A nie było kiedyś tak (pytanie czy nadal tak jest?), że za miastem PTUJ można było wjechać na E59 (węzeł Drażenci) i dojechać do słoweńsko-chorwackiej granicy bez konieczności zakupu winiety?
Wtedy objazd wyglądałby następująco: Mureck-Lenart-Ptuj?
.png)
.png)
szczepanlukasz napisał(a):A nie było kiedyś tak (pytanie czy nadal tak jest?), że za miastem PTUJ można było wjechać na E59 (węzeł Drażenci) i dojechać do słoweńsko-chorwackiej granicy bez konieczności zakupu winiety?
Wtedy objazd wyglądałby następująco: Mureck-Lenart-Ptuj?
.png)
Ahoj !
Słowenia. Mandaty.
Pomyliliśmy busem drogę (sugerowana przez Google do Ptuj, z Chorwacji). Byłem pewien, że jadę na kolejne małe przejście poza autostradą. Nie było oznaczenia braku przejazdu, a tablica z ograniczeniami prędkości sugerowała przejście drogowe. Brak zakazu i innych informacji. Ukryta kamera i ukryty patrol. Nie pozwolili nam zawrócić tych kilkuset metrów i jechać na przejście. Podobno policja zgłaszała w Ministerstwie brak właściwego oznakowania, ale nie ma go, a są ukryte kamery i alarm w radiowozie i komendzie. W tym samym czasie inny patrol złapał inne auto z Polski i policjant z innego radiowozu (nieoznakowanego) chwalił się, że zapłacili 7 x 250 Euro. My nie zgodziliśmy się płacić za dzieci ( poniżej 16 roku, bez zdolności do zawinienia, ale sugerowano, że mamy zapłacić za ilość osób w samochodzie i zabrali wszystkie dokumenty, też małoletnich). Brak zapłaty to procedura na komisariacie etc. oraz mandat po 500 Euro, jako nieopłacony na miejscu. Uznaliśmy, że najłatwiej zapłacić okup tym zbójom przydrożnym i odwołać się do ministerstwa oraz zawiadomić ambasadę. To celowa pułapka. Pierwsze co powiedziała policjantka: tak jest codziennie, bo Google mapy tak prowadzą. Nie ma znaków zabraniających i dokładnego oznaczenia granicy, ale nie zmienia to faktu, że pomyłkowo jesteście w Słowenii i ja mam swoje rozkazy i nie mogę Was odprawić granicznie mimo, że macie prawo być w strefie Schengen jako jej obywatele mający wszystkie dokumenty. Uważajcie, bo takich miejsc może być więcej. PS: podobno niemiecki AutoBild opisywał temat przygód Niemców i Austriaków z oceną nieprawidłowego działania Słoweńców, co też wiemy od policji.
.png)
Chris_M napisał(a):Na FB gość opowiedział, co go właśnie spotkało przy powrocie z Chorwacji - https://www.facebook.com/groups/chorwac ... nt_mention
.png)
desloch napisał(a):a jest ktoś w stanie wyjaśnić skąd takie mandaty? są jakieś przejścia niedostępne dla innych narodowości niż słoweńcy, chorwaci? czy to wynika z zamkniętych przejść w związku z pandemią?
.png)
desloch napisał(a):a jest ktoś w stanie wyjaśnić skąd takie mandaty? są jakieś przejścia niedostępne dla innych narodowości niż słoweńcy, chorwaci? czy to wynika z zamkniętych przejść w związku z pandemią?
.png)
new1984 napisał(a):matko z córką....
byłem 8 razy w CRO, w tym roku 9-ty wyjazd, i ... nigdy nie zwracałem na to uwagi - zawsze jeździłem przejściami lokalnymi z tego wynika.
Dzięki Cro.pl, może mi uratowaliście sporo jurków mandatu

.png)
dids76 napisał(a):new1984 napisał(a):matko z córką....
byłem 8 razy w CRO, w tym roku 9-ty wyjazd, i ... nigdy nie zwracałem na to uwagi - zawsze jeździłem przejściami lokalnymi z tego wynika.
Dzięki Cro.pl, może mi uratowaliście sporo jurków mandatu
Zależy co nazywasz "przejściami lokalnymi". Tam gdzie jest normalna kontrola graniczna (np Cvetlin czy Dobovec) można normalnie granicę przekraczać.