Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser
Re: Rower. Kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje.

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 06.05.2019 08:48

lew napisał(a):......a konkretnie, ile można jechać szybciej przy takim samym wysiłku?

Nie wiem, nie znam się, ale obawiam się, że nie jest to najistotniejszy parametr :)

Rower jest lżejszy od mojego o około 1/4, ma świetna geometrię i bezpiecznie się nim jeździ po krętych ścieżkach czy robi ciasne zjazdy np. po kamykach. Podczas jazdy nie słychać absolutnie nic poza szumem opon, precyzja zmiany przełożeń jest wręcz nie do opisania. Biegi 2x11 są super dobrane. Pneumatyczny amorek, bardzo lekki jest dodatkowo jakoś tam jeszcze z kierownicy regulowany. Bardzo sztywna korba. Ja naprawdę się na takiej technologii nie znam ale pomimo, że mam cieńsze opony zdecydowanie mniej wysiłku było w kręceniu tym za 12 jak moim za 2 :). Właściciel tego droższego, jeżdzi intensywnie od jakiś 4-5 lat kręcąc tyle km, że łańcuch wymienia co 1-1,5 miesiąca. Moje nogi na tyle słabe a i km niewiele, że na dobry rok mi starczy. Ja 6x droższego roweru nie docenię

Samochodu też nie kupuje pod katem: "ile będzie szybciej jechał przy takim samym zużyciu paliwa" ;)
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 06.05.2019 09:06

.....dla mnie jeśli nie jedzie szybciej, ....to co mi po nim.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 06.05.2019 09:27

lew napisał(a):.....dla mnie jeśli nie jedzie szybciej, ....to co mi po nim.

Spoko, jeśli piszesz poważnie to i takie podejście wypada uszanować ;)
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 06.05.2019 21:42

Dorośnij :!:
Wino, które bardziej "kopie" jest lepsze :?:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 06.05.2019 22:01

krutom napisał(a):Wino, które bardziej "kopie" jest lepsze :?:

Dla niektórych - jak widać - tak :mrgreen:
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 06.05.2019 22:05

W pewnych kręgach degustatorów tego trunku kopanie będzie najwyżej pożądaną cechą...ponad smak czy aromat itd.
...a więc odpowiedz brzmi - tak - na Twoje pytania.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 07.05.2019 09:34

fly napisał(a):W pewnych kręgach degustatorów tego trunku kopanie będzie najwyżej pożądaną cechą...ponad smak czy aromat itd.
...a więc odpowiedz brzmi - tak - na Twoje pytania.

Kluczowym są te "pewne kręgi" :mrgreen:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 07.05.2019 10:22

W tematach rowerowych to ostatnio testuje aplikację nawigacyjną Mapy.cz i ma całkiem fajne funkcje. Dla opcji roweru górskiego prowadzi ciekawymi, leśnymi ścieżkami. Myślałem, że znam dobrze swoje okolice, a aplikacja pokazuje mi całkiem nowe jej oblicze i nowe trasy :)
Ostatnio edytowano 08.05.2019 07:06 przez piotrulex, łącznie edytowano 1 raz
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 07.05.2019 14:47

krutom napisał(a):

.....przecież widać ,że nie stać cię na dobre wino, po co więc te bezsensowne uwagi, tym bardziej ,że chodziło o rower.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 05.06.2019 18:48

krutom napisał(a):

Pytanie tak z ciekawości ? o czym piszesz ? o rowerach ?

lew napisał(a):......a konkretnie, ile można jechać szybciej przy takim samym wysiłku?

Konkretnie Ci nie odpowiem o ile... ale na pewno szybciej, bezpieczniej i bardziej komfortowo :) Jeżeli masz ochotę mogę coś więcej napisać :)

Ktoś napisał o różnicy między rowerem za..., a rowerem za ... faktycznie jest i to duża :) tyle, że ten opis jest mało precyzyjny :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 06.06.2019 07:15

Sezon w pełni to i nowe wpisy widzę

Kiedyś kręciłem sporo, teraz niekoniecznie

Pewnie od nastu lat, nie zrobiłem w ciągu dnia więcej niż 100km. Teraz staram się codziennie 20-40 zrobić w zależności od czasu, pogody czy kierunku wiatru :)

W tym tygodniu postanowiłem się sprawdzić. Z Torunia po lewej stronie Wisły, lasami i zadupiami dojechałem do Bydgoszczy. Z powrotem do Torunia podobnymi trasami po drugiej stronie Wisły. Pokręciłem się trochę koło chałupy aby 100 pękła i się udało. Siła jeszcze była, ciut wody też zostało ale doopa się skończyła gdzieś tak w okolicach 70tego kilometra. Większość trasy WTR gdzie Wisłę tylko raz widziałem, jak przez most w Brzydgoszczy przejeżdżałem ...

Kolejnego dnia znów wsiadłem i tradycyjne ponad 40 wykręciłem i jestem z siebie bardzo zadowolony :)

W przyszłym tygodniu muszę być kilka dni w Wwie i zamiast zwiedzać popołudniami okoliczne knajpy, zastanawiam się czy roweru do bagażnika nie wrzucić :)
Jacek_P
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_P » 06.06.2019 07:22

Mój ulubiony temat :) . Ja to się zastanawiam czy roweru do Chorwacji do bagażnika nie wrzucić. Tak serio to musiałbym sobie hak sprawić żeby jakiś bagażnik rowerowy nasadzić, ale z drugiej strony niezbyt komfortowo mi się z takim balastem tłuc przez pół Europy więc zapewne skończy się na wypożyczeniu na miejscu jak zwykle.

Natomiast u siebie to rower idzie do bagażnika co niedziela, jak tylko się da. :) No i mapy.cz... tak zawsze wg nich planuję. Tym bardziej, że często się szlajam "na kole" po Republice Czeskiej. Kiedyś też dłuższe dystanse, ale teraz juz i czasowo i wiekowo nie to. Jedna wycieczka to jakieś 70 km, ale bez pośpiechu bo trzeba zostawić zapas na filmowanie, bezruch w jakimś spokojnym parku albo pod jakimś zamkiem itp ;) Rower jest super jako wynalazek.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 06.06.2019 07:27

Jacek_P napisał(a):Mój ulubiony temat :) ...

Niedaleko Ciebie, na Giszowcu mam rodzinę. Koleś rok temu wyjechał wieczorem z domu, a następnego dnia u nas jadł obiad pod Toruniem. Tak, tak, przyjechał rowerem :)
Jacek_P
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_P » 06.06.2019 08:04

Trochę też biegam. 15 km to dla mnie już poważny dystans. A mam w pracy szefową która biega czasem po Himalajach 100 km. W nocy. :P

Zatem wierzę że są ludzie którzy jeżdzą z Giszowca do Torunia rowerem :D
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 06.06.2019 13:34

20-40 km i to codziennie :!:
Wielki szacun.
Tak tylko się zastanawiam jak znaleźć na to czas? :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje - strona 133
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone