Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moduł ENC (szybki przejazd przez bramki) - poradnik

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 03.06.2026 12:48

inmar2 napisał(a):Czy system jeszcze dział czy umarł,jakoś brak aktualnych wpisów w tym temacie i w internecie też opisy z przed kilku lat.

A co tu nowego można napisać?
System działa, są osobne pasy i bramki.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 03.06.2026 13:51

Działa
lexx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lexx » 12.07.2026 11:23

Cześć.
Zamówiłem ustrojstwo.
Przyszło do domu. W panelu konfiguracji HAK wszystko mam aktywne. Jest to konto ENC Postpaid. Przypisany nr samochodu itd...
Wszędzie gdzie czytam to trzeba to konto doładować. I tu ciekawostka. Mojego się nie da. Okazuje się że podpinam do tego konta kartę bankową i system sam pobiera opłatę. Czy ktoś to może potwierdzić??? Dzięki z góry.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 12.07.2026 23:27

Sprawdziłem.Potwierdzam.Otworzyłem aplikacje i wpłaciłem na konto HAK kwotę 20 €. Musiałem zrobić to ręcznie z karty po wpisaniu jej danych w aplikacje i potwierdzić w swoim banku .Karta walutowa Alior kantor.To już moje drugie urządzenie ENC.Kupiłem w tamtym roku na granicy w Varaźdinie Poprzednie padło po 4 latach.Niestety kwota nie została pobrana z konta mimo wcześniejszej informacji z Aliora.
lexx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lexx » 14.07.2026 05:38

Musiałeś wpłacić po przejeździe autostradą czy wcześniej, żeby była kwota na koncie ENC. U mnie po prostu w panelu administracyjnym nie ma możliwości wpłaty na konto ENC. Jest to konto abonamentowe. Teraz nie wiem czy zostanie kwota sama pobrana z konta bankowego za pośrednictwem karty MAESTRO, czy po przejechaniu odcinka autostrady będę musiał ręcznie potwierdzić transakcję. Dość to lakonicznie jest opisane. W ustawieniach jest dopisana karta bankowa i status urządzenia świeci na zielono.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 14.07.2026 10:13

Zgadza sie kwota na koncie ENC jest z poprzednich wpłat oraz z opłaty za wydanie nowego na granicy.
Marcinowy
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinowy » 15.07.2026 07:48

lexx napisał(a):Musiałeś wpłacić po przejeździe autostradą czy wcześniej, żeby była kwota na koncie ENC. U mnie po prostu w panelu administracyjnym nie ma możliwości wpłaty na konto ENC. Jest to konto abonamentowe. Teraz nie wiem czy zostanie kwota sama pobrana z konta bankowego za pośrednictwem karty MAESTRO, czy po przejechaniu odcinka autostrady będę musiał ręcznie potwierdzić transakcję. Dość to lakonicznie jest opisane. W ustawieniach jest dopisana karta bankowa i status urządzenia świeci na zielono.

Również zakupiłem moduł ENC (wyjazd za miesiąc) i również mam przypisaną karte do modułu i nic więcej. Daj znać jak rozwiązała się sytuacja ;)
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 15.07.2026 18:51

Podejrzewam że ENC bedzie aktywne do wyczerpania kwoty na koncie w związku z systemem bezbramkowym .A później automatycznie będzie pobierać z zarejestrowanego konta i przypisanej do niego karty platniczej konta
lexx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lexx » 26.07.2026 16:20

no i tu jest knif. To jest konto abonamentowe a nie przedpłacone. Nie da się tam żadnych środków wpłacić. Jest tylko ikona POSTPAID. która nie reaguje na nic bo nie ma żadnego przejazdu zarejestrowanego przez system. Ja to tak widzę. Ja jadę dopiero 19go sierpnia. Dam znać co i jak.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 26.07.2026 18:53

Jutro dam odpowiedź.Ja niestety mam niewykorzystane 50 .To pewno kwotę za przejazd zdejmą z konta.Rano będe w Varaždinie.
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 03.08.2026 09:36

clawis napisał(a):Podejrzewam że ENC bedzie aktywne do wyczerpania kwoty na koncie w związku z systemem bezbramkowym .A później automatycznie będzie pobierać z zarejestrowanego konta i przypisanej do niego karty platniczej konta

Jak narazie nic nie jest automatycznie. Trzeba samemu przekształcić konto PREPAID w POSTPAID

lexx napisał(a):no i tu jest knif. To jest konto abonamentowe a nie przedpłacone. Nie da się tam żadnych środków wpłacić. Jest tylko ikona POSTPAID. która nie reaguje na nic bo nie ma żadnego przejazdu zarejestrowanego przez system. Ja to tak widzę. Ja jadę dopiero 19go sierpnia. Dam znać co i jak.

"Kupując urządzenie ETC, automatycznie połączyłeś je ze swoją aktywną kartą płatniczą, z rabatem 21,74%. Opłata za przejazd jest pobierana bezpośrednio z tej karty – nie ma już potrzeby sprawdzania salda ani doładowywania profilu."

Taka informacja masz przy zakupie modułu. Teraz jest okres przejściowy więc w razie czego nie wypuści cię z autostrady :). Jedyne co bym sprawdził po zjezdzie to czy przejazd był opłacony, bo najprawdopodobniej bez problemu wyjedziesz, a z karty będą próbowac ściągnąc pózniej, aby jak najszybciej obsłużyć samochów. Jak im się nie uda np. brak środków to pewnie samemu będzie trzeba opłacić dany przejazd.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 03.08.2026 18:52

Mój moduł ENC padł po roku.W Zagrzebiu wymienili na nowy trochę różniący się od starego.Płaciłem na bramce starym u kasjera w budzie .Dotykał u siebie do czytnika.Na odległość nie działał.Urzędnicza w biurze HAC była mocno zdziwiona że padło dokładnie po roku . Oglądała z każdej strony czy nie było ingerencji z mojej strony Widziałem stojąc w kolejce za nowym jak Chorwaci kupowali te nowe moduły.
pablus
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablus » 07.08.2026 05:49

Dzień dobry. Z tego co się orientuję to ENC można kupić przez internet z dostawą do Polski przez stronę vintrica.com . Czy ktoś korzystał z tego rozwiązania? Przy okazji zapytam czy dużo formalności wymaga rejestracja BINA ISTRIA mając już moduł ENC?
Dziękuję

Ps. Znalazłem stronie HAC opcje zakupu ENC za 15 euro w systemie postpaid
Ktoś korzystał?
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 09.08.2026 18:21

clawis napisał(a):Mój moduł ENC padł po roku.W Zagrzebiu wymienili na nowy trochę różniący się od starego.Płaciłem na bramce starym u kasjera w budzie.

A dawno to bylo? Ja wymieniłem na gwarancji w 2024 roku i tez dostalem nowszy model z zapewniam ze te stare byly wadliwe, a ten nowy bedzie juz działać dlugo.

pablus napisał(a):Ps. Znalazłem stronie HAC opcje zakupu ENC za 15 euro w systemie postpaid
Ktoś korzystał?

HAC to oficjalna strona wiec chyba pewniejsza niz pośrednik.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 09.08.2026 18:35

Ten stary szary moduł ENC wymieniłem niby na nowszy w kolorze białym .HAC Zagrzeb 27 lipca w ich biurze.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Moduł ENC (szybki przejazd przez bramki) - poradnik - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone