Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nowy fragment autostrady w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
paza
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paza » 19.07.2009 19:53

Właśnie wróciłem z Chorwy i gdy jechałem do tego pięknego kraju, musiałem zwyczajnie ryć przez Słowenię po staremu, a podczas powrotu, nagle zdziwienie: oddali nowy kawałek autostrady, kilkanaście kilometrów przed Mariborem się zaczyna, mało - ale cieszy, choć winiety i tak za drogie.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 19.07.2009 21:01

paza napisał(a):Właśnie wróciłem z Chorwy i gdy jechałem do tego pięknego kraju, musiałem zwyczajnie ryć przez Słowenię po staremu, a podczas powrotu, nagle zdziwienie: oddali nowy kawałek autostrady, kilkanaście kilometrów przed Mariborem się zaczyna, mało - ale cieszy, choć winiety i tak za drogie.

No i niestety chyba ten kawałek "załatwił" sprawe objazdu przez Ptuj... potem kierunek Macelj... Tylko miejscowi chyba mają jakąś możliwość ominięcia tego zjazdu !
Patrz wątek - Objazd autostrady w Słowenii - czyżby należało szukać alternatywy ?

https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=19656&start=630

Dziś część rodaków wróci, to się podzieli informacją o czatujących słoweńskich mundurowych :) w Ptuju
kuba_1991
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuba_1991 » 20.07.2009 14:22

Wracałem z Cro w piątek wyznaczyłem sobie wcześniej objazd autostrady. Przejechałem granicę i dojeżdżałem już do Ptuja a tu psikus i idzie autostrada ale zaczyna się ona dopiero za jakimś zjazdem na Ptuj nie mam kompletnie pojęcia na jakie dzielnice. Zdając sobie sprawę że dalszy przejazd prosto będzie płatny skręciłem w tą drogę na dzielnicę Ptuja. Trochę pobłądziłem ale udało mi się wyjechać na Lenart. W tle autostrady która szła prosto było widać tabliczkę że jest potrzebna winieta.
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 20.07.2009 17:01

Hmmm, nie wiem dokładnie w którym to miejscu, ale mogę się domyslać... Jak się jedzie od strony Chorwacji już jakieś 10 km (albo i wcześniej) przed Ptujem można odbić w boczną drogę i się wyjeżdża w centrum Ptuj... Nie wiem czy to kogos usatysfakcjonuje?
kuba65
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuba65 » 20.07.2009 17:29

Przed wjazdem na autostradę jest rozjazd na Ptuj-Wschód. Tam należy zjechać i kierować się na centrum gdzie już normalnie łapie się kierunek na Lenart. Wracałem w nocy z piątku na sobotę i też się zdziwiłem ale że nie ulegam panice pojechałem tak jak opisałem.
qwerty2
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) qwerty2 » 20.07.2009 19:24

Witam. My z ekipą do Chorwacji jedziemy w czwartek. Na forum panuje lekkie poruszenie odnośnie objazdu płatnych odcinków dróg na Słowenii.
Kuba65 Czy mógłbyś na jakiejś mapce zaznaczyć proponowaną przez Ciebie drogę , która byłaby sprawdzona i oczywiście bezpłatna? Ostatnio jak byłem na Cro przejazd kosztował tylko 1 Euro . Mój adres adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl .
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 25.07.2009 19:44

Jechaliśmy wczoraj tamtędy, ten nowy kawałek nie ma wpływu na "nasz" objazd. Skręcamy na Ptuj - wschód dokładnie tuż przed wjazdem na autostradę. Jest więc w tej chwili wszystko tak jak było, droga nadal fajna a ruch nieduży ;)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone