Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Obwodnica Wiednia S1 - Masakra! Moja krew ku przestrodze...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Doctor Wu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doctor Wu » 08.02.2007 18:21

To zależy od ustawień. Ostatnio sierżant z Zawiercia wypisując mi druczek zabawiał mnie rozmową. Mówił, że dostali do doręczenia fotkę z radaru w Nysie. " Panie, oni tam podurnieli. przekroczenie nawet nie 10 km/h a oni już kasują"
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.02.2007 18:23

Kultura kulturą, ale chyba nikogo nie swędzi po kieszeni 500 eurasów (przykład niezawodnego z 1 str tego wątku) bo nawet i dla nich to chyba nie mało ;)
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 08.02.2007 19:00

Leszek Skupin napisał(a):Kultura kulturą, ale chyba nikogo nie swędzi po kieszeni 500 eurasów (przykład niezawodnego z 1 str tego wątku) bo nawet i dla nich to chyba nie mało ;)

A ja myślę Leszku, że do pewnych zachowań trzeba poprostu dorosnąć.
To nie ważne jaką masz fure i ile ona ma pod maską koników.
Ważne co sobą reprezentujesz na drodze.
Mnie osobiście najbardziej denerwują ludzie w wypasionych furach wyrzucający przez okno podczas jazdy wszystko co im jest akurat w tym ich cudownym znalezisku nie potrzebne. Wot kultura. :lol: :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.02.2007 19:07

Guzior masz rację :) w 100% żadne zakazy nie zastąpią kultury. Nie mniej jednak np. w Szwecji funkcjonowało prawo "jak ukradłeś i cię złapali to obcinali rękę" - wyeliminowali kradzieże i to właśnie zakorzeniło się w kulturze Szwedów. Tam możesz zostawić furę otwartą i Ci nikt jej nie ruszy, a w Austrii wydaje mi się jednak, że tę kulturę wspomagają fotoradary ;). Kultura jazdy tam niewąpliwie jest :!:
Guzior napisał(a):...Mnie osobiście najbardziej denerwują ludzie w wypasionych furach wyrzucający przez okno podczas jazdy wszystko co im jest akurat w tym ich cudownym znalezisku nie potrzebne. Wot kultura. :lol: :lol:

Tu mówisz o subkulturze ludzi występujących w wresjach udresowionych w samochodach podobnych do BMW bo po sporym liftingu którego nie należy mylić z tuningiem :lol:

Pozdrav :papa:
Ostatnio edytowano 08.02.2007 19:09 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
Doctor Wu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doctor Wu » 08.02.2007 19:07

I ten brak migacza mówiący : jesteś dla mnie zerem, niewartym nawet żeby ci kiwnąć kierunkowskazem.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 09.02.2007 18:29

Wszystkich pocieszę że od pamiętnego zdarzenia na S1 dwukrotnie obróciłem już do Wiednia przy użyciu S1 i żyję, całkiem nieźle.
Właśnie dziś wróciłem z Austro-Węgier i znalazłem "pomysła" na S1 - jadę zgodnie z ograniczeniami, nie zmieniam pasów, nic nie robię, jadę jak baran za resztą i o dziwo rewelacja - nikt mnie nie rusza. Wniosek :?: Na S1 warto być baranem :wink: - można zaoszczędzić konkretną kasiorę - jak na wstępie tematu :wink:
Natomiast na pozostałych austriackich autostradach jest klasyczne "nihil novi"; zwężenia i roboty drogowe z jednej strony i zero kontroli z drugiej strony. Ja przynajmniej nigdy żadnej nie widziałem a ostatnio robię trasę Wiedeń - Linz (A23) więc grzeję tam ile fabryka dała.

Faktem jest natomiast że uraz do S1 pozostał :( , choć ostatecznie koszty "impry na S1" wrzuciłem w firmę jako "opłaty drogowe" zwane z dawna "mytem" :lol:

Autostrada z Bratysławy w stronę Wiednia coś utknęła w martwym punkcie, choć zimy w Austrii nie ma (+10 stopni i słonko). Prace ziemne są zaawanasowane - nową drogę już widać ale czy do lata zdążą to mam wątpliwości :(
Ostatnio edytowano 10.02.2007 15:53 przez niezawodny, łącznie edytowano 1 raz
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 09.02.2007 19:18

Termin mają do końca br.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 09.02.2007 21:17

Warto dodać że po słowackiej stronie granicy w Jarovcach / Kittsee są już stacje benzynowe i chyba jakieś knajpy czy "cóś" - widać że sporo się tam nowego dzieje.
Natomiast po stronie austriackiej jest na razie kicha, chociaż pierwszy odcinek nowej autobahny wymaga już tylko położenia asfaltu
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 10.02.2007 15:04

