Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Warszawa - Hvar, 19/09, przez SK, AU, SLO

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bartek_m
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartek_m » 30.07.2009 14:07

Na samym wstepie - dzien dobry

19 wrzesnia (sobota) kolo godziny 19-20 wyjezdzamy do Chorwacji. Ja i narzeczona. Oboje kierowcy.
Chcemy pojechac nastepujaca trasa: Warszawa - Czestochowa - Katowice - Cieszyn - Zilina - Bratyslawa - Graz - Mureck - Lenart - Zagrzeb - Split - (prom) - Stari Grad - Hvar.

Czas podrozy wg google.maps / viamichelin: 18.5h Wg informacji z forum - ok 17h.

Po przejrzeniu forum, rozwazeniu wszystkich za i przeciw uwazam, ze taka trasa bedzie dla nas optymalna. Wyjazd wczesniej nie bedzie mozliwy. Najwczesniej o 19 bedziemy mogli wyjechac z roznych przyczyn.

Czas na pytania .

Podstawowa kwestia jest, nocowac po drodze, czy nie. W pierwszym podejsciu pomyslalem: "Przejedziemy to na raz". Jednak im dluzej mysle, tym atrakcyjniejszy wydaje mi sie przystanek w Grazu.
Wtedy podroz wygladalaby nastepujaco:
19/09, godz. 20 - wyjazd z Warszawy
20/09, godz. 8:00 - przyjazd do Grazu. Odpoczynek, jakis spacer, sen.
21/09, godz. 6:00 - wyjazd z Grazu
21/09, godz 12:00 - przyjazd do Splitu
21/09. godz XXX - prom do Starego Gradu

Jestem ciekawy Waszej opinii, co o tym sadzicie. Jezdzilem w dosc dlugie trasy samochodem, ale nigdy nie musialem w nim siedziec 17-20h, do tego duza czesc w nocy. Ponadto, z uwagi na to, ze nie mozemy wyruszyc z Wawy wczesniej, mamy maly margines w Splicie, jesli chodzi o prom. Ostatni odplywa o 20:30, czyli teoretycznie mamy 24h, ale jakis wypadek po drodze, korek na granicy/ w tunelu i moze byc klops. Tym bardziej, ze chyba trzeba byc troche wczesniej w porcie, prawda ?

Ponadto, czy w proponowanej trasie potrzebna mi bedzie winieta na autostrade w Czechach ?

Ostatnie pytanie - mam nawigacje GPS Becker (cala Europa) + wgrana AM (Polska). Jaka mape powinienem wgrac, aby w pelni cieszyc sie podrozowaniem po Chorwacji bez koniecznosci rozkladania wielkiej plachty na kolanach pasazera?

Czekam niecierpliwie Waszych opinii i obiecuje, ze po powrocie zdam szczegolowa relacje .

Pozdrawiam serdecznie,

Bartek

p.s.
Wiem, ze postow na temat tras jest mnostwo na forum, ale - kazda trasa jest jednak inna. Kazdy ma inna sytuacje "na pokladzie", inne priorytety, inne mozliwosci, podrozuje w innym terminie i do innego celu. Zagadnienia podobnego do opisanego powyzej na razie nie znalazlem na forum.
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 30.07.2009 14:39

bartek_m napisał(a):
Ponadto, czy w proponowanej trasie potrzebna mi bedzie winieta na autostrade w Czechach ?

nie

baaaardzo zazdroszczę (tak pozytywnie ;) ) tego wyjazdu właśnie we wrześniu- będzie luz, mało turystów- rewelacja.
Korków na granicy się nie obawiaj.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 30.07.2009 14:59

Mi się wydaje, że nic tylko jechać. W Grazu gdzie będziecie spać? W Oekotelu? Dowiedz się od której możesz się zakwaterować, żeby się przespać. Jeśli tam byście spędzali noc, to w dni powszednie śniadania są od bodajże od 6 rano, zjecie i możecie jechać do Chorwacji . A Graz jest piękny, koniecznie pozwiedzajcie trochę przy okazji.
bartek_m
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartek_m » 30.07.2009 15:14

Iwona,

Dzieki za potwierdzenie info o Czechach. Ja chcialem jechac w sierpniu, ale rozne sytuacje sprawily,ze mozemy pojechac dopiero 19 wrzesnia - wszystko na razie wskazuje na to,ze to najlepszy mozliwy czas.

Helen,
W Grazu bedziemy spac w etapie. jest 9 euro tanszy i w samym centrum. Z porankiem taki mamy mniej wiecej plan, by zjesc i ruszyc jak najszybciej. Caly czas jednak siedzi w glowie mysl: a moze pojechac bez noclegu? Hmm...
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 30.07.2009 15:32

bartek_m napisał(a):Na samym wstepie - dzien dobry
Najwczesniej o 19 bedziemy mogli wyjechac z roznych przyczyn.

Czas na pytania .

Podstawowa kwestia jest, nocowac po drodze, czy nie. W pierwszym podejsciu pomyslalem: "Przejedziemy to na raz". Jednak im dluzej mysle, tym atrakcyjniejszy wydaje mi sie przystanek w Grazu.

My wyjeżdżamy z Warszawy zawsze rano - ok. 6.00
nocowanie w Ptuju - jesteśmy tam ok. 17-18
następnego dnia ruszamy z Ptuja ok. 7.00
Split osiągalny wtedy ok. 11.00

Więc może zamiast jechać na noc - bo to chyba jednak bardziej męczące (zwłaszcza, że to cudowne "polskie drogi" ruszcie 20-go rano po porządnym wyspaniu się i 21go około południa będziecie w Splicie - z normalnym przespaniem całej nocy :)
No chyba, że zależy wam na zwiedzeniu Grazu - to wtedy inna sprawa.

Pozdrawiam,
Aśka
bartek_m
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartek_m » 31.07.2009 12:24

Aska,

Twoja propozycja jest ciekawa. Na te chwile obstawiamy nocleg w Grazu jednak, natomiast zainspirowany Twoim postem przemyslalem sprawe troche i mozliwe, ze wyruszymy w niedziele, bardzo wczesnie - kolo 2/3 rano. Wtedy kolo 13-14 bedziemy w Grazu, tam przyjemny obiad, spacer, relaks i normalne spanie.

Ostatnie informacje w watku o austostradzie do Bratyslawy powoduja, ze zaczynam tez rozwazac droge przez Brno i (prawdopodobnie) Mikulov. Czuje,ze decyzja zostanie podjeta w ostatniej chwili - wszelkie uwagi/rady juz teraz mile widziane ;).

Bedac juz na Hvarze, mamy kilka punktow do zobaczenia. Przede wszystkim - Dubrovnik.
Czy warto do Dubrovnika jechac na caly dzien, czy polecacie nocleg w Dubrovniku i powrot dnia nastepnego? (ponoc Dubrovnik noca jest szczegolnie uroczy). Jezeli nocleg - to w odpowiednim dziale poszukam wskazowek/zaloze nowy watek.
Po drugie, splyw Cetina.
Po trzecie, park narodowy KRKA
Po czwarte - Split.
Po piate - kilka miejsc na samej wyspie.
Czy sadzicie, ze to jest odpowiednia ilosc atrakcji dla pary, ktora lubi polezec troche na plazy, ale lubi tez zobaczyc co nieco?

Udanego weekendu wszystkim :)
Bartek
darmi
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) darmi » 02.08.2009 18:30

Cześć !

Stworzyłeś bardzo dobry wątek, mnie szczególnie pasuje bo planuje również 19 września pojechać na Hvar do Starigradu, z jedną różnicą - z Krakowa. Od kilku dni przeglądam posty w poszukiwaniu informacji: z noclegiem czy bez... Parę lat temu bez problemu jechałem taką trasę na raz, ale teraz mam 2,5 roczną córcię i tu się waham.

Co do wycieczki do Dubrownika to moim zdaniem warto pojechać na dwa dni z noclegiem. Myslę, że warto pomyśleć o promie ze Starigradu do Dubrownika. (Ja myślę tym promem wracać do Rijeki, jako dodatkowa atrakcja i 250 km mniej w aucie). W Dubrowniku bez problemu pod koniec września znajdziesz kwaterę, a raczej kwatera Cie gdzieś zaczepi na ulicy ... za pare euro od osoby. A w nocy Dubrownik i sama atmosfera jest nie do opisania.

Na samym Hvarze jest co zobaczyć. Można wybrać sie taksówką wodną na sąsiedni Brac. Plaże są praktycznie puste. Można wyjść na górkę "sw. Nikola". Jest jak spożytkować czas i jeszcze się solidnie wygrzać. Pamiętam jak wieczorem w jednej z kawiarni w Hvarze czułem się jak w domu, przy co drugim stoliku mówiło się po Polsku... i pisze to w pozytywnym tonie :-).

Pozdrawiam! / darek
Lukas1981
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lukas1981 » 02.08.2009 19:27

[quote="asikx&rafikx"][quote="bartek_m"]Na samym wstepie - dzien dobry
Najwczesniej o 19 bedziemy mogli wyjechac z roznych przyczyn.

Czas na pytania .

[/quote]

My wyjeżdżamy z Warszawy zawsze rano - ok. 6.00
nocowanie w Ptuju - jesteśmy tam ok. 17-18
następnego dnia ruszamy z Ptuja ok. 7.00
Split osiągalny wtedy ok. 11.00

Więc może zamiast jechać na noc - bo to chyba jednak bardziej męczące (zwłaszcza, że to cudowne "polskie drogi" ruszcie 20-go rano po porządnym wyspaniu się i 21go około południa będziecie w Splicie - z normalnym przespaniem całej nocy :)
No chyba, że zależy wam na zwiedzeniu Grazu - to wtedy inna sprawa.

Pozdrawiam,
Aśka[/quote]

Witam
Skoro nocowaliście w Ptuju czy podalibyście może namiar na nocleg i jego cene?Pozdrawiam
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 05.08.2009 07:52

Lukas1981 napisał(a):Skoro nocowaliście w Ptuju czy podalibyście może namiar na nocleg i jego cene?Pozdrawiam

Wbij w google Rozika Krapsa Ptuj
Ceny nie pamiętam - chyba 21-22 EUR za głowę ze śniadaniem.

Pozdrawiam,
Aśka

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone