podobnego do opisanego powyzej na razie nie znalazlem na forum.

.png)
.png)
.png)
.png)