Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Crofani_Śląsk
Podróżnik
Re: Rower. Kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crofani_Śląsk » 30.11.2018 13:11

Zima to dobry czas na planowanie...

dzis przyszła mi do głowy taka trasa
https://mapy.cz/s/3ff5g

Wyjazd na dwa dni z noclegiem w Czechach. Powrót pociągiem.
Termin: najpewniej majówka jako rozgrzewka przed czerwcowym "Rowerem na Hel".

PS
w imieniu "Niepokonani Jaworzno" zapraszam w niedzielę 9 grudnia 2018 o godzinie 12.00 na "Mikołajkową masę krytyczną".

Spotykamy sie w samo południe na jaworznickim rynku.

Gorąca atmosfera i dobra zabawa - jak zawsze z "Niepokonanymi" - GWARANTOWANE!
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 17.04.2019 06:58

Crofani_Śląsk napisał(a): jako rozgrzewka przed czerwcowym "Rowerem na Hel".

Skąd będziecie jechać ? Jechaliśmy w zeszłym roku z Karwi trasa bardzo fajna zwłaszcza na samym Helu :)

IMG_0012.JPG

polecamy tą knajpkę

IMG_0008.JPG

Widoki z Helu :)

Sezon rowerowy od 2 tygodni otwarty :) Przejechane około 400 km ale po płaskim :( trwa odbudowywanie formy po zapaleniu płuc no i przyzwyczajanie pewnej części ciała do solidnej pracy co nie odbywa się bezboleśnie :mrgreen: Niestety w styczniu zepsuł się rower treningowy i wystarczyły 3 miesiące przerwy by siodełko stało się wyjątkowo odczuwalne :)
W tv sporo wyścigów co cieszy zwłaszcza kiedy pada i można z czystym sumieniem obejrzeć bezpośrednio :)

Z nowym sezonem pojawiły się też problemy. Od pewnego czasu w podstawowym rowerze zaczęła "pocić" prawa goleń amortyzatora i ostatnio przy zjeździe z krawężnika pojawiło się sporo oleju :( znaczy uszczelka puszcza i trzeba cały amortyzator serwisować wymieniając wszystkie uszczelki i olej. Jako, że nie uznaję półśrodków oddam go do autoryzowanego serwisu i tu włos mi się zjeżył jak Pan podał mi cenę takiego serwisu, 450 zł 8O . Trudno trzeba go jednak zrobić by nie zdziwić się nieprzyjemnie w górach. Od nowości czyli od 7 lat w ogóle nie był serwisowany gdyż nie widziałem takiej potrzeby.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 17.04.2019 09:53

Przerzucę tutaj.

bluesman napisał(a):
greenrs napisał(a):Tak się zastanawiam o co w tym szaleństwie chodzi? (uogólniam, bez osobistych odniesień) :roll: Czasem mam wrażenie, że wyłącznie o to by ktoś mi nie zarzucił, że mam rower (auto, dom...) tańsze albo starsze od sąsiada. Zaczynamy zarażać się taką amerykańską mentalnością. A może chodzi o coś innego? Może to co dziś się produkuje to totalne badziewie, które trzeba wymieniać co dwa lata, bo jak nie to grozi śmiercią lub kalectwem?
Mój rower (Author) trekingowy kończy w tym roku 17 lat i na liczniku ok. 20 000 km (tak, wiem, szału nie ma... ale...). Raz wymieniony łańcuch i opony, kilka razy dętki i klocki. Od trzech lat jest tym drugim ale ciągle używany i w pełni sprawny. Gdy go kupowałem kosztował ok. 900 zł. Dziś taki sam kosztuje jakieś 1400. Daje radę i myślę, że kilka dobrych lat jeszcze pojeździ :D
Wiem, że wśród nas są wyczynowcy, którzy potrzebują roweru za 5 czy 10 tysięcy - ale tak naprawdę ilu z nas?

Napisałeś 20 000 km w ciągu 17 lat i szału nie ma? to mało ? To całkiem niezły wynik :) 1170 km rocznie na dwóch łańcuchach i dwóch kompletach opon( one przez tyle lat nie sparciały ?) 8O ? coś mi tu nie pasuje, a korba, pakiet, kaseta, linki hamulców (to nie ryzyko bez wymiany ?) przerzutek i to się nie zużywa ?
Jestem praktykiem nie wiem jakie to części ale poleć mi chętnie kupię bo jak widać są niezniszczalne :) Robiąc nieco więcej kilometrów niż Ty wymieniam łańcuch najpóźniej co 2 lata bo koszt wymiany korby i kasety jest zbyt duży, taniej wyjdzie wymiana łańcucha :)

Ja nie mam pojęcia ile robię kilometrów. Być może koło 500 rocznie. Mam 11-letni rower górski Univega i jedyną rzecz jaką wymieniałem, to wentyl w jednym kole. Uważam, że osprzęt od roweru się po prostu nie psuje. Co roku na wiosnę, przejedżam szmatką rower, dopompowuję koła, a jak nie zapomnę to psiknę łańcuch WD40.
P.S. Lubię pojeździć po lasach, w nieco trudniejszym terenie, lubię poszaleć na jednym kole i takie tam.
P.S.2. Ubioru rowerowego nie posiadam, jeżdżę w krótkich portkach, trampkach i koszulce ;).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.04.2019 10:26

Ja ultra maniakiem nie jestem ale po 11 latach użytkowania roweru, sprawdziłbym napięcie łańcucha... że osprzęt roweru się nie psuje? Nie ma takich rzeczy, to się też po prostu zużywa. No i łańcucha się tak nie smaruje...

Znaczy się inaczej: po obejrzeniu w życiu kilkunastu samochodów przed zakupem, nie dziwi mnie nic.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 17.04.2019 10:39

Pääkäyttäjä napisał(a): No i łańcucha się tak nie smaruje...

Wiem, słyszałem, WD40 to największy wróg. Ja smaruję i łańcuch nie narzeka ;).
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 18.04.2019 07:34

Trajgul napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a): No i łańcucha się tak nie smaruje...

Wiem, słyszałem, WD40 to największy wróg. Ja smaruję i łańcuch nie narzeka ;).

Ja mam pewnie koło 20 letniego SCOTTa na STRX RC. Od zawsze psikałem WD40 choć faktycznie do tego nie jest polecane. Od 2 lat smaruje jakimś specjalnym czymś co wygrałem w zestawie z innymi duperelami w regionalnym MTB. Przerzutki mam w rowerze oryginalne ale i niewiele jeżdżę. Pomimo, że nogi słabe to napęd jednak wymieniałem w tym rowerze pewnie ze 2 razy. Tak było zajechane prze przy mocnym ciśnięciu zaczynał przeskakiwać łańcuch na zębatkach :). Ile robię km nie mam bladego pojęcia, wczoraj 30 i to tak optymalnie jak dla mnie. Córce kupiłem marketowego KROSSa. Dla siebie wczoraj oglądałem również coś do jeżdżenia tej marki. Spodobał mi się Hexagon a 5.0 spokojnie mi wystarczy. Fajny czarny mat z żółto-limonkowymi wstawkami :). Zmieszczę się w założonych 2 tysiach i jeszcze 150 zostanie na jakaś stópkę czy koszyczek na bidon ;). Mam 187cm i rama L-21" wychodzi idealna. Na 23" czuję się mniej bezpiecznie a 22" brak. Obecny rower to właśnie 22"
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.04.2019 07:53

Jak ja kupowałem ostatni rower, to wybrzydzałem nad kolorem i w sklepie gość mi odparował, że nie jeździ się na kolorze :mrgreen:

WD40 nie jest to smarowania, to środek do wypychania/usuwania wody bo to środek penetrujący a nie smar. Usuwa brud, wodę, rdzę ale na dłuższą metę nie może być stosowany jako smar bo jego działanie jest krótkotrwałe. Do wyczyszczenia po jakiejś dłuższej lub w "niekorzystnych warunkach" - jak najbardziej. A potem jakieś smarowidło na bazie teflonu i jazda. Źle posmarowany łańcuch działa jak lep na piasek, będąc idealnym ścierniwem dla zębatek :P
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 18.04.2019 08:04

Pääkäyttäjä napisał(a):Jak ja kupowałem ostatni rower, to wybrzydzałem nad kolorem i w sklepie gość mi odparował, że nie jeździ się na kolorze :mrgreen:

WD40 nie jest to smarowania, to środek do wypychania/usuwania wody bo to środek penetrujący a nie smar. Usuwa brud, wodę, rdzę ale na dłuższą metę nie może być stosowany jako smar bo jego działanie jest krótkotrwałe. Do wyczyszczenia po jakiejś dłuższej lub w "niekorzystnych warunkach" - jak najbardziej. A potem jakieś smarowidło na bazie teflonu i jazda. Źle posmarowany łańcuch działa jak lep na piasek, będąc idealnym ścierniwem dla zębatek :P

Racja, jednak nie chciałbym jeździc rowerem, który mi się nie podoba :)

Z tym WD oczywiście masz rację, jestem tego świadom. Ja na co dzień nie jeżdżę po piaszczystych dróżkach i psikałem dość często. Teraz jak pisałem używam czegoś innego, jest podobno fluorescencyjne aby w UV było widać czy dobrze wszystko posmarowane ;)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 19.04.2019 07:41

No i tak się wczoraj rozmarzyłem w temacie rowerowym, że gdy żona wróciła z biura, skoczyliśmy na miasto po rower dla mnie

Córka w poniedziałek miała kupowanego KROSSa, gdzie i mi jego czarno matowe malowanie się spodobało

Przymierzałem się wcześniej do kilku modeli tej marki. Z racji niewielkich potrzeb i wygodnej pozycji wybór padł na HEXAGON

Chciałem 5.0 z limonkowymi dodatkami, ale znaleźć w moim rozmiarze nie mogłem, a w magazynie producenta już brak

Dobrą ofertę znalazłem na najwyższy model tej serii czyli 7.0, ale błyszczący lakier mi nie odpowiadał ;)

Skończyło się więc na 6.0 w cenie 5.0 na kole 29 i ramie L 21"

https://www.kross.pl/pl/2019/mtb/hexagon-6-0

Trajgul napisał(a):P.S.2. Ubioru rowerowego nie posiadam, jeżdżę w krótkich portkach, trampkach i koszulce ;).

Zachęcam do kupienia choć portek z "pampersem". Ja wiele nie jeżdżę a jazdy traktuje czysto rekreacyjnie. Jednak gdy zakupiłem takie spodenki z LIDLa, pewnie za 4-5 dych to naprawdę żałowałem, że zrobiłem to tak późno :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 19.04.2019 15:06

Najważniejsze to słuchać dobrych, sprawdzonych setkami kilometrów rad :hut:
Przy zakupie kolor ma chyba znaczenie :roll: zielone wolniejsze ? czarne szybsze ?, najlepiej jak rower jest od razu stary czyli jak wino tym lepszy.
Rower w przeciwieństwie do auta się nie zużywa nie trzeba przy nim nic robić, prawie sam jeździ, a z czasem nawet nabiera wartości :) Wszystko (prawie) co nowe jest złe, kiedyś to było .... jak mawiał mój dziadek :papa:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 19.04.2019 15:28

Trajgul napisał(a): Ubioru rowerowego nie posiadam, jeżdżę w krótkich portkach, trampkach i koszulce ;).

Ja też i w niczym mi to nie przeszkadza a bywa, że robię w jednym dniu 50 km :wink:
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 19.04.2019 15:29

Mam takie spodenki z Lidla z pampersem i też byłem zachwycony po zakupie, ale potem dostałem w prezencie firmy 4F z grubszym pampersem i wtedy byłem jeszcze szczęśliwszy :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 19.04.2019 16:12

greenrs napisał(a):
Trajgul napisał(a): Ubioru rowerowego nie posiadam, jeżdżę w krótkich portkach, trampkach i koszulce ;).

Ja też i w niczym mi to nie przeszkadza a bywa, że robię w jednym dniu 50 km :wink:

Oczywiście, że można :) ale można też inaczej :) Oglądaliście przykładowo Tour de France sprzed lat i teraz ? świat idzie do przodu :) Nawet amatorom może być wygodniej, bardziej higienicznie, przewiewnie i opływowo i nie ma to nic wspólnego z jazdą kto szybciej :papa:

p.s.
desperadek napisał(a):Mam takie spodenki z Lidla z pampersem i też byłem zachwycony po zakupie, ale potem dostałem w prezencie firmy 4F z grubszym pampersem i wtedy byłem jeszcze szczęśliwszy :)

Jak we wszystkim są też mercedesy wśród spodenek (nie miałem na myśli 4F) :)

Wspominają koledzy o rowerze jako o całości :) Po prostu siada się i jedzie. Natomiast dla mnie rower składa się z wielu elementów, a podstawą jest ... komfortowe siodełko ! reszta może chodzić tak lub siak ale jak nie można siąść na pupie wtedy całą przyjemność szlag trafia. Pochodną siodełka są dobre spodenki z grubym pampersem i krem by tenże pampers lub pupę i pachwiny posmarować. Wiem, ze koledzy wsiadają i przejeżdżają 50 km na raz i to jest całkiem zacna odległość. Tyle, że liczy się ilość godzin przesiedzianych na siodełku między innymi w wysokiej temperaturze :) 50 km po względnie płaskim nie równa się 50 km w górach :) Jeżeli ktoś nie spróbował spodenek z pampersem polecam być może zagustuje :)

Zadam takie pytania kolegom ile siodełek przetestowaliście by trafić na to najwygodniejsze ? Czy pierwsze kupione było najlepsze ? Wiecie jaką powinniście mieć szerokość siodełka i jak się dobiera siodełko ? Czy kobieta ma takie samo siodełko jak mężczyzna i czym się ono różni ? Czy do jazdy po mieście używa się takiego samego siodełka jak na dłuższe trasy ?
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 19.04.2019 19:23

Nie miałem pojęcia, że są spodenki z pampersem i myślałem, ze siodelko jest jedno i te same od początku posiadania roweru ;).
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 19.04.2019 19:30

Trajgul napisał(a):Nie miałem pojęcia, że są spodenki z pampersem i myślałem, ze siodelko jest jedno i te same od początku posiadania roweru ;).

Przyjmuję Twoje wyjaśnienie i więcej nie błądź :mrgreen: Nie ma to jak kaganek oświaty :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje - strona 131
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone