Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser
Re: Rower. Kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje.

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 24.04.2020 21:07

Przypadkiem 83 km po płaskim, prawie :) jestem dumny z małżonki :) żadnych "cyców" czy innego alkoholu, jak widać da się bawić bez :papa:
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 25.04.2020 12:19

Jak się ma manetki za darmo to można śmigać :mrgreen:
Nie wiem tylko czy dobrą emotkę wybrałem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.04.2020 14:58

Rano było jeszcze okay, teraz już wieje przeokropnie...

PSX_20200425_155003.jpg
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 25.04.2020 15:02

A gdzie tak ładnie?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.04.2020 19:14

Rybnik, Park Krajobrazowy "Cysterskie Kompozycje Krajobrazowe Rud Wielkich". Tu - przejazd przez deelektryfikowaną linię 302 KP-LK do elektrowni.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 26.04.2020 09:58

Tak na logikę co o tym sądzicie ?
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 26.04.2020 18:09

Dla mnie większość argumentów gościa ma sens
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 26.04.2020 18:24

Mam jeden rower mtb z wewnętrznym prowadzeniem linek Scott Scale 10. Nie wiem czy cały pancerz idzie w środku ( bo pancerz idący od manetki sprawia wrażenie jakby się opierał na ramie, a nie wchodził w nią. Jak będę wymieniał manetki na nowe to się dowiem. O tyle o ile jest to istotne bo odpadła by waga dużej części pancerza. Na razie nie wiem jak to jest z technicznego punktu widzenia rozwiązane. Na pewno chciałbym zamienić pancerz na lżejsze aluminiowe koraliki :)
Jeżeli chodzi o trwałość ramy prawidłowo zrobiony i obudowany otwór nie powoduje by rama była słabsza ale to moje zdanie opieram się na ww. ramie. Największy sens chowania pancerzy jest w przypadku rowerów szosowych gdzie aerodynamika ma bardzo istotne znaczenia bo przy dużych prędkościach rzędu 40 km/h każdy cm kwadratowy czołowego oporu zwiększa wysiłek stąd kolarze szosowi mają bardzo dopasowane stroje, mniejsze kaski, płaskie kierownice i sztyce pod siodłowe.
ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 26.04.2020 19:05

Argument z osłabieniem ramy przez otwory akurat do mnie przemawia najmniej.
Nie sądzę, aby te otwory były wykonywane tak jak mówi ten gość - przez wiercenie.
Sądzę, że są wykonywane już na etapie tłoczenia ramy, a wtedy nie następuje przerwanie włókien.
Dla mnie, niedzielnego rowerzysty kwestie mniejszego oporu, czy kilku gramów wagi są mało istotne.
Natomiast prostsze serwisowanie już tak.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 26.04.2020 22:08

ACandrzej napisał(a):Jak się ma manetki za darmo to można śmigać :mrgreen:
Nie wiem tylko czy dobrą emotkę wybrałem.

Dowiesz się jak nie będziesz mógł wejść na forum :) Szkoda, że pewne poglądy, które się wyraża publicznie (przeczytałem niedawno deklarację w pewnym sensie) nie idą w parze z faktyczną miłością bliźniego :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.04.2020 09:42

Miała być Baška a jest rybnickie morze i nasze "battersea"...

PSX_20200427_084526.jpg
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 29.04.2020 10:34

Zawsze podobały mi się kaski Catlike zwłaszcza model whisper ;)

whisper.jpg

Głównie używam kasków Giro Ionos i Atmos, czasem Trek Interval czy Rudy Project Sterling. Kiedyś zobaczyłem taki kask wyglądający jak Catlike na Aliexpres i pomyślałem czemu nie :) Nie jest to dokładnie taki sam kask jak Whisper czy inne modele (w sensie rozmieszczenia otworów) ale wygląda tak jak one.

https://pl.aliexpress.com/item/33042508 ... 5c0fDKZ3yB

Przyszedł mi dzisiaj czarny mat z czerwonym pasem waży 184 g co jest rewelacyjną wagą i dzięki temu obciążenie kręgosłupa szyjnego jest znacznie zmniejszone :) Co do jakości i bezpieczeństwa zupełnie ok i na szosę do spokojnej jazdy wystarczy cena oczywiście rewelacyjna w porównaniu do markowego kasku :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.04.2020 16:16

Wczoraj dałem się w ramach urlopu wyciągnąć kumplowi na objazd góry św. Anny. Zawsze tu chciałem wjechać :mrgreen:

PSX_20200429_171513.jpg

A to nazywają Śląską Toskanią :)

PSX_20200429_171405.jpg
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 30.04.2020 17:40

czy za nieco mniej niż połowa ceny wart ? półtoraroczne w idealnym stanie https://www.giant-bicycles.com/pl/fastroad-comax-1-2016

p.s. sporo by od razu zostało wymienionych części na lżejsze :) kierownica, mostek, hamulce, tarcze, śruby na alu i ti :)
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 03.05.2020 16:57

Witam, po latach roweromaniaków :P , przymierzam się do kupna MTB Bulls , nie bardzo wiem który wybrać , pomożecie ?
trasy rowerowe asfalt i trochę leśne tak 60/40 , budżet to 600 Euro
Osobiście dążę do ramy modelu Bulls Sharptail Street 2 Disc 27,5 , wizualnie mi się podoba ,a nie wiem jakie są za i przeciw . Napewno chcę mieć błotniki i oświetlenie .
https://katalog.bikeworld.pl/2020/web/p ... _disc_27_5

A może coś poradzicie ? , W mieście gdzie jestem mają Bulls , Focus (mniej mi się podobają), Cube, fajne sąTRek'i ale już droższe .
Liczę na waszą wiedze i wsparcie . :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje - strona 160
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone