Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Niebo w gębie, nasze ulubione potrawy ever

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Hercklekot
Cromaniak
Re: Niebo w gębie :) , nasze ulubione potrawy ever !

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 05.12.2018 14:35

Fajny temat, jak ja na niego nie trafiłem wcześniej? Ja się podzielę swoją ulubioną potrawą na ten przedświąteczny czas -jest prosta, niedroga i szybka. Otóż:
1. Kupujemy jakąś słodkowodną rybę (może być karp, może być amur, a najlepszy byłby szczupak lub sandacz) - mieszkam w pobliżu wielu stawów rybnych, więc nie mam z tym kłopotu, a w końcu teraz jest sezon... Ryba powinna być świeża i raczej nie za duża.
2. Skrobiemy i oprawiamy rybkę, kroimy w grube dzwonka, skrapiamy bardzo obficie cytryną.
3. Bierzemy warzywa - marchew, pietrucha, seler - mniej więcej tyle ich ile waży nasza ryba po sprawieniu lub nieco więcej (zależy od pojemności gara) i kroimy je w grube cząstki (talarki), grubo: znaczy tak, by się nie rozpadły podczas gotowania. Można dodać cebulę lub pora, można ziemniaczki, można też dać ćwiarteczkę wyszorowanej cytryny.
4 . Wszystko razem wrzucamy do szybkowara, dodajemy przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, trochę kurkumy, może być tymianek), sól, pieprz i 2 łyżki masła. Można dać szczyptę cukru dla zintegrowania smaków.
5. Podlewamy max. 0,5 l. wody lub 0,25 l. wody i 0,25 l. białego wina i na wolnym ogniu gotujemy do miękkości - w szybkowarze wystarczy 15-20 min od zagotowania - zależy od tego, jakie grube dzwonka ryby mamy. Płyn nie musi wszystkiego przykrywać, ma z tego wyjść esencjonalny sosik a nie zupa.
6. Jemy wszystko - warzywa, sos (rosół) i rybkę - niebo w gębie! Najprostsza i najsmaczniejsza ryba w jarzynach - danie lekkostrawne i kojarzące mi się zawsze z oczekiwaniem na święta.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 07.12.2018 15:16

Od dziś do niedzieli jestem "słomianym wdowcem" (nie po raz pierwszy), więc mam na takie przypadki gotowy plan (dla mnie 3 dni żarcia):
1 paczka (0,5 kg) makaronu penne rigate;
4 paczki (po 200 gram) szynki plasterkowanej;
2 słoiczki (po 200 gram) zielonego pesto;
3 słoiczki (po 0,3 litra) "siekanych" pieczarek;
4 "zęby" czosnku (lub 6 ząbków :wink: );
1 puszka sosu pizzowego;
Oregano;
Tarta mozarella;
Mozarella w kulkach.

Gotujemy makaron 2 minuty dłużej niż w "instrukcji obsługi" (ta miękkość się potem przyda);
W międzyczasie kroimy plastry szynki na kostki - takie po 2 cm;
Odcedzamy pieczarki;
Odcedzamy makaron i wsypujemy go z powrotem do suchego garnka (garnek powiniem być duży - taki "ilość makaronu x 2"), mieszamy żeby "rozkleić" ale delikatnie żeby nie "zniszczyć" i przykrywamy!
Po jakichś 5 minutach znowy delikatnie mieszamy i wrzucamy pesto. Dokładnie mieszamy.
Wrzucamy pieczarki i mieszamy. Wrzucamy szynkę i mieszamy, trzemy czosnek i wrzucamy do gara i mieszamy.
Dokładnie, aby makaronki, pieczarki, szynka i czosnek były dość równomiernie wymieszane.
(czosnek na samym końcu, gdy mieszanina jest względnie chłodna, wtedy nie traci wiele na smaku i zaletach)
IMG_20181207_152128.jpg

Naczynko (ja mam takie patelenki fajansowe) smarujemy (2-3 łyżki) sosem pizzowym i posypujemy organo (śmiało).
Nakładamy mieszaninę makaronową, na to ser. Kto lubi ostro, może teraz podsypać chilli.

Wkładamy na średnią półkę do zimnego piekarnika, załączamy góra-dół na maksymalną temperaturę, ustawiamy timer na 30 minut.

Po 30 minutach wyjmujemy, deczko czekamy - bo gorące jak diabli - nalewamy Schweppesa i smacznego.
penne_pesto.jpg

Pozostałość w garnku - do lodówki (na wieczór albo jutro)
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 07.12.2018 18:30

Fajne dania Panowie :P
Chyba zacznę gotować, bo przepisy bardzo proste, a to dla mnie duży atut :wink:
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 08.12.2018 07:46

Zacznij, zacznij :D
bo to fajne zajęcie :hut:

Gdzieś kiedyś czytałem o ankiecie przeprowadzonej wśród kobiet.
Pytanie brzmiało mniej-więcej:
"Z jakim chłopem chciałabyś się związać na całe życie? Z takim, który dobrze gotuje, czy z takim który jest dobry w łóżku?"
(w ankiecie było albo/albo, nie było chłopów debeściaków w obu dziedzinach)

Zasadnicza większość (ponad 90%) była za kuchnią.
I uzasadnienie też było ciekawe:
Jem kilka razy dziennie, stukam się raz na kilka dni. Wybór jest chyba jasny :lol:

Tym bardziej, że zbliżamy się do wieku, w którym staje... już tylko serce.
:lol: :oczko_usmiech:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 08.12.2018 10:39

Nie dziwota Bobo, że urósł ci brzuch jak Ty makarony jadasz prosto z garnka bez umiaru i krzty wstydu. Może byś tak wziął się za siebie.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 08.12.2018 11:13

Ural napisał(a):Może byś tak wziął się za siebie.
Wolę się wziąć za makarony. Albo steki czy inne rybki.
:wink: :lol:
A brzuch, no cóż - brzuch łasucha :lol:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 08.12.2018 18:26