Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser
Re: Rower. Kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje.

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 20.09.2013 09:26

auto_gt napisał(a):
bluesman napisał(a):My używamy Selle Italia małżonka np. w 3 rowerach ma dokładnie ten sam model siodełka http://www.starbike.com/images/SelleIta ... chwarz.jpg

Ten typ siodełka kupiłem córce ,akurat było produkcji giant 80 zł ,a ja mam seryjne jakie dali z rowerem .

nie bardzo rozumiem albo Giant albo Selle Italia bo to są 2 skrajnie różne f-my :papa:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 20.09.2013 09:27

FUX napisał(a):Siodełko z poziomnicą. Idealnie horyzontalnie.

Hm nie załapałem :?: może poziomkownicą ? :mrgreen:
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 20.09.2013 09:31

bluesman napisał(a):Ita po prostu musisz jeździć :) stawiać sobie nowe wyzwania i jeździć ............... co jaki czas więcej i nie tylko rower bo przy różnych rodzajach ruchu pracuje wiele przydatnych grup mięśni :) forma naprawdę sama przyjdzie :mrgreen: ja i małżonka nie mamy 40 lat tylko więcej i dajemy jeszcze radę nikt tego na tacy nie dał :) :papa:
Małżonka ten rok na razie zamyka odległością 2500 km :)

jeżdżę, ale zdecydowanie za mało, za blisko mam do pracy ;) no ale jak na razie mimo porannego chłodu nie odpuszczam i jeżdżę, mam nadzieję, że jeszcze trochę dam radę :) Niestety po pracy już nie wyrabiam czasowo z ogarnięciem wszystkich obowiązków, albo po prostu mi sie już nie chce bo jechałam dzisiaj przecież ;) ale również pływam, teraz zapisałam się na siłownię więc może tam trochę mięśnie wzmocnię.
A może spining? nigdy nie próbowałam, może to jakieś rozwiązanie na zimę? :roll:
Gratuluję małżonce :D
rąsie Twoje już dobrze? :D
na siodełko nie narzekam, mam takie kupione z rowerem, wąskie ale moje 4 litery się przyzwyczaiły ;)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 20.09.2013 09:38

Rąsie mogą być thx za zainteresowanie :) Co do spiningu polecam :) na zimę jak najbardziej. Jeżeli będziesz chodzić regularnie :D a sadzę, że jak zapłacisz będzie to jakoś Cię dodatkowo motywować forma na wiosnę murowana. Mamy rower spinningowy w domu nie jest to to samo w grupie łatwiej jest się zmotywować. W domu trzeba naprawdę hartu ducha by wytrzymać przynajmniej godzinę i wiem to po sobie :( . Jadąc w pole jest inaczej określasz punkt graniczny i chcąc nie chcąc musisz wrócić.......... w domu po prostu zsiadasz i tyle .......... życzę wytrwałości :) i napisz jak zaczniesz :) :papa:

P.S. Są siodełka dedykowane dla kobiet z uwagi na szersze rozstawienie kości miednicy. Jeżeli jednak Twoje dla Ciebie jest ok. nie ma co zmieniać chyba, że uważasz, że może być lepiej :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.09.2013 16:27

Witam "cropelkowych" rowerzystów :)
dopiero teraz na taki temat wpadłem tu na forum przez przypadek :) ja też jeżdżę na rowerze ponad 6 lat, moje roczne przebiegi to 1500-2000 km (raczej po płaskim), praktycznie jest to co drugi dzień w sezonie , w okolicach 30-40 km (pod warunkiem, że jest pogoda :) w deszcz i w wietrze nie uwielbiam takiego "katowania", na czas nie staram się za bardzo ale tak średnio na jeża wychodzi 1h 10" -1h 25" na trasę, rower Author Cross Classik rocznik 2007, wiek "grubo" po 40. Mało tego od tego roku żona również weszła w ten sport, no i tak się trochę razem męczymy. Teraz jeżdżę codziennie :) jednego dnia z żoną 10-15 km w czasie szkoda gadać (ale czas tu nie odgrywa jakiejkolwiek roli) , natomiast w kolejny dzień z sobą :)
W Cro wielokrotnie widziałem rowerzystów z Polski i wg. mnie szkoda tam wozić rowery nie takie warunki klimatyczne no i te "wymagające" przewyższenia. W tym roku byłem pełen podziwu dla rowerzystów, których zobaczyłem na trasie Orebić-Potomje (kto tam był to wie o co chodzi). Zawsze zastanawiam się czy w kolejnych latach będą zabierać tam rowery ponownie :)
Pozdrawiam
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 21.09.2013 16:40

W tym roku w Zadarze widziałem polską ekipę rowerową.
Ewidentnie długodystansowcy bo wielkie torby z boku rowerów mieli.
Na plecach koszulka z napisem - Jelenia Góra.
Delikatnie zatrąbiłem i pomachałem pozdrawiając. :)
Są fani tego przemieszczania się. Niekoniecznie zalogowani na cro.pl...

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.09.2013 16:57

romuald22 napisał(a):W tym roku w Zadarze widziałem polską ekipę rowerową.
Ewidentnie długodystansowcy bo wielkie torby z boku rowerów mieli.
Na plecach koszulka z napisem - Jelenia Góra.
Delikatnie zatrąbiłem i pomachałem pozdrawiając. :)
Są fani tego przemieszczania się. Niekoniecznie zalogowani na cro.pl...

Pozdrawiam

Jak z PL-u na rowerach przyjechali to Szacun :)
Robią to tak, samochodami dojeżdżają w te okolice a następnie rowerami "jadranką" na południe.
Chciałbym w taki czymś kiedyś brać udział :)
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 21.09.2013 20:51

Oj, nieprawda, znam takich zapaleńców, którzy do Cro z Polski pojechali rowerem. Ja bym umarł czternaście razy.
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 21.09.2013 21:13

Rodacy spotkani w 2009 na Stradunie w Dubrowniku

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.09.2013 21:53

sirk napisał(a):............do Cro z Polski pojechali rowerem. Ja bym umarł czternaście razy.

No ja to i w samochodzie umieram :) (już po tylu razach, droga mi się strasznie dłuży) a co dopiero rowerem, ale za dwa tygodnie to chyba tak, dojechałbym. A gdzie tu spać, co jeść, lodówki samochodowej z wiktuałami nie ma jak zabrać, no prawie straszno,chłodno i do domu daleko. Trzeba by było jakąś kolumnę logistyczną zorganizować z prysznicami, żarciem i spaniem :lol: a to tylko koszta, koszta :lol:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 21.09.2013 22:47

z kosztami przesadziłeś :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 22.09.2013 22:42

lm648 napisał(a):Witam "cropelkowych" rowerzystów :)
dopiero teraz na taki temat wpadłem tu na forum przez przypadek :) ja też jeżdżę na rowerze ponad 6 lat, moje roczne przebiegi to 1500-2000 km (raczej po płaskim), praktycznie jest to co drugi dzień w sezonie , w okolicach 30-40 km (pod warunkiem, że jest pogoda :) w deszcz i w wietrze nie uwielbiam takiego "katowania", na czas nie staram się za bardzo ale tak średnio na jeża wychodzi 1h 10" -1h 25" na trasę, rower Author Cross Classik rocznik 2007, wiek "grubo" po 40. Mało tego od tego roku żona również weszła w ten sport, no i tak się trochę razem męczymy. Teraz jeżdżę codziennie :) jednego dnia z żoną 10-15 km w czasie szkoda gadać (ale czas tu nie odgrywa jakiejkolwiek roli) , natomiast w kolejny dzień z sobą :)
W Cro wielokrotnie widziałem rowerzystów z Polski i wg. mnie szkoda tam wozić rowery nie takie warunki klimatyczne no i te "wymagające" przewyższenia. W tym roku byłem pełen podziwu dla rowerzystów, których zobaczyłem na trasie Orebić-Potomje (kto tam był to wie o co chodzi). Zawsze zastanawiam się czy w kolejnych latach będą zabierać tam rowery ponownie :)
Pozdrawiam

Wiek jak i stosowana taktyka jazdy mniej więcej się zgadza z naszą :)
Nie zgodzę się z Tobą co do zabierania własnych rowerów do Cro :) Wszystko zależy od tego jakie odległości i z jaką intensywnością się jeździ :)
Jeżeli chcesz się przejechać i to niespecjalnie szybko na krótkim dystansie, rzeczywiście może warto rower wypożyczyć, biorąc pod uwagę np ew koszt paliwa i kłopot. Natomiast jeżeli pokonuje się odległości rzędu np 60-100 km często w terenie wolę mieć własny, pewny rower, który oprócz posiadania możliwie dobrej klasy osprzętu/opon, dętek, opasek anty przebiciowych itp jest bardzo lekki. Dodatkowo jest jakby szyty na miarę do parametrów mojego ciała. Zapewnia mi to maksymalnie szybkie, komfortowe przemieszczanie się i zmniejsza ryzyko doznania urazu (chociaż nie do końca :mrgreen: :)
Co do temperatury da się wytrzymać ale nie jest łatwo my radziliśmy sobie wstając czasami o 4 rano i wioząc ze sobą 5-6 l izotoników. Hm taka jazda wymaga jednak pewnego fantyzmu i sądzę, że jeżeli widziałeś pasjonatów to będą brać rowery.
W tym roku będąc na Cresie było kilka ciekawych podjazdów np jadąc do m. Lubenice, który w połączeniu z temp. dał w tyłek :papa:
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 22.09.2013 22:49

Cześć Bluesman,
Nie wiem czy znasz te artykuły ale może Ci się przydadzą do czegoś jak jeździsz:
http://www.rowertour.pl/?page=artykul&id=1522
http://www.rowertour.pl/?page=artykul&id=1251
Ostatnio edytowano 13.01.2014 03:16 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 22.09.2013 22:54

FUX napisał(a):Siodełko z poziomnicą. Idealnie horyzontalnie.

Za Chiny ludowe nie pojadę na poziomym siodełku.

MUSI być lekko przechylone do przodu.

Jeżdżę teraz na SELLE ROYAL Respiro Moderate 2013.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.09.2013 06:01

Wynika z tego, że możesz mieć złe; prawdopodobnie rozstaw w stosunku do kości.

http://www.procomfort.pl

jest o dobieraniu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone