Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moduł ENC (szybki przejazd przez bramki) - poradnik

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pablus
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablus » 10.08.2026 05:56

pablus napisał(a):Ps. Znalazłem stronie HAC opcje zakupu ENC za 15 euro w systemie postpaid
Ktoś korzystał?

HAC to oficjalna strona wiec chyba pewniejsza niz pośrednik.[/quote]

Okazuje się że tak, bo po analizie strona vintrica sprzedaje urządzenia pokładowe na różne kraje, gdzie albo płaci się abonament albo jest dodatkowa opłata manipulacyjna za każdy przejazd
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 10.08.2026 10:40

Jak używać ENC i wszelkie możliwe info związane z tym tematem dokładnie opisywał Michał na kanale 4lifeTechTv podczas wypadów do Chorwacji. Warto zasięgnąć jego porad
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 18.08.2026 14:56

clawis napisał(a):Ten stary szary moduł ENC wymieniłem niby na nowszy w kolorze białym .HAC Zagrzeb 27 lipca w ich biurze.

No to jakiś bałagan tam mają. Ja dostałem w 2024 roku coś takiego. Wychodzi ze Ty w 2025 roku dostałeś jeszcze coś innego, bo szary, a w tym kolejną wersję. Jakaś tragedia z tym bedzie jak co roku będzie trzeba to wymieniac w biurze.

A moze dostałeś takie samo co ja w 2024 ? wówczas będzie szansa ze za rok mi jednak zadziała, bo sprawdzić nie ma jak.
Załączniki:
20260818_144319.jpg
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 18.08.2026 15:31

Mój biały .Chyba ten sam model co Twój.Poprzednio był szary i mniejszy.
.
Załączniki:
20260818_151111.jpg
20260818_151055.jpg
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 19.08.2026 15:50

clawis napisał(a):Mój biały .Chyba ten sam model co Twój.Poprzednio był szary i mniejszy.
.

Dzięki. No to super, bo wychodzi na to ze jest szansa ze podziała dłużej. Troszkę dziwne ze ja w 2024 dostałem nowy, a Ty w 2025 dostałeś jeszcze stary model, a wiadmomo już było ze to bubel.

Ten nowy ma jeszcze jedna ciekawa funkcje, że jak jest odłączony od uchwytu to powinien wchodzić w tryb uśpienia by zminimalizować zuzycie energii i bez uchwytu nie działa. Jak ktoś nie montował do szyby to powinien to trzymać osobno. W drugą strone to samo. Odłączony nie działa. Tyle przynajmniej powiedział mi koleś z obsługi.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 19.08.2026 17:41

Zrzut ekranu 2026-08-19 173928.jpg

Mój - produkcja 2022 kupiony w 2023 działa już 4 rok bez problemów.
A tak przy okazji i ciekawości - próbował już ktoś zarejestrować moduł ENC w Bośni?
bzx
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzx » 20.08.2026 12:09

Moduł ENC można kupić w biurze HAC na bramkach Sv. Helena, biuro jest otwarte 24h.

Jechałem 2 tygodnie temu, w sobotę wieczorem, kiedy wszystkie oficjalne punkty były już zamknięte – ale zapytałem pani na bramce, no i takie pozytywne zaskoczenie. Jeden formularz, dwa podpisy, 5 minut roboty. Urządzenie dzięki rabatowi 21% kosztuje realnie €2.50 przy zakupie dowolnego pakietu, można płacić kartą.

Na potwierdzeniu zakupu jest 11-cyfrowy nr urządzenia, przy pomocy którego nie da się zarejestrować w apce HAC... trzeba wysłać maila na adres hacencprijava@hac.hr, podać imię nazwisko, nr urządzenia oraz email, i oni dopiero odsyłają link do stworzenia hasła... trochę zamotane ale działa ;)
Konto jest typu pre-paid (nie sprawdzałem czy da się podpiąć kartę), ale na każde kolejne doładowanie też obowiązuje 21% zniżka.
Cichy_83
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cichy_83 » 20.08.2026 13:53

Tak jak ktoś wspominał we wcześniejszym komentarzu - urządzenie można też kupić z darmową wysyłką do Polski na stronie:
https://prodaja.hac.hr

Koszt to jakieś 15 euro. Od zamówienia do dostawy około tygodnia. Jest to opcja post-paid i przy zakupie podaje sie numer karty która będzie obciążana płatnościami. Urządzenie jest od razu widoczne w aplikacji HAC, nie trzeba żadnych formularzy czy maili.
lexx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lexx » 24.08.2026 11:36

mchrob napisał(a):
Zrzut ekranu 2026-08-19 173928.jpg

Mój - produkcja 2022 kupiony w 2023 działa już 4 rok bez problemów.
A tak przy okazji i ciekawości - próbował już ktoś zarejestrować moduł ENC w Bośni?

hm..... ciekawe. Jak kupowałem moduł w lipcu tego roku przez neta i dostałem taki sam jak kolega G.E.A XG5000.
Działa oczywiście. Trochę słabo łapie na bramkach ale ja mam podgrzewaną przednią szybę w aucie i to może osłabiać komunikację. Jest to wersja POSTPAID i ściąga sam kasę za przejazd ze zniżką prawie 22%. Zwróci mi się te 15 euro za zakup po jednym wyjęździe więc warto było nawet na jeden wypad kupić. Jestem właśnie w Zatonie. Koszt przejazdu Lućko-Posedarje 13.54 euro. Pozdrawiam.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Moduł ENC (szybki przejazd przez bramki) - poradnik - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone