Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejazd przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2008 09:40

jac61b napisał(a):
mirhon napisał(a):
szaki17 napisał(a):Witam,właśnie wróciłem z Cro,jechałem drogą przez Nagykanizsa i myślę że jest to droga ok.jak nawigacja ciebie tak kieruje to skorzystaj z tej drogi(tylko te ograniczenia prędkości w terenie zabudowanym nawet do 30-tki,makabra) trochę dłuższa (ok.30 km) niż tradycyjna "86-tka"(przez Słowenię).Co do M7 to zapomnij o tej drodze!!! w Nagykanizsa wskakujesz na drogę nr 7!!! i jedziesz nią bez opłat aż do samej granicy z Cro (na granicy jest stacja benzynowa +LPG) i od razu wjeżdżasz na autostradę do Zagrzebia :!:

Dużo tych ograniczeń? Czy one rzeczywiście są tam w jakimś celu (stan dróg)? Pytam bo nie wiem jaką tolerancję :? prędkości przyjąć ...
bo 30km to raczej przegięcie... a będę jechał z sb na nd w nocy.
Co do tej 7 to warto nocą rezynowac z kawałka autostrady? Koszt winiety jest dla mnie pomijalny.

Naliczyłem 4, i raczej mimo dobrej drogi nie przyjmuj tolerancji, ciężko rozmawia się z węgierską policją.Właściwie to nie rozmawia się wcale.Przez te miejscowości jadą powoli konwoje samochodów;najlepiej jak trafi się TIR z CB który pociągnie towarzystwo. :wink:

Potwierdzam j/w,w jednej miejscowości (bardzo długiej) było 30/h na całej długości wiochy,powód,pod koniec wiochy(lub na początku) stała taczka i jeden robol coś grzebał łopatą przy krawężniku :!: :!: :!: Co do TIR-ów to faktycznie się sprawdza,jak złapałem się za jednym Polakiem to zwalniałem tylko na tyle ile zwalniał Tirowiec,ale do czasu gdy nie dogoniliśmy "miejscowego" TIR-a,jechał jak przepisy każą i skończyło się kozakowanie :lol: Co do "7" to więcej zajmie ci czasu kupno winiety niż przejazd do granicy :wink:
Ostatnio edytowano 21.07.2008 15:13 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
msz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) msz » 21.07.2008 09:57

Witam
po lekturze tego tematu nasuwa mi się tylko jedno pytanie:
Czy po przekroczeniu granicy SLO/HR (Mursko Sredisce) lub w HU/HR w Letenye jest tam jakiś kantor zaraz żeby można było wymienić euro na kuny?
I czy łatwo jest go znaleźć?

Z góry dziękuję za odpowiedź
asik NS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) asik NS » 21.07.2008 13:31

Niestety nie mogę Ci powiedzieć gdzie wymienić bo nie zwróciliśmy uwagi ale na pewno nie wymieniaj przed granicą ( są tam 2 kantory) kurs jest naprawdę bardzo nie korzystny my straciliśmy na całej transakcji ok 100 PLN w porównaniu do późniejszych wymian- mówię o granicy HU/HR
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2008 15:11

N każdej granicy jest jakiś punkt wymiany walut,ale po nie korzystnym kursie,więc jak musisz to wymień ale tylko niezbędną ilość na podróż do celu. :!:
msz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) msz » 21.07.2008 21:26

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi
Powiedzcie mi jeszcze tylko jaka walutą płacicie na Węgrzech(noclegi lub restauracje przy drodze 86)?
Czy generalnie przyjmują euro? Czy trzeba się zaopatrzyć w Ich walutę?
Ostatnio edytowano 21.07.2008 21:32 przez msz, łącznie edytowano 2 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2008 21:47

msz napisał(a):....Powiedzcie mi jeszcze tylko jaka walutą płacicie na Węgrzech(noclegi lub restauracje przy drodze 86)?...

karta + forinty :wink:
msz napisał(a):....Czy generalnie przyjmują euro?...

Przyjmują - po kursie z sufitu. Więc jak chcesz placić niewiadomą stawkę euro/forint - Twoj wybór :lol:
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przejazd przez Węgry - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone