Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bez autostrady

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janos
Globtroter
Bez autostrady

Nieprzeczytany postnapisał(a) janos » 26.07.2026 08:20

Cześć wszystkim, mam takie pytanie. Mam w planie trasę z Cakovca do okolic Zadaru. Wiadomo autostradą jak zawsze najszybciej. Czy jednak ktoś jechał kiedyś inaczej? Tak dla rozrywki i zobaczenia czegoś poza autostradą? Np jakieś winnice, albo obiad w jakimś fajnym miejscu daleko od szosy. Czy to w ogóle ma sens wg Was? Czy raczej kiepski pomysł? Myślę o trasie Cakovec - Varazdi - Lucko - Karlovac - Jospidol - Senj - Zadar.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 26.07.2026 11:47

Jeśli chcesz pojeździć lokalnymi drogami, to realizuj. Na tej trasie przelotowa prędkość średnią to ok 50km/h. Jest wiele miejsc gdzie można się zatrzymać. W sumie to można prześledzić trasę na Google maps. Możesz zwiedzić muzeum Neandertalczyków w Krapinie. Możesz przejechać przez Samobor i pojechać przez Plešivice, przez, Žumberak. Tam można zjeść doskonałego pstrąga z potoku. Jadąc dalej, niekoniecznie dokładnie jak wyznaczyłeś, znam doskonałą rakijarnicę. W tej okolicy także muzeum poświęcone Tesli. Ale tak wszystko oglądać, to trzeba ze dwa dni :)
janos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) janos » 26.07.2026 13:25

Dzięki za podpowiedź. Pleševica wygląda fajnie. Czy w tych winiarniach nadal nalewają w jakieś większe butle wino z beczek? Pamiętam wiele lat temu na taką winiarnie trafiłem. Czy kupuje się tylko już butelkowane? A czy potem już lepiej cisnąć starą trasą przez plitvickie czy pchać się nad morze do Senj. To chyba już jednak czasowo przesada, choć chciałem trochę się jadranką przejechać. Widoczki, te rzeczy. Ale nie wiem czy tam nie jest duży ruch. Może ktoś tam jechał i podpowie?
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 26.07.2026 14:38

janos napisał(a):Dzięki za podpowiedź. Pleševica wygląda fajnie. Czy w tych winiarniach nadal nalewają w jakieś większe butle wino z beczek? Pamiętam wiele lat temu na taką winiarnie trafiłem. Czy kupuje się tylko już butelkowane? A czy potem już lepiej cisnąć starą trasą przez plitvickie czy pchać się nad morze do Senj. To chyba już jednak czasowo przesada, choć chciałem trochę się jadranką przejechać. Widoczki, te rzeczy. Ale nie wiem czy tam nie jest duży ruch. Może ktoś tam jechał i podpowie?

Od wielu lat nocuję w takiej malutkiej wiosce nad Samoborem. Dojazd bajka i potem rano ruszam i jadę właśnie po zadupiach, wracając się do Samoboru i potem przez Rude do Jasterbarsko albo od razu gorszą drogą przez Smerovisce, Vranov Dol i do Jasterbarsko. Omijam Lučko i w zależności od ruchu na autostradzie, jadę do autostrady albo starą 1ką do Karlovca. Co do wina w tym rejonie to nie podpowiem, choć wiem że jest tam zacna vinska cesta. Co dalej to już zdecydujesz :) Ja bym poleciał autostradą i zahaczył o wspomnianą rakijarnicę, muzeum Tesli i zjechał fajnym zjazdem do Karlobag. I stamtąd jak chcesz widoczków morskich to jedź przez Seline w kierunku Zadaru. Zjeżdżając do Karlobagu możemy pojechać w bok drogą podobną do Majstorskiej Cesty, ale na to trzeba czasu.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 26.07.2026 15:25

Jadąc przez przejście graniczne w Mursko Sredisce wjedziesz go gminy Općina Sveti Juraj na Bregu. Jest tam kilka winiarni a my zatrzymujemy się w jednej na nocleg i zakupy ( prawie od 15 lat) . To tylko 15 min od Cakovca samochodem.
janos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) janos » 27.07.2026 00:31

https://www.seoskiturizam-turk.hr/ czy może chodzi o to?
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 27.07.2026 10:02

Tak to tu. :)
janos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) janos » 27.07.2026 10:59

A co polecasz zakupić w tej winiarni?
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 27.07.2026 12:34

My kupujemy dla siebie białe wina a mają tych odmian kilka.
Pinot Sivi - typowo wytrawne
Sauvignon-półwytrawne
Jest też Mix czyli połączenie tych dwóch jak i kilka innych w tym półsłodkie. Czerwone kilka gatunków też mają.
Co roku zdobywają jakieś medale w swoim okręgu. W tym roku zdobyli w czerwcu jeden złoty za wino i srebrny za rakije.
Wino można kupić w butelce lub w plastikowych pojemnikach . Gospodarz robi fantastyczną rakiję dla swojego użytku :) ma około 50%. Ich wina są lekkie , inne niż te z Peljesaca czy z Hvaru , nam smakują. No i cena, niższa niż nad morzem. Kilku Cromaniaków też miało okazję tam sobie je kupić jak i u nich zamieszkać.
W winiarni Turk ( to ich nazwisko) można się też przespać w małych , ale czystych pokojach z łazienkami . Jest możliwość zjedzenia też śniadania. Często co weekend odbywają się tu liczne imprezy w tym wesela. Obiekt ma Kat. ** i znajduje się w cichym spokojnym miejscu, bez problemu jest gdzie zaparkować samochód. Gospodarze nasi Przyjaciele są bardzo mili i sympatyczni. Można się z nimi porozumieć po niemiecku lub włosku - gospodyni lub po angielsku i niemiecku z synem.

W okolicy też są inne winiarnie:
https://cmrecnjak.hr/
https://vino-lovrec.hr/en/

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone