janos napisał(a):Super pomysł na tę kremówkę w Samoborze. Tyle że właśnie się zorientowałem że ten plan jazdy "daleko od szosy" może nie wypalić, a to z tej prostej przyczyny, że z Čakovca będę ruszał 15.08 czyli w nasze i ichnie religijne święto. Boję się, że te boczne drogi będą zatłoczone w pobliżu kościołów. I to może zarówno dotyczyć odcinka przez Samobor, jak i jadranki od Karlobagu. I trasa z 7h wydłuży mi się do 10h. Ale może macie jakieś doświadczenie w dojeździe 15.08 i się mylę. Może być też tak, że do południa skończą się obchody i potem będzie już normalnie. Inna sprawa że właściciele winiarni, a może nawet pekar i ciastkarni w ten dzień też mogą mieć po prostu nieczynne bo święto i tyle i z moich zakupów, kawek i kremówek będą nici, a zostaną mi tylko widoki.
Spoko, drogi będą przejezdne, mogą się zdarzać procesje ale nie po drogach krajowych. Wierni organizują pielgrzymki, często idą całą noc i poranek. Ale do największych sanktuariów, Marija Bistrica, Trsat, Sinj, Aljmaš. Uważam, że slastičarnice będą czynne, Samobor pewnie będzie przystrojony z okazji święta. Często drogi do kościołów są udekorowane lampkami które odpalają jak się ściemnia.

.png)
.png)