Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
auto_gt
Cromaniak
Re: Rower. Kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje.

Postnapisał(a) auto_gt » 28.05.2013 21:14

Kurcze , dzisiaj po deszczach wreszcie pojechałem trochę i łańcuch mi spadł na korbie :( 8O ... czaaarny taki , muszę przegląd i regulację zrobić .....myć łańcuch ,czy nie ?

Bluesman co radzisz ?

A propo zdjęć , pochwal się fotką swojego sprzętu - pisałeś że sam składałeś ten wehikuł .

Wiem że dużo o rowerach wiesz :wink: co powiesz o rowerach Kreidler ?
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 28.05.2013 21:46

auto_gt napisał(a):Kurcze , dzisiaj po deszczach wreszcie pojechałem trochę i łańcuch mi spadł na korbie :( 8O ... czaaarny taki , muszę przegląd i regulację zrobić .....myć łańcuch ,czy nie ?

Bluesman co radzisz ?

A propo zdjęć , pochwal się fotką swojego sprzętu - pisałeś że sam składałeś ten wehikuł .

Wiem że dużo o rowerach wiesz :wink: co powiesz o rowerach Kreidler ?

To ostatnie połechtało moją próżność :)

Poczytaj :) regulacja przedniej przerzutki jest banalnie prosta :) są tam 2 śruby ograniczające widocznie trzeba śrubę odpowiadającą za wychylenie przekręcić o ćwierć obrotu niestety nie napisałeś czy łańcuch spadł Ci z małej czy z dużej tarczy :)
Oczywiście, że łańcuch należy myć :) jest pytanie czy będzie Ci się chciało go ściągać :) bo jeżeli nie masz spinki (której zakup polecam) by ściągnąć łańcuch potrzebny jest tzw skuwacz i nie można tego robić kilka razy w tym samym miejscu gdyż trzpień się wyrobi i łańcuch zerwiesz. Shimano oznacza taki trzpień montażowy. Osobiście nie bawię się w ściąganie (mam wprawdzie spinki) podjeżdżam do myjni i korzystam z Kerchera by wypłukać resztki oleju i piasek. Należy pamiętać by strumień wody kierować na łańcuch, nie na piasty (chyba, że masz je dobrej klasy uszczelniane labiryntowo) jednocześnie obracając korba do tyłu. Łańcuch należy wysuszyć i następnie potraktować oliwą. Ja używam strzykawki z igłą i na każde oczko łańcucha wstrzykuję mała kroplę następnie możliwie dokładnie wycieram łańcuch gdyż z zewnątrz powinie być możliwie suchy wówczas nie łapie zanieczyszczeń. Używam gęstej oliwy do pił :) ale są specjalne środki dedykowane do łańcucha np f-my Finish Line. Można też mając spinkę ściągnąć i wypłukać łańcuch w benzynie. Pozostałe czynności jw.

Przedstawionej przez Ciebie f-my nie znam jest to z pewnością jakaś niszowa niemiecka f-ma ?

Co do zdjęć już chyba prezentowałem kilka swoich rowerów :)

Używam w ciężki teren roweru allmountain full Giant Reign 2 o wadze ok. 12,5 kg ale z dużymi zmianami w stosunku do normalnej specyfikacji, w lekki teren używam karbonowego fulla Trek Y 200 Sl waży 8,5 kg, natomiast na szosie używam zamiennie stricte roweru szosowego Lavyer (nie ważyłem) z Cannondale V killer 900 waga ok. 9 kg z 1 calowymi oponkami to jest tzw góral ze sztywnym aluminiowym widelcem Mosso ( chodzi tu o przełożenia są podjazdy, na które na szosowych przełożeniach bym już nie wjechał ) Mam jeszcze rower górala, na którym jeżdżę tylko w Cro niemieckiej manufaktury Drossiger waży ok. 10 kg i ma bagażnik do którego przyczepiam sakwy.

Jak znajdę chwilę czasu i jeżeli jesteś faktycznie zainteresowany zrobię zdjęcia :)
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 29.05.2013 04:19

Matko Boska Bluesmen - jakież Ty masz wiadomości.
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 29.05.2013 07:56

Dzięki za odpowiedź

Poczytaj regulacja przedniej przerzutki jest banalnie prosta

tu się domyśliłem , spadała z małej , między blachy osłony , tu rada dla innych żeby założyć lepiej cofać łańcuch ...

Shimano oznacza taki trzpień montażowy.

O tym nie wiedziałem cenna rada ...

korzystam z Kerchera by wypłukać resztki oleju i piasek. Należy pamiętać by strumień wody kierować na łańcuch, nie na piasty (chyba, że masz je dobrej klasy uszczelniane labiryntowo) jednocześnie obracając korba do tyłu

To też się przyda i myślę że tak zrobię zamiast rozkuwać łańcuch .

Dzięki za odpowiedź , o rowery Kreidler pytałem bo w necie o nich mało a pewna zacna firma wprowadza na rynek i są naprawdę ładne cacka tak myślę że skoro nie masówki to jakość komponentów będzie większa .

Wprowadzają też elektryczny napęd do rowerów oraz rowery e-bike , dostałem katalogi , napęd doczepiany do korby i aku na ramie katalogowa 150 ojro była ale Niemcy mają niższy vat . Producent napędu Bosch .
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 29.05.2013 08:16

Osłonę wywal, chyba że w gajerku jeździsz.
Tą z tyłu też.
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.05.2013 08:51

bluesman - może wiesz gdzie kupię, dostanę, załatwię... DREWNIANE obręcze 26, najlepiej oryginalne, takie jakie były w rowerach PWU Łucznik :?:
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 29.05.2013 08:58

Dziadek Maciek napisał(a):bluesman - może wiesz gdzie kupię, dostanę, załatwię... DREWNIANE obręcze 26, najlepiej oryginalne, takie jakie były w rowerach PWU Łucznik :?:

stare w tablicy.pl widziałem miał całe z piastami do renowacji

FUX napisał(a):Osłonę wywal, chyba że w gajerku jeździsz.
Tą z tyłu też.

nie wiem co to gajerek .

osłona chroni też przed zapiaszczeniem łańcucha i o czystość spodni w jesienne dni ...

w góralu nie mam a szosowym mam .
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.05.2013 09:20

auto_gt napisał(a):stare w tablicy.pl widziałem miał całe z piastami do renowacji

Wysłałem do niego maila
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 29.05.2013 09:29

auto_gt napisał(a):nie wiem co to gajerek

Chyba to samo co garniak, ewentualnie ancug jak absztyfikant alegancki :)
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 29.05.2013 11:14

:mrgreen:

Łańcuch to spodnie czyszczą a nie osłona...
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 29.05.2013 15:46

"Rower elektryczny" czy tez rower z doczepianym napędem to moim zdaniem nie rower :) :papa:

Maćku z tymi kołami niestety nie pomogę :)
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 29.05.2013 16:13

Tą z tyłu też.

Dlaczego ??
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.05.2013 16:24

bluesman napisał(a):
Maćku z tymi kołami niestety nie pomogę :)

:cry: A tak na Ciebie liczyłem :D
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 29.05.2013 17:16

bluesman napisał(a):
Tą z tyłu też.

Dlaczego ??

Niepotrzebny element akustyczny...
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 29.05.2013 21:44

FUX napisał(a):
bluesman napisał(a):
Tą z tyłu też.

Dlaczego ??

Niepotrzebny element akustyczny...

Tu bym polemizował :) wszystko zależy od tego do czego rower służy i na ile jego właściciel obeznany jest z techniką rowerową :) o przedniej osłonie nie ma co dyskutować jej zadania są oczywiste co podniósł w swoim poście Henryk natomiast tylna osłona, a masz zapewne na myśli plastikowe kółko za kasetą w tylnym kole służy do osłony szprych. Przyznam się, że ja jej nie używam ale mam bardzo dokładnie wyregulowana tylną przerzutkę co minimalizuje ale nie uniemożliwia spadnięcia łańcucha własnie za kasetę. Spadnięcie własnie tam może spowodować poważne uszkodzenie szprych, a w konsekwencji duże koszty. Może też przy dużym pechu uniemożliwić dalszą jazdę :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone