kaszubskiexpress napisał(a):auto_gt napisał(a):Endomondo
Jaki jest koszt ?
Pytam o koszt łączenia się z GPSem, bo rozumiem, że sama aplikacja za free. Jakaś jednorazowa opłata, abonament ?
Ja używam Endomondo w następujący sposób:
Zanim jeszcze dowiedziałem się o istnieniu tego portalu/programu miałem zakupiony na Allegro licznik rowerowy GPS z możliwością rejestracji przebytej trasy; tak zwany datalogger firmy Mainnav model MG-950d.
Urządzenie to podczas jazdy korzystając z sygnału GPS pokazuje szybkość, czas, przejechany dystans, wysokość nad poziom morza.
Ale największą jego zaletą jest możliwość rejestracji przebytej trasy w pamięci wewnętrznej.
Pobrane z dataloggera dane trasy można zapisać kilku formatach (.gpx, . nav, .klm i jeszcze kilku innych).
Po zgraniu na komputer trasy z datalogera można ją oglądać na przykład w darmowym programie Google Earth (format pliku .klm).
Bateria oraz wielkość pamięci datalogera pozwala na zapis nawet kilkunastogodzinnych tras.
Przejechane trasy zapisywałem na kompie.
Po zarejestrowaniu się na portalu Endomondo i utworzeniu własnego konta skorzystałem z opcji dodawania tras z pliku.
Trzeba tylko wskazać miejsce w komputerze, gdzie mamy zapisane pliki tras w formacie .gpx i trasa zostanie zaimportowana do mojego profilu na Endomondo.
Zaimportowane na Endomondo trasy można przeglądać na kalendarzu a poszczególne trasy wyświetlane są na mapie Google z wykresem prędkości i wysokości n.p.m.
Istnieje też możliwość ściągnięcia aplikacji Endomondo na dowolny telefon z wbudowanym GPS-em i za pomocą tego programu z pozycji telefonu rejestracji i przesyłania tras na portal Endomondo. Ale ja z tej opcji nie korzystam, nie wiem jak to działa.
Poniżej link do Endomondo:
http://www.endomondo.com/login
A tu mój profil na Endomondo:
http://www.endomondo.com/profile/3249387
Na portalu można dodawać znajomych - wtedy widzimy również ich aktywność, przejechane trasy. Można między znajomymi wymieniać się komentarzami. Można też tworzyć pomiędzy znajomymi rywalizacje - na przykład: kto w danym roku przejedzie więcej kilometrów.
Fajna zabawa a przede wszystkim forma archiwizowania swoich tras i innych aktywności (bieganie, spacery Nord Walking, pływanie i sporo innych).
A zatem - do spotkania na Endomondo