Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 05.05.2012 15:29

:lol:
terenowiec
Croentuzjasta

Postnapisał(a) terenowiec » 05.05.2012 15:29

Andrzej nie oceniaj kolegi Blusmena, tylko pisz konkretnie na temat plusów i minusów rowerów trekingowych w stosunku do górali. Przypomnę, że dyskusję odświeżyłem, gdyż na moim góralu bolą mnie kark, plecy, nadgarstki i dłonie. Szukam rozwiązania by temu zaradzić. Blusmen podpowiedział i wyjaśnił wiele spraw i jestem Mu za to wdzięczny.
Ostatnio edytowano 05.05.2012 19:54 przez terenowiec, łącznie edytowano 1 raz
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 05.05.2012 15:58

terenowiec napisał(a):Andrzej nie oceniaj kolego Blusmena, tylko pisz konkretnie na temat plusów i minusów rowerów trekingowych w stosunku do górali. Przypomnę, że dyskusję odświeżyłem, gdyż na moim góralu bolą mnie kark, plecy, nadgarstki i dłonie. Szukam rozwiązania by temu zaradzić. Blusmen podpowiedział i wyjaśnił wiele spraw i jestem Mu za to wdzięczny.

Zmień rower na trekingowy z amortyzatorami ( nie cierpią nadgarski , dłonie) i dodatkowo majty zmień na takie z wkładami amortyzującymi bo to że Cię tyłek nie boli nie znaczy ,że nie idzie na kark i plecy.Się wyprostujesz na trekingu i odżyjesz.
Zresztą . Piszcie i dzwońcie.
http://www.rb-rowerek.pl/category/rowery-2012
kamil1929
Cromaniak

Postnapisał(a) kamil1929 » 05.05.2012 18:34

AndrzejJ. napisał(a):
terenowiec napisał(a):Andrzej nie oceniaj kolego Blusmena, tylko pisz konkretnie na temat plusów i minusów rowerów trekingowych w stosunku do górali. Przypomnę, że dyskusję odświeżyłem, gdyż na moim góralu bolą mnie kark, plecy, nadgarstki i dłonie. Szukam rozwiązania by temu zaradzić. Blusmen podpowiedział i wyjaśnił wiele spraw i jestem Mu za to wdzięczny.

Zmień rower na trekingowy z amortyzatorami ( nie cierpią nadgarski , dłonie) i dodatkowo majty zmień na takie z wkładami amortyzującymi bo to że Cię tyłek nie boli nie znaczy ,że nie idzie na kark i plecy.Się wyprostujesz na trekingu i odżyjesz.
Zresztą . Piszcie i dzwońcie.
http://www.rb-rowerek.pl/category/rowery-2012

Spoko stronka z tymi rowerkami,jestem na etapie poszukiwania dla mojego syna :wink:
terenowiec
Croentuzjasta

Postnapisał(a) terenowiec » 07.05.2012 16:48

Panowie, a czy możnaby w jakiś sposób podnieść (przedłużyć) rurkę amortyzatora, do której przykreca się mostek i kierownicę? Gdyby ta rurka była dłuższa i wystawałą wyżej nad ramę, wówczas łatwiej byłoby dobrać jakiś mostek, który nie musiałby być tak zadarty i nie musiałby byc regulowany. Jak wogóle nazywa się rurka przechodzaca przez stery, do której przykręca się mostek?
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 07.05.2012 20:07

rura sterowa....... jeżeli a-head nie da się ........... ale są mądrzejsi Andrzej na pewno odpowie :) poczekaj :)

nawet przy nowym amorze/widelcu i w związku z tym z maksymalnie długą rurą nie może być za długa z uwagi na bezpieczeństwo, pojawiające się obciążenia ..... od dołu napiera koło, od góry Ty opierasz się rekami ciałem za długo tego rama nie zniesie .......
kozulka
Cromaniak

Postnapisał(a) kozulka » 07.05.2012 21:23

Coś dla tych, którzy uwielbiają...dwa kółka.

:lool: :lool: :lool:

http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =1&theater

:wink: :wink: :wink:
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 08.05.2012 09:57

rower potrafi :)
Arooo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Arooo » 08.05.2012 14:55

AndrzejJ. napisał(a):

Witajcie :D
Zgadzam się z przedmówcą (oprócz tych majt :lol: ),że trekking wygodniejszy.
Do tego dodatkowo siodełko z amortyzowaną sztycą, super sprawdza się na lekkim terenie.
Jedyny minus roweru trekkingowego to podjazd pod duże wzniesienia.
Oj cięęęężko :oops:
Pozdrawiam wszystkich Cromaniaków na dwóch kółkach
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 10.05.2012 08:00

Arooo napisał(a):Jedyny minus roweru trekkingowego to podjazd pod duże wzniesienia.

Dlaczego :?: Z wiosny zmieniłem górala na trekinga i strome podjazdy łatwiej się robi niż kiedyś :D
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 10.05.2012 09:32

Rysio napisał(a):
Arooo napisał(a):Jedyny minus roweru trekkingowego to podjazd pod duże wzniesienia.

Dlaczego :?: Z wiosny zmieniłem górala na trekinga i strome podjazdy łatwiej się robi niż kiedyś :D

Mam podobnie. Problem wydaje się nawierzchnia. Jeśli jest twardo to spoko.
8)
Arooo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Arooo » 10.05.2012 13:27

kaszubskiexpress napisał(a):
Rysio napisał(a):

Mam podobnie. Problem wydaje się nawierzchnia. Jeśli jest twardo to spoko.
8)

Wydaje się mnie że to kwestia postawy.
Na góralu kierownica była nisko i śmigałem pod górkę schylony, a na trekkingu ciężar ciała jest przeniesiony jakby do tyłu.
Ale nie przesiadłbym się na góala z powrotem przenigdy :roll:
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 13.05.2012 21:25

terenowiec napisał(a):... tylko pisz konkretnie na temat plusów i minusów rowerów trekingowych w stosunku do górali. Przypomnę, że dyskusję odświeżyłem, gdyż na moim góralu bolą mnie kark, plecy, nadgarstki i dłonie. Szukam rozwiązania by temu zaradzić. Blusmen podpowiedział i wyjaśnił wiele spraw i jestem Mu za to wdzięczny.

Witaj Terenowiec , nie jestem takim specem jak BLusmen , ale mam 2 rowery o jakich mowa i mogę opisać odczucia na obydwu .

MTB to kupiony w Makro z 8 lat temu ACTIV - grube opony 26' widelec prawie jak motocyklowy - nie jak teraz cienizna - tył amortyzowany , można nim wjechać w podmokły teren i ciągniesz , nie ugrzęźnie , sama konstrukcja wydaje się być masywna bo ważę ponad setkę i te rower nie wykazuje śladów zużycia , można jechać nim po kocich łbach i amortyzatory to tłumią znakomicie ,

Trekkingowy to kupiony Giant http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/expression/9149/49215/
Małżonce kupiłem odpowiednik damski Srebrny http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/tourer.rs/9148/49214/

Rower perfekcyjnie dopracowany , przedni widelec amortyzowany skok 4 cm , sztuca siodła amortyzowana , opony 28' wąskie z bocznymi klockami . Rower jak rower ale właśnie ... gdy na niego wsiądziesz i ruszysz to czujesz taką lekkość , ten rower rwie do przodu , przy minimum wysiłku na każdym ubitym podłożu ,
sama jazda to porostu czysta przyjemność .

Różnica między nimi to taka ,że jak masz jechać w błoto to MTB , jak na przejażdżkę to trekkingowy. MTB ma tą właściwość ,że jak jedziesz po asfalcie ,chodniku czujesz ten opór toczenia , jak wjeżdżasz na trawnik to jakby się zmniejsza jedzie lżej ?? .

Pisze tu jak całkowity amator i są to subiektywne odczucia więc ,nie wytykajcie nieścisłości .

Pozdrawiam wszystkich miłośników rowerów .
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 27.05.2012 19:56

A ja jeżdżąc sobie dzisiaj po moich okolicach miałem takie widoczki.

Obrazek

Pozdrawiam
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 28.05.2012 14:12

Maciek1956 napisał(a):W takim razie co ja mam kupić :?:
Miałem wyśmienitą damkę, dałem Tacie. Mam problem z kręgosłupem, z kolanem .... jakoś się trzymam w całości :wink: ale rower lubię, tzn lubię jeździć - co kupić ... :?: niestety w dzisiejszym czasie kryzysu kasy mało, coś taniego, ale nie "czeskiego
(Fux zrozumie) :D

Maćku , nie jestem tu żadnym ekspertem od rowerów, raczej amator, ale 2 lata temu kupiłem 2 nówki Giant , Dla siebie Epsilon i żonce odpowiednik - damkę .

Ten rower ma amortyzator w sztycy siodełka - zmniejsza to przenoszenie wstrząsów na kręgosłup .
Przedni widelec amortyzowany ok. 4 cm i rączki z miękkiej gumy profilowane , nadgarstki - nie czuję ogóle .
Dynamo ? - w przedniej piaście - świeci czy nie nie ma różnicy w oporach toczenia .
Rower lekko jedzie , jeszcze takich nie miałem ,a różne zjeździłem i ze 2 górale stoją w garażu .

Kiedy się rozglądałem podobne rozwiązania miały włoskie Torpado ,ale Giant wydał mi się lepszą firmą a była przecena w jednym ze sklepów w Rzeszowie to mam .
Może to jest rower jaki potrzebujesz ?http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/expression/9149/49215/
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Rower - kondycję buduje i paliwa nie potrzebuje - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone