Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moduł ENC (szybki przejazd przez bramki) - poradnik

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 03.06.2026 12:48

inmar2 napisał(a):Czy system jeszcze dział czy umarł,jakoś brak aktualnych wpisów w tym temacie i w internecie też opisy z przed kilku lat.

A co tu nowego można napisać?
System działa, są osobne pasy i bramki.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 03.06.2026 13:51

Działa
lexx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lexx » 12.07.2026 11:23

Cześć.
Zamówiłem ustrojstwo.
Przyszło do domu. W panelu konfiguracji HAK wszystko mam aktywne. Jest to konto ENC Postpaid. Przypisany nr samochodu itd...
Wszędzie gdzie czytam to trzeba to konto doładować. I tu ciekawostka. Mojego się nie da. Okazuje się że podpinam do tego konta kartę bankową i system sam pobiera opłatę. Czy ktoś to może potwierdzić??? Dzięki z góry.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 12.07.2026 23:27

Sprawdziłem.Potwierdzam.Otworzyłem aplikacje i wpłaciłem na konto HAK kwotę 20 €. Musiałem zrobić to ręcznie z karty po wpisaniu jej danych w aplikacje i potwierdzić w swoim banku .Karta walutowa Alior kantor.To już moje drugie urządzenie ENC.Kupiłem w tamtym roku na granicy w Varaźdinie Poprzednie padło po 4 latach.Niestety kwota nie została pobrana z konta mimo wcześniejszej informacji z Aliora.
lexx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lexx » 14.07.2026 05:38

Musiałeś wpłacić po przejeździe autostradą czy wcześniej, żeby była kwota na koncie ENC. U mnie po prostu w panelu administracyjnym nie ma możliwości wpłaty na konto ENC. Jest to konto abonamentowe. Teraz nie wiem czy zostanie kwota sama pobrana z konta bankowego za pośrednictwem karty MAESTRO, czy po przejechaniu odcinka autostrady będę musiał ręcznie potwierdzić transakcję. Dość to lakonicznie jest opisane. W ustawieniach jest dopisana karta bankowa i status urządzenia świeci na zielono.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 14.07.2026 10:13

Zgadza sie kwota na koncie ENC jest z poprzednich wpłat oraz z opłaty za wydanie nowego na granicy.
Marcinowy
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinowy » 15.07.2026 07:48

lexx napisał(a):Musiałeś wpłacić po przejeździe autostradą czy wcześniej, żeby była kwota na koncie ENC. U mnie po prostu w panelu administracyjnym nie ma możliwości wpłaty na konto ENC. Jest to konto abonamentowe. Teraz nie wiem czy zostanie kwota sama pobrana z konta bankowego za pośrednictwem karty MAESTRO, czy po przejechaniu odcinka autostrady będę musiał ręcznie potwierdzić transakcję. Dość to lakonicznie jest opisane. W ustawieniach jest dopisana karta bankowa i status urządzenia świeci na zielono.

Również zakupiłem moduł ENC (wyjazd za miesiąc) i również mam przypisaną karte do modułu i nic więcej. Daj znać jak rozwiązała się sytuacja ;)
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 15.07.2026 18:51

Podejrzewam że ENC bedzie aktywne do wyczerpania kwoty na koncie w związku z systemem bezbramkowym .A później automatycznie będzie pobierać z zarejestrowanego konta i przypisanej do niego karty platniczej konta
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Moduł ENC (szybki przejazd przez bramki) - poradnik - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone