Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Samochodem do CRO jak zabraknie benzyny.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 13.03.2011 20:23

skywalker_01 napisał(a):Napęd elektryczny to przyszłość.
O jakim węglu ty piszesz.
Energię elektryczną otrzymuje się nie tylko z węgla.

Oczywiście, że energię elektryczną otrzymuje się nie tylko z węgla. Tylko, że my żyjemy w Polsce w której 90% energii elektrycznej pochodzi z elektrowni węglowych, a zatem pojazdy napędzane energią elektryczną to pojazdy napędzane węglem. Inaczej mówiąc brudną energią. Ile razy jeszcze będę musiał to jeszcze napisać żebyś zrozumiał. Energię elektryczną można oczywiście wytwarzać ze źródeł odnawialnych takich jak wiatr, energia słońca, wody itp. ale po pierwsze to śpiewka przyszłości, a po drugie to źródła kapryśne i bardzo, bardzo drogie.
Poza tym te skutery o których wspominasz mają zasięg 100 km, a my mówimy nie o tym jak poruszać się po mieście tylko jak dojechać do Chorwacji. Czyli co? Co 100 km będziesz robił kilkugodzinne przerwy na ładowanie akumulatorów?
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 13.03.2011 20:33

Adam's napisał(a):Kilka lat temu (2001) pracowałem w projekcie dotyczącym konstrukcji ogniw paliwowych. Były to ogniwa w których paliwem nie był czysty wodór a związki chemiczne zawierające wodór i węgiel. Inaczej mówiąc do zbiornika można wlać etanol, metanol, naftę czy benzynę a produktem wyjściowym byłaby energia elektryczna.

Z całym szacunkiem dla ścisłych umysłów, ale mój humanistyczny podpowiada mi jedno. Powiadasz : można użyć etanol, metanol, naftę czy benzynę. Ok. tyle, że wymieniłeś paliwa kopalne które właśnie się kończą i alkohol który nie wchodzi w grę z powodu braku pól uprawnych do jego uprawy. Czyli jesteśmy w punkcie wyjścia. Ogniwo paliwowe jakkolwiek przydatne w tej formie rewolucji nie czyni, a nam potrzebna jest rewolucja.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 13.03.2011 20:42

realista2 napisał(a): Dzisiaj, żyje na świecie prawie 7 miliardów ludzi. Ile będzie za 50 lat? Bo, że kilka razy mniej to pewnik.

Chyba coś /czegoś nie rozumię. :(
Adam's
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam's » 13.03.2011 21:43

Z całym szacunkiem dla ścisłych umysłów, ale mój humanistyczny podpowiada mi jedno. Powiadasz : można użyć etanol, metanol, naftę czy benzynę. Ok. tyle, że wymieniłeś paliwa kopalne które właśnie się kończą i alkohol który nie wchodzi w grę z powodu braku pól uprawnych do jego uprawy. Czyli jesteśmy w punkcie wyjścia. Ogniwo paliwowe jakkolwiek przydatne w tej formie rewolucji nie czyni, a nam potrzebna jest rewolucja.

Prawda jest taka,że projekt dotyczył opracowania technologi produkcji uniwersalnych ogniw paliwowych, które mogą być zasilane początkowo pochodnymi ropy ( metan , etan, benzyny, oleje). Paliwa te powoli mają być zastępowane energią ze źródęł odnawialnych. Trzy miesiące temu wróciłem z Brazyli, gdzie benzyna premium ma 50% alkoholu. Alkohol możesz wytwarzać z odpadów biologicznych. Może banalne co napiszę, ale alkohol wytwarza się obecnie nie tylko z węglowodanów ale również z celulozy i ligniny a tego jest mnóstwo. Zostaje jeszcze przetwarzanie energii bezpośrednio z promieniowania słonecznego. Ogniwa fotovoltaiczne mają jeszcze dość niską sprawność, ale może niskotemperaturowe silniki cieplne zamieniające energię słoneczną w energię elektryczną? Futurystyczne, choć technicznie możliwe jest przesyłanie energii z satelit zasilanych wiatrem słonecznym.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 14.03.2011 08:11

woka napisał(a):
realista2 napisał(a): Dzisiaj, żyje na świecie prawie 7 miliardów ludzi. Ile będzie za 50 lat? Bo, że kilka razy mniej to pewnik.

Chyba coś /czegoś nie rozumię. :(

Skokowy rozwój ludzkości począwszy od XIX wieku i kilkukrotny wzrost populacji nigdy by się nie zdarzył gdyby nie dostępność tanich kopalnych źródeł energii najpierw węgla, potem ropy naftowej i gazu. Tylko, że te tanie źródła energii właśnie się kończą, a nowe bardzo drogie źródła tzw energii odnawialnej nie są w stanie zapewnić przetrwania tak dużej populacji. Dodatkowym problemem są ekolodzy blokujący dostęp do brudnych, niszczących naturalne środowisko technologii wydobycia paliw kopalnych które jeszcze nam zostały takich jak piaski roponośne czy gaz łupkowy. Jeden z ekologicznych autorytetów Jean-Michel Cousteau uważa, że na ziemi maksymalnie powinno żyć od 0,5 do 1 mld. ludzi i wszystko ku temu zmierza.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 14.03.2011 08:29

Adam's napisał(a): Trzy miesiące temu wróciłem z Brazyli, gdzie benzyna premium ma 50% alkoholu. Alkohol możesz wytwarzać z odpadów biologicznych. Może banalne co napiszę, ale alkohol wytwarza się obecnie nie tylko z węglowodanów ale również z celulozy i ligniny a tego jest mnóstwo. Zostaje jeszcze przetwarzanie energii bezpośrednio z promieniowania słonecznego. Futurystyczne, choć technicznie możliwe jest przesyłanie energii z satelit zasilanych wiatrem słonecznym.

Wszystko pięknie pozostaje tylko pytanie o koszty uzyskiwania energii tą drogą no i skąd wsiąść tyle celulozy i ligniny żeby zastąpić paliwa kopalne? Wyciąć wszystkie lasy? Tyle się teraz mówi o energetyce jądrowej i słusznie bo to jest jakieś rozwiązanie , ale do pewnego stopnia bo gdyby cała energia elektryczna na ziemi była produkowana w elektrowniach jądrowych to uranu starczyłby na 10 lat. Co do energii słonecznej to tez nie jest rozwiązanie z uwagi na koszty. To, że istnieje techniczna możliwość zastosowania jakiejś technologii nie oznacza, że będzie ona zbawieniem dla świata bo nam potrzebna jest tania energia, a nie jakakolwiek energia i jeśli jej nie znajdziemy nasza populacja się skurczy. Co do energii z wiatru słonecznego, albo syntezy jądrowej!!! Cóż zaczynamy wkraczać w sferę science fiction .
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 05.04.2011 09:04

[/quote] .... na ziemi maksymalnie powinno żyć od 0,5 do 1 mld. ludzi i wszystko ku temu zmierza.[quote] a reszta w kosmos..... :D

Podzielam ten pogląd. Troche się ludzkość rozpędziła. Wydaje mi się, że i tak na koniec selekcja naturalna (tak czy inaczej pojmowana-skażenie radioaktywne, brak wody, brak żywności) zmniejszy nasza populację.
A patrząc na nasze społeczeństwo gdzie mieszkając w centrum ludzie często utrzymuja np. dwa pojazdy (z czego jeden to obowiązkowo SUV) przeraża mnie kultura konsupcji. Właściwie to prawie już religia.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 05.04.2011 09:32

Jak zrozumiałem nie masz samochodu, a w domu elektryczności. Odżywiasz się skromnie po wegeteriańsku, ubrania nosisz dotąd aż same spadną, woda ze studni, w piecu nie palisz. Nie używasz dezodorantów, pasty do zębów, mydła i tym podobnych fanaberii. Słowem jesteś prawdziwym ekologiem, a nie farbowanym lisem.
Skoro jednak ma pozostać 1/10 ludzkości , a reszta w kosmos to nurtuje mnie pytanie kto w kosmos ? Wyznaczyłeś już spośród swoich bliskich i przyjaciół kandydatów na kosmonautów ?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.04.2011 09:51

realista2 napisał(a):Proponuję podyskutować ale o konkretnym zagrożeniu, a nie o znakach firmowych i innych problemach wynikających z kompleksów rodem z piaskownicy.
Przeczytałem na forum, że LPG to obciach, a instalowanie go do auta to tak jak zakładanie skarpet do sandałów. Jak wyraził się jeden z aktywnych forumowiczów o tych co LPG zakładają cyt : "określenie go przymiotnikiem biedak jest najmniej obraźliwym"...

Na świecie aut z LPG jest już 16 mln z czego u nas 2,5 mln.
Konsumpcja tak ale z...kalkulatorem.
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 05.04.2011 10:32

realista2 napisał(a):Jak zrozumiałem nie masz samochodu, a w domu elektryczności. Odżywiasz się skromnie po wegeteriańsku, ubrania nosisz dotąd aż same spadną, woda ze studni, w piecu nie palisz. Nie używasz dezodorantów, pasty do zębów, mydła i tym podobnych fanaberii. Słowem jesteś prawdziwym ekologiem, a nie farbowanym lisem.
Skoro jednak ma pozostać 1/10 ludzkości , a reszta w kosmos to nurtuje mnie pytanie kto w kosmos ? Wyznaczyłeś już spośród swoich bliskich i przyjaciół kandydatów na kosmonautów ?

A ty jeździsz autem z 7 litrowym silnikiem a żona z 8? Codzinnie nie pierzesz tylko wyrzucasz ubrania i wykupiłeś już rodzinę z poboru na lot w kosmos?

Na pewno wszelkie skrajności są niewskazane. Należy z rozsadkiem użtykowac to co mamy. Choć to wiedza wszyscy nie każdy się stosuje.
Ale sam staram się żyć tak aby jak najmniej szkodzić sobie, innym i tej ziemi na ktorej mieszkam. Co nie oznacza że nie należy się myc, ubierać itd. Należy raczej świadomienie wybierać to co jest mniejszym obciążeniem dla srodowiska (poczawszy od zuzycie pradu, paliwa itd.)
Patrzycie przez pryzmat swojego gospodarstwa domowego ale zwiękaszając konsumpcje genruje się chociażby zwiększony transport a co za tym idzie zużycie paliwa. Jeden ciągnik siodłowy spala 30-32 litry paliwa na 100km. A wmiesiącu robi około 12tyś km czyli spala 3840litrów paliwa. Ja powinienem się cieszyć bo auta będa więcej jeździć ale sam widzę skalę zużycia materiałow rodza się różne przemyślenia.

A tak wracając do pytania: rowerem do CRO bym pojechał.
I to nie jest taki rpoblem gorzej miałbym w zimie na narty bo ciężko przez zaspy się przebić.
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 05.04.2011 10:39

[/quote] Konsumpcja tak ale z...kalkulatorem.[/quote]

wyjąłeś mi to z ust
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Samochodem do CRO jak zabraknie benzyny. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone