Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Renault Espace IV,czyli wolne wnioski na temat van-ów

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
scrapp
Croentuzjasta

Postnapisał(a) scrapp » 02.06.2011 19:31

W Niemczech to nawet trawa jest bardziej zielona.
A i niemieckie forum o Cro też jest bardziej uporządkowane więc ciekawe czemu ten zaszczyt goszczenia Cię tutaj?
A strony z logika mają malo wspolnego, vide: autoscaut.de

Co do zakupu auta to jednak szukając go zazanczyłbym takie opcje jak: od I właściciela, bezwypadkowy, z książką serwisową i szukałbym auta ktore sprzedaje włąsnie ten pierwszy właściciel, a nie jakiś komis.
Taki mi mówi moje doświadczenie. Kierowanie się tylko ceną jako kryterium prowadzi do dokładania potem do auta.
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 02.06.2011 19:35

fasi napisał(a):Poruszanie się po www to jedno, a dogadanie się z Niemcem (Helmutem) w sprawie chociażby ustalenia czy auto nadal stoi na placu / w garażu to zupełnie inna bajka, dopytaniu się o stan techniczny pojazdu itp itd. Zakup samochodu to nie wypad po ogórki do Lidla :lol:

Dlatego kumpel ma w Niemczech szwagra, który jedzie auto dokładnie sprawdzić (a trochę pojęcia ma, bo nie pracuje przy przykręcaniu kółek na taśmie tylko w kontroli jakości) przed zakupem i jeśli coś jest warte wzięcia to od razu je zaliczkuje. Wbrew pozorom dobre auta nawet w Niemczech stoją najwyżej kilka godzin lub w najgorszym wypadku kilka dni w komisach. Z tych około 200 aut które sprowadził nikt nie wrócił do niego z reklamacją.
To co ciągnie większość polskich handlarzy to rzeczywiście złom kupowany od Turków i innych kombinatorów, które cudownym losem utraciły książki serwisowe itp.
elli_spirelli
Globtroter

Postnapisał(a) elli_spirelli » 02.06.2011 19:42

Rysio napisał(a):
elli_spirelli napisał(a):HELMUT i temu podobne to obrazliwe okreslenie - gdzie sa moderatorzy ???

Albo przywykniesz albo będziesz musiała być non stop obrażona 8)

elli_spirelli napisał(a):Auta na umowe leasingowa naleza zazwyczaj do jakis firm - jezdza nimi rozni kierowcy .... i zazwyczaj jako pierwsze trzeba niedaleko po zakupie wymienic hamulce. Jezdza tymi autami rozni ludzie i nie wazne co w papierach stoi - dlatego sa zazwyczaj TANIE.

Widzisz chyba nie do końca wiesz o czym piszesz. Poważne firmy typu Ikea, Xerox, Honeywell przydzielają jednemu kierowcy 1 samochód, którego nie zdaje nawet jak na urlop idzie. Dobre firmy zajmujące się leasingową sprzedażą aut po zakończeniu okresu leasingowego robią przegląd poleasingowy który obejmuje wymianę wszystkich elementów zakwalifikowanych przez ASO do wymiany. Tym sposobem w aucie które przywiozłem miałem nowe tarcze i klocki na obu osiach, wymienioną przednią szybę z wpisem coś tam, że szyba matowa, wymienione wszystkie płyny eksploatacyjne i 1/2 roku gwarancji. I proszę Cię nie spieraj się bo mój bardzo dobry kumpel z Polski ze szwagrem który mieszka w Wiesbaden i pracuje w Oplu sprowadzili w przeciągu ostatnich 7-8 lat ponad 200 samochodów poleasingowych i wiem jak te auta wyglądały bo większością miałem okazję przynajmniej "karniola" sobie zrobić :wink:

Drogi Panie chyba raczej z toba to nawet nie warto sie spierac ;)

Ale wiesz, ja wiem o czym pisze ;) I tu nadmieniles firme IKEA, ktora czesto bierze auta w leasing i ja cudem prowadze tam ksiegowosc 8O I tu moge cie odniesc do tego co powyzej napisalam.

Poza tym jak ktos bierze auto w leasing, to wcale nie musi tego auta zatrzymac. Jesli wraca do salonu np. Opel VW itp. lub innej firmy, z ktora byla umowa zawarta, to to auto zostanie doglebnie sprawdzone przed sprzedaza, bo na "hanbe" to te firmy raczej se nie moga pozwolic - dlatego napisalam: jak cos to serwisy ... do tego drogi Panie zgodnie z DE prawem ma sie nie 1/2roczna tylko 1roczna gwarancje na samochody uzywane.

A jak chodzi o obrazania to mnie raczej trudno urazic ... podkreslam ten ten temat jak widze cos co mogloby mnie urazic tylko po to, bo ja raz sama napisalam cos co mysle i sie innym do konca nie podobalo i mi powiedziano ze OBRAZAM innych. Wiec podkreslam inne tego typu wypowiedzi, zeby inni nie mysleli, ze sa swieci :D
elli_spirelli
Globtroter

Postnapisał(a) elli_spirelli » 02.06.2011 20:04

scrapp napisał(a):W Niemczech to nawet trawa jest bardziej zielona.
A i niemieckie forum o Cro też jest bardziej uporządkowane więc ciekawe czemu ten zaszczyt goszczenia Cię tutaj?
A strony z logika mają malo wspolnego, vide: autoscaut.de

Co do zakupu auta to jednak szukając go zazanczyłbym takie opcje jak: od I właściciela, bezwypadkowy, z książką serwisową i szukałbym auta ktore sprzedaje włąsnie ten pierwszy właściciel, a nie jakiś komis.
Taki mi mówi moje doświadczenie. Kierowanie się tylko ceną jako kryterium prowadzi do dokładania potem do auta.

Tak wiec trawa ma ten sam kolor ... moge tylko dodac, ze w przeciwienstwie do Polski to laka to zadkosc :(
Niemieckie fora o "Kroatien" oczywiscie sa, ale rozchodzi sie w nich glownie o spanie i jedzenie :(
Do logiki mam inne podejscie :(
A o autach to w tym forum najpierw przeczytalam, ze takich z zasada "im taniej tym lepiej" sie szuka. I dlatego o tym napisalam. Ja osobiscie tez patrze z jednym wlascicielem i wiek: do 3 lat. Ale nie od prywatnych tylko od serwisu (bo po zakupie poza gwarancja jeszcze na same auto od producenta mam jeszcze od nich gwarancje na auto uzywane)i to tez cos innego niz komis.

"A i niemieckie forum o Cro też jest bardziej uporządkowane więc ciekawe czemu ten zaszczyt goszczenia Cię tutaj?" ...... to ty napisales. A ja tu jestem bo rozumiem ... jestem polka, i przeczytam tu nie tylko o zarciu. A po takich zdaniach jak twoje to sie pytam czemu ja nas za granica bronie jak slysze podle komentarze:(
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2011 20:04

fasi napisał(a):
anakin napisał(a):Serce mi się kraje,ale niestety muszę Ci rację przyznać! :wink:
Zresztą,jak już mówiłem- tylko Vectrami jeżdżę....

A i teraz pewnie kupię...............Zafirę! :lol:

Zafira "prawie" jak C8, no i z fanklubu Opla nie musiałbyś się wypisywać :lol:

Same plusy: dywaniki z Vectry może by pasowali, brelok do kluczy ten sam :D

Anakin tylko nie bierz Adolfa VW - skup się na skośnookich i trafisz moim zdaniem najpewniej. :D
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 02.06.2011 20:09

elli_spirelli napisał(a):Niemieckie fora o "Kroatien" oczywiscie sa, ale rozchodzi sie w nich glownie o spanie i jedzenie

A cóż Niemcowi więcej do życia potrzebne?? :roll:

Myślę,że już najwyższy czas pożegnać.....................Jaśnie Panią z Dotrmundu.. :roll:

Wiec ..............zusammen alles.....machamy.

:papa: :papa: :papa:

:wink:

To nie ten temat. :roll:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2011 20:21

anakin napisał(a):A cóż Niemcowi więcej do życia potrzebne?? :roll:

Z Niemiec to najbardziej lubię firmy amerykańskie o II wojnie światowej no i te dokumentalne. No i oczywiście niemieckie laski bo są przepiękne - można je czasami pomylić z krową. Pani z Dortmundu życzę jak najlepszego pobytu w helumutowie. Pewnie za jakiś czas zachwyt minie jak raz czy dwa udowodnią Ci, że jesteś zwykłą Polką zamieszkującą jakiś ich land. :D :D
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 02.06.2011 20:22

zebik napisał(a):. No i oczywiście niemieckie laski bo są przepiękne - można je czasami pomylić z krową.

Wylałem se piwo na klawiaturę!! :lool: :lool: :lool:
elli_spirelli
Globtroter

Postnapisał(a) elli_spirelli » 02.06.2011 20:30

anakin napisał(a):
elli_spirelli napisał(a):Niemieckie fora o "Kroatien" oczywiscie sa, ale rozchodzi sie w nich glownie o spanie i jedzenie

A cóż Niemcowi więcej do życia potrzebne?? :roll:

Myślę,że już najwyższy czas pożegnać.....................Jaśnie Panią z Dotrmundu.. :roll:

Wiec ..............zusammen alles.....machamy.

:papa: :papa: :papa:

To nie ten temat. :roll:

bla ....... bla ....... bla....... i tak w ogole to ..... "alle zusammen"..... :lol:
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 02.06.2011 20:36

elli_spirelli napisał(a):bla ....... bla ....... bla....... i tak w ogole to ..... "alle zusammen"..... :lol:

No.
Nie bywam na "waszych" forach. :wink:
Nie bywam na forach włoskich.
Po prostu "was" nie ogrniam. :roll:

I w takim przypadku mówię zawsze jedno: "mam prawo mieć swoje zdanie a "wy" macie prawo mieć je w dupie!! :wink:

No chyba,że masz jakieś fajne "helmuciątko" do sprzedania.... :lol:
elli_spirelli
Globtroter

Postnapisał(a) elli_spirelli » 02.06.2011 20:44

zebik napisał(a):
anakin napisał(a):A cóż Niemcowi więcej do życia potrzebne?? :roll:

Z Niemiec to najbardziej lubię firmy amerykańskie o II wojnie światowej no i te dokumentalne. No i oczywiście niemieckie laski bo są przepiękne - można je czasami pomylić z krową. Pani z Dortmundu życzę jak najlepszego pobytu w helumutowie. Pewnie za jakiś czas zachwyt minie jak raz czy dwa udowodnią Ci, że jesteś zwykłą Polką zamieszkującą jakiś ich land. :D :D

ha .... ha .... ha .... chyba lepiej wygladac jak krowa niz miec glowe jak karnister benzyny - okreslenie dla polskich chlopcow :lol:

a tak przy okazji - czy wy sie lubicie sprzeczac rajcuje to was :?:
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 02.06.2011 20:44

Ani.... a ty chcesz tym autem jeździć, czy je naprawiać?
bo jak to drugie to mam faworyta ;)
szkoda, że sprzedaliśmy, miałbyś sprawdzone :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 02.06.2011 20:45

BeJur napisał(a):Ani.... a ty chcesz tym autem jeździć, czy je naprawiać?

O nie!
Tym mnie nie zarazisz!!! :evil:

elli_spirelli napisał(a):
ha .... ha .... ha .... chyba lepiej wygladac jak krowa niz miec glowe jak karnister benzyny - okreslenie dla polskich chlopcow :lol:

No toś Helga pojechała.... :roll:
Niemcy ładniejsi?
Widzę w Bayernie.. :lol:
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 02.06.2011 20:48

anakin napisał(a):
BeJur napisał(a):Ani.... a ty chcesz tym autem jeździć, czy je naprawiać?

O nie!
Tym mnie nie zarazisz!!! :evil:

duzo miejsca do spania w środku jak leje na kempingu.... i wiele innych zalet :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 02.06.2011 20:50

BeJur napisał(a):
duzo miejsca do spania w środku jak leje na kempingu.... i wiele innych zalet :)

Chyba,że mi w pakiecie dasz Jura coby to naprawiał. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Renault Espace IV,czyli wolne wnioski na temat van-ów - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone