Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
auto_gt
Cromaniak
Re: Rower. Kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje.

Postnapisał(a) auto_gt » 14.06.2013 22:45

bluesman napisał(a):tak jakby :) albo ...........alzehimera :)

Po takich kilometrówkach na rowerze , alz...r nie możliwe :!:

Sitchowie działają w ukryciu :oczko_usmiech:

a co pisałeś ? , napisz jeszcze raz , może przerwa w sieci spowodował że nie doszło ?

Popatrz co mi wpadło w oko na kierownicę motor / rower . quad
Obrazek
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 15.06.2013 17:53

Pytałem ile Ita robi km w trasie :) dzisiaj z małżonką 113 km NS-Wierchomla-Bacówka nad Wierchomlą, Złotne-Muszyna-droga po słowackiej stronie-Mniszek nad Popradem-Piwniczna-NS :)
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 15.06.2013 19:20

Klocki poustawiałem , nie piszczą , ale cuś mnie tknęło i je odkręciłem całkiem , było w nie powbijane ziarna piasku i jakieś metalowe opiłki i powierzchnia klocków błyszcząca zatarta twarda . przeskrobałem to scyzorykiem i teraz "mniut/malina" , no po tym zabiegu teraz klocki muszą się jeszcze ułożyć / dotrzeć i siła hamowania się zwiększy zapewne .

dzisiaj z małżonką 113 km , szczerze :?: no to Ci nie zazdroszczę :oczko_usmiech:

ale rower ciągnie i wciąga .

.
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 15.06.2013 19:42

auto_gt napisał(a):Klocki poustawiałem , nie piszczą , ale cuś mnie tknęło i je odkręciłem całkiem , było w nie powbijane ziarna piasku i jakieś metalowe opiłki i powierzchnia klocków błyszcząca zatarta twarda . przeskrobałem to scyzorykiem i teraz "mniut/malina" , no po tym zabiegu teraz klocki muszą się jeszcze ułożyć / dotrzeć i siła hamowania się zwiększy zapewne .

dzisiaj z małżonką 113 km , szczerze :?: no to Ci nie zazdroszczę :oczko_usmiech:

ale rower ciągnie i wciąga .

.

Zdolna bestia z Ciebie :) klocki trzeba czyścić od czasu do czasu, przecierać benzyną ekstrakcyjną jak i obręcze Trzeba też kontrolować stan ich zużycia, a co za tym idzie ich odległość od obręczy gdyż wraz z ich zużyciem odległość się zwiększa. Więc należy odkręcać śrubę baryłkowa przy klamce:) Ważne też by klocki schodziły się do obręczy razem i razem rozpoczynały hamowanie reguluje się to maleńkimi śrubami znajdującymi się na zewnętrznych częściach hamulców z boku. Metalowe opiłki to własnie fragmenty obręczy :)

Co do zazdrości to faktycznie nie ma czego prawie 7 g. na siodełku i czuje się zadek :)
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 15.06.2013 21:34

bluesman napisał(a): reguluje się to maleńkimi śrubami znajdującymi się na zewnętrznych częściach hamulców z boku. Metalowe opiłki to własnie fragmenty obręczy :)

To wszystko zrobione , ja coś robię sam to robię to od podstaw i na czysto , kiedyś w motocyklach 2 razy w tygodniu czyściłem gaźnik , regulowałem zapłon Jawa350 TS :lol: regulowałem przedni hamulec dwu szczękowy i takie tam , więc pewnie mi to zostało ...

Co do zazdrości to faktycznie nie ma czego prawie 7 g. na siodełku i czuje się zadek :)

Właśnie to miałem na myśli :lol:

Na jutro pozostaje łańcuch i zapaćkane na czarno zębatki , kiedyś przesadziłem z olejem ... zupełnie nie potrzebnie .
ita
Cromaniak

Postnapisał(a) ita » 18.06.2013 12:14

no niestety ja nie mam się czym chwalić, taaaaakich tras jak wy to ja nie robię ;) nawet czasowo bym nie miałam takich możliwości, zbyt wiele obowiązków. Do pracy mam tylko 8 km w jedna stronę ;) to tylko mała przejażdzka ale i tak się cieszę, że biorę rower a nie samochód :) Jak w traske jadę to chyba 40 km miałam max ale raczej 20-30. Dłużej nawet ręka po złamaniu w łokciu nie pozwala. Musiałabym pokombinowac i podnieśc troche kierownicę, może wtedy by ręka tak nie dokuczała. 100 km to dla mnie kosmos :roll:
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 18.06.2013 18:00

Witam.
W ostatnią niedzielę spędziłem trochę miłych chwil na wycieczce rowerowej.

Trasa: Żywiec-Jeleśnia-Sopotnia Wielka-Sopotnia Mała-Juszczyna-Wieprz-Żywiec.
Dystans: ok. 45 km.
Max.przewyższenie: ok.300m (ale pamiętajmy o "falowaniu" :wink: ).
Nawierzchnia: 90% - asfalt.

Pokonujemy rzekę Koszarawę.

Obrazek

A droga delikatnie prowadzi pod górę.

Obrazek

Patrzymy w stronę Romanki

Obrazek

Fioletowo - lawendowe skojarzenie chorwackie :wink: .
Obrazek

Wodospad w Sopotni.

Obrazek

Beskid Żywiecki z "premii górskiej". W stronę wschodnią.

Obrazek

Beskid Śląski nie wygląda zbyt przyjaźnie...

Obrazek

Śląski się poprawił ale Beskid Mały znowu teraz groźny (po prawej).

Obrazek

Deszcze nas na szczęście ominęły.

Pozdrawiam.
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 18.06.2013 18:23

Super wycieczka :)
janusz.w.
Cromaniak

Postnapisał(a) janusz.w. » 12.09.2013 11:08

ita
Cromaniak

Postnapisał(a) ita » 13.09.2013 21:02

janusz.w. napisał(a):...MISTRZ...
:roll:

fajna relacja, ładne zdjęcia, tylko pozazdrościć pary w nogach ;)
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 19.09.2013 21:11

Ita po prostu musisz jeździć :) stawiać sobie nowe wyzwania i jeździć ............... co jaki czas więcej i nie tylko rower bo przy różnych rodzajach ruchu pracuje wiele przydatnych grup mięśni :) forma naprawdę sama przyjdzie :mrgreen: ja i małżonka nie mamy 40 lat tylko więcej i dajemy jeszcze radę nikt tego na tacy nie dał :) :papa:
Małżonka ten rok na razie zamyka odległością 2500 km :)
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 19.09.2013 21:30

Zgadza się kondycja swoją drogą przychodzi ,ale to uzależnia jeszcze, im więcej jeździsz tym więcej chcesz ... 8O ,
teraz 17-20 km to nic i czujesz ze można jechać nast 20 km . Córka trochę nas spowalnia i nie odpuszcza (jeszcze)

Zmiana ustawień siodełka przyniosła efekty , bardziej pochylone do przodu i można zwiększać dystans 2 krotnie jadąc komfortowo .

Klocki są do wyżucenia piszczą jak zdarta płyta ... :wink:
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 19.09.2013 21:42

auto_gt napisał(a):Zgadza się kondycja swoją drogą przychodzi ,ale to uzależnia jeszcze, im więcej jeździsz tym więcej chcesz ... 8O ,
teraz 17-20 km to nic i czujesz ze można jechać nast 20 km . Córka trochę nas spowalnia i nie odpuszcza (jeszcze)

Zmiana ustawień siodełka przyniosła efekty , bardziej pochylone do przodu i można zwiększać dystans 2 krotnie jadąc komfortowo .

Klocki są do wyżucenia piszczą jak zdarta płyta ... :wink:

:) teoretycznie powinno być poziomo ale no cóż są różne hm 4 litery :)
My używamy Selle Italia małżonka np. w 3 rowerach ma dokładnie ten sam model siodełka http://www.starbike.com/images/SelleIta ... chwarz.jpg
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 20.09.2013 05:49

Siodełko z poziomnicą. Idealnie horyzontalnie.
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 20.09.2013 06:32

bluesman napisał(a):My używamy Selle Italia małżonka np. w 3 rowerach ma dokładnie ten sam model siodełka http://www.starbike.com/images/SelleIta ... chwarz.jpg

Ten typ siodełka kupiłem córce ,akurat było produkcji giant 80 zł ,a ja mam seryjne jakie dali z rowerem .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone