Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejazd przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
msz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) msz » 20.06.2008 08:58

kulka53 napisał(a):Na pewno NIE :D

to cale szczęście :D
szkoda by było wydać 35 euro za tak krotki odcinek
Ile to jest kilometrów? a to przejcie graniczne się nie korkuje trochę w lipcu (chodzi mi o HR/SLO)?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.06.2008 09:13

msz

To jest tylko 10 km, możesz jechać albo 'obwodnicą' Lendavy, albo przez wieś Dolga Vas i Lendavę (co się przydaje jak chcesz zatankować tanią benzynę bo w okolicach mostku przez rzekę nieco w bok od drogi jest stacja). Kieruj się na Petisovci.
Odległość podobna :D
Ja jechałem we wrześniu i w czerwcu, było całkiem pusto na przejściu SLO/HR, ale w sezonie może być inaczej zwłaszcza po wprowadzeniu winiet bo droga z pewnością stanie się popularniejsza a samo przejście jest niewielkie..........

Radziki4

Droga 86 jest w miarę szybka, tereny zabudowane są rzadko, nie wiem jak szybko jeździsz ale zwalniając na ograniczeniach i przy umiarkowanym ruchu średnią 80 km/h (może i więcej) spokojnie osiągniesz.
Tylko nawierzchnia nie jest najlepsza (jak to na Węgrzech na zwykłych drogach często)
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 20.06.2008 11:12

Dzięki za informację Pozdrawiam
msz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) msz » 20.06.2008 11:32

kulka53 napisał(a):msz

To jest tylko 10 km, możesz jechać albo 'obwodnicą' Lendavy, albo przez wieś Dolga Vas i Lendavę (co się przydaje jak chcesz zatankować tanią benzynę bo w okolicach mostku przez rzekę nieco w bok od drogi jest stacja). Kieruj się na Petisovci.
Odległość podobna :D
Ja jechałem we wrześniu i w czerwcu, było całkiem pusto na przejściu SLO/HR, ale w sezonie może być inaczej zwłaszcza po wprowadzeniu winiet bo droga z pewnością stanie się popularniejsza a samo przejście jest niewielkie..........

Radziki4

Droga 86 jest w miarę szybka, tereny zabudowane są rzadko, nie wiem jak szybko jeździsz ale zwalniając na ograniczeniach i przy umiarkowanym ruchu średnią 80 km/h (może i więcej) spokojnie osiągniesz.
Tylko nawierzchnia nie jest najlepsza (jak to na Węgrzech na zwykłych drogach często)

A może wiecie czy po przekroczeniu w tym miescu granicy SLO/HR jest tam zaraz jakis bankomat żeby można było wypłacic kuny?
Bo wyczytałem na forum, że tak jest najkorzystniej.
pozdrawiam
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 20.06.2008 11:57

szaki17 napisał(a):Mosqito,a nie lepiej pojechać z Wrocławia do Katowic bezpłatną autostradą ,dalej dwupasmówką do Cieszyna (81 lub 1) i na Zilinę a z Ziliny autostradą do Bratysławy,dalej w/g twojej rozpiski.Dlaczego tak :?: za Słowacką autostradę i tak musisz zapłacić ,więc po co płacić jeszcze za Czeską skoro Polska to taki bogaty kraj i funduje bezpłatny przejazd,i tak mi się wydaje że będzie szybciej i wygodniej. :?: :!:

Witaj,

Wiesz co, patrząc na mapę, wydaje mi się to za duże koło. Tak jak napisałem jechałem już 2 razy i czasowo wygląda to tak, że Wrocław - Boboszów ok 2,5 h, całe Czechy ok 2 h.
Jeśli masz doświadczenia z tamtej trasy, podaj proszę - chętnie zobaczę jak to wychodzi :lol: :lol: :lol:
Dlatego też, sądzę że ten koszt winietki czeskiej zrównoważy mi dłuższą drogę przez Katowice, Cieszyn - ale jeśli się mylę, popraw mnie.

Brałem pod uwagę jeszcze jedną alternatywę: przez Niemcy. Jeśli na Istrię to przez obwodnicę Monachium i Salzburg, jeśli do Dalmacji przez Passau i Graz.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2008 12:49

Mosqito napisał(a):
szaki17 napisał(a):Mosqito,a nie lepiej pojechać z Wrocławia do Katowic bezpłatną autostradą ,dalej dwupasmówką do Cieszyna (81 lub 1) i na Zilinę a z Ziliny autostradą do Bratysławy,dalej w/g twojej rozpiski.Dlaczego tak :?: za Słowacką autostradę i tak musisz zapłacić ,więc po co płacić jeszcze za Czeską skoro Polska to taki bogaty kraj i funduje bezpłatny przejazd,i tak mi się wydaje że będzie szybciej i wygodniej. :?: :!:

Witaj,

Wiesz co, patrząc na mapę, wydaje mi się to za duże koło. Tak jak napisałem jechałem już 2 razy i czasowo wygląda to tak, że Wrocław - Boboszów ok 2,5 h, całe Czechy ok 2 h.
Jeśli masz doświadczenia z tamtej trasy, podaj proszę - chętnie zobaczę jak to wychodzi :lol: :lol: :lol:
Dlatego też, sądzę że ten koszt winietki czeskiej zrównoważy mi dłuższą drogę przez Katowice, Cieszyn - ale jeśli się mylę, popraw mnie.

Brałem pod uwagę jeszcze jedną alternatywę: przez Niemcy. Jeśli na Istrię to przez obwodnicę Monachium i Salzburg, jeśli do Dalmacji przez Passau i Graz.

Serwus,przez Węgry jadę pierwszy raz(winieta Słoweńska i chcę próbować innej drogi) więc nie mam porównania co do czasu przejazdu,ja po prostu chcę zaproponować inną trasę,po co dawać Czechom zarobić :?: :wink:
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 20.06.2008 13:01

Czołem,
A jeśli jechałeś już może kiedyś Opole - Katowice - Cieszyn - Cadca - Zilina - Bratislava to czy pamiętasz może ile Ci to zajęło czasu ?
Pozdrawiam
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 20.06.2008 13:27

Katowice - Bratysława około 5 godzin jadąc jak ja to nazywam normalnie z przystankami.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2008 14:23

Mosqito napisał(a):Czołem,
A jeśli jechałeś już może kiedyś Opole - Katowice - Cieszyn - Cadca - Zilina - Bratislava to czy pamiętasz może ile Ci to zajęło czasu ?
Pozdrawiam

Jeszcze nie jechałem ,to będzie mój pierwszy raz :roll:
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 20.06.2008 14:31

szaki17 napisał(a):Jeszcze nie jechałem ,to będzie mój pierwszy raz :roll:

No to Sretan put :lol:
Każdą drogę kiedyś trzeba rozdziewiczyć :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2008 16:18

Hej,ludzie ze Śląska,jak wygląda przejazd trasą nr 81 (Katowice-Mikołów-Żory-Skoczów)tzn.czy są na niej jakieś remonty,i czy w całości jest to dwupasmówka :?: :wink:
de Zoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) de Zoo » 20.06.2008 17:16

szaki17: Możesz powiedzieć czemu taką drogą zamierzasz jechać? Ja planuję przejechać granicę w Pietrowicach i dalej przez Ołomuniec, Brno do Bratysławy. Czy ta Twoja trasa jest lepsza, krótsza, szybsza?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.06.2008 17:32

szaki17 napisał(a):Hej,ludzie ze Śląska,jak wygląda przejazd trasą nr 81 (Katowice-Mikołów-Żory-Skoczów)tzn.czy są na niej jakieś remonty,i czy w całości jest to dwupasmówka :?: :wink:

Na dzień dzisiejszy, jak to CBowcy mówią jest dość "czysto", wyłączając skrzyżowanie w Mikołowie koło "Oszołoma" (remont), ale uważaj na fotoradary, bo nastawiali tego cholerstwa, a w większości jest 70km/h, choć droga spokojnie pozwala na podwojenie tej wartości i czasem może pokusić :wink:
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 20.06.2008 20:18

Mosqito wielkie, wielki dzięki :D o coś takiego mi właśnie chodziło :wink:
dl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dl » 20.06.2008 20:49

Rysio napisał(a):
szaki17 napisał(a):Hej,ludzie ze Śląska,jak wygląda przejazd trasą nr 81 (Katowice-Mikołów-Żory-Skoczów)tzn.czy są na niej jakieś remonty,i czy w całości jest to dwupasmówka :?: :wink:

Na dzień dzisiejszy, jak to CBowcy mówią jest dość "czysto", wyłączając skrzyżowanie w Mikołowie koło "Oszołoma" (remont), ale uważaj na fotoradary, bo nastawiali tego cholerstwa, a w większości jest 70km/h, choć droga spokojnie pozwala na podwojenie tej wartości i czasem może pokusić :wink:

witam
Właśnie w Mikołowie jest przebudowa skrzyżowania, ale i tak są po dwa pasy ruchu w każdą stronę, jest trochę ciaśniej, ale droga przejezdna.
Uważaj na 70-kach tam lubią często stać. na 1 fotoradarze nie musisz zwalniać gdyż jest obrócony dla przeciwnego pasa, na następnym już uważaj, ale często jest również tak że zaraz za stacją Lotosu stoi sobie cywilne autko z fotoradarkiem, a za skrzyżowaniem jest fotoradar stały. A wjazd do Żor to już standardowo stoją misiaki z suszareczką na 70-tce za łukiem, za bardzo ich nie widać. Następny fotoradar masz w Pawłowicach, a później to już w prawo na Cieszyn i 0 foto. Jak jeździsz z CB-kiem to wiesz już o wszystkim wcześniej.
Pozdr.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przejazd przez Węgry - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone