Niektóre zdjęcia niedoświetlone i wyciągane trochę "na siłę", ale nie bijcie
Katedra w Sienie
Katedra góruje nad miastem i jest identyfikowana głównie przez charakterystyczną paskowaną wieżę.
Patrząc na samą fasadę musimy się dłużej zastanowić, gdzie to było.
Wnętrze w rzeczywistości jest raczej mroczne, ale rozjaśniłem zdjęcia aby pokazać szczegóły. Patrząc na pierwsze zdjęcie nia ma już wątpliwości - takie kolumny z pasów czarnego i białego marmuru są na pewno w Sienie.
Patrząc w górę zauważamy, że śledzą nas głowy kilkudziesięciu papieży.
Kopuła jest często fotografowana, ja też nie mogłem się powstrzymać.
Na dłuższą chwilę uwagi zasługuje ambona wykonawstwa Nicola Pisano.
Jak porównamy ją z amboną w baptysterium w Pizie (wcześniejsze dzieło tego samego twórcy), zobaczymy że i forma jest bogatsza i postaci bardziej dynamiczne.
Pierwsze zdjęcie to ambona w Pizie. Drugie wziąłem z Wikipedii, trzecie moje.
Patrząc w lewo widzimy piękny ołtarz Matki Boskiej Karmiącej, a nieco dalej - wejście do biblioteki Piccolomini.
Będąc w katedrze nie wolno opuścić wejścia do biblioteki!
Piccolomini to nazwisko rodowe papieża Piusa II i przybrane jego siostrzeńca Piusa III. Na zamówienie papieża Piusa III rozpoczął pracę nad dekoracją biblioteki artysta Pinturicchio, a pomagał mu młody Rafael Santi. Zbiór przepięknie iluminowanych manuskryptów, a głownie freski przedstawiające sceny z życia obu papieży są główną atrakcją tego miejsca.
Na koniec refleksja nad sprawami życia doczesnego. Ten dzień był naprawdę ważny dla świata.
Ciąg dalszy... będzie

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)