Austriacy w jakiś pat autostradowy wpadli :wink:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 10.02.2007 16:08

rich72 napisał(a):Austriacy w jakiś pat autostradowy wpadli :wink:

Heh, to raczej ja dostałem mata za 1-szym razem i powiedziałem "pas" na przyszłość :wink:

A taka jeszcze ciekawostka z całym zdarzeniem.
Na początku grudnia dostałem od austriackiej policji list polecony za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. I mimo że znam biegle język Goethego to mnie zamurowało; czytam-czytam i nic nie kumam. To był elektroniczny tekst-formularz, w którym co drugie słowo było zkreślone tak/nie (odptaszkowane) i ciężko to było wogóle przeczytać a co dopiero zrozumieć. Z całości skumałem więc tyle że coś zostało umorzone bo brak jest regulacji prawnej do ścigania mnie jako osoby niezamieszkałej na stałe w Austrii. Od tego postanowienia przysługiwało mi 2 tygodnie czasu na złożenie odwołania - tylko nie kumałem od czego miałbym się odwołać skoro już zabecalowałem na wstępie...? Pomyślałem że może niesłusznie zapłaciłem...? I chcą oddać kasę...?
Więc wziąłem w grudniu tenże list z policji przy okazji wyjazdu służbowego do Austrii i okazałem moim przyjaciołom - native userom mowy Goethego. Jakże się ucieszyłem gdy oznajmili mi że mam rację - z tekstu wynika że sprawa zostaje umorzona a policja austriacka nie jest władna aby mnie ścigać. Zadzwoniłem zatem natychmiast na wskazany numer telefonu - na komisariat w Wiedniu z żądaniem zwrotu mojego "skalpu" - byłem grzeczny ale zdecydowany :wink:
Pan Austriak-Policjant szybko sprowadził mnie na ziemię - za to co popełniłem, groziły mi różne dodatkowe sankcje karno-administracyjne, więc umorzenie dotyczy tylko tego - "skalp" zostaje... I dopytał czy mimo wszystko chcę się odwołać? To wtedy mogą spróbować wszcząć to postępowanie karno-administracyjne przeciw mnie... I wtedy grzecznie powiedziałem; Nein, danke schon und aufwiedersehen... :lol: Taki był po czasie prawny finał całości.
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 10.02.2007 17:43

Z reguły tak jest ze fotoradar jest ustawiony na "+20" z wyjątkiem okolic SZKÓŁ i przejść dla pieszych (często jedynych) w małych miejscowościach przez które przebiega droga głowna. Tam radar jest wyskalowany dokładnie na tyle, ile wskazują przepisy.

Wszystko zależy od "monterów" i w ile godzin chcą miec pełny bufor. Przeważnie ustawia się na +21 czyli łapie cię jak przekroczyśz o 21 bo 20 to ci jeszcze daruje. Nie ma reguł, że przy szkołach skalują od tylu ile jest na znaku. Od ile łapie zależy od "montera" albo pisma z KWP :roll:
Sasza
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sasza » 10.03.2007 12:23

Proszę o info. Czy ktoś się orientuje jak długo Austriacy trzymają w swoich archiwach dane na temat przekroczeń prędkości? W sierpniu 2005 podczas powrotu z Cro między Wiedniem a Mikulowem miałem "przyjemność" być oślepionym fleszem z fotoradaru. Nie wiem, czy jak pojadę w lipcu do Cro, to panowie z austriackiej straży granicznej nie powiedzą mi, że mnie wpuszczą po uiszczeniu jakiejś sumy euro? Byłaby to bardzo niemiła wiadomość na dzień dobry
Krzysztof II
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof II » 12.03.2007 21:06

Dobijające są te tablicę "Polaku jeźdż prawą strona" i jeszcze w czeskim i niemieckim.
Na pocieszenie powiem że na naszej A2 pod poznaniem nasza policja swoją czarną Vectrą goniła austryjaka, którego zatrzymała. :D
A ten pędził ze 190km, pewnie myślał
"polaki to biedaki i sprzetu nie mają"
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 12.03.2007 21:15

felder*eagles napisał(a):I ten brak migacza mówiący : jesteś dla mnie zerem, niewartym nawet żeby ci kiwnąć kierunkowskazem.

Francuzi w przeważającej większości nie używają migacza na autostradach.
Czy chodzi im o jakieś zero? :wink:
Doctor Wu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doctor Wu » 16.03.2007 18:48

chesjowisz napisał(a):
felder*eagles napisał(a):I ten brak migacza mówiący : jesteś dla mnie zerem, niewartym nawet żeby ci kiwnąć kierunkowskazem.

Francuzi w przeważającej większości nie używają migacza na autostradach.
Czy chodzi im o jakieś zero? :wink:

arogancja francja :twisted:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Obwodnica Wiednia S1 - Masakra! Moja krew ku przestrodze... - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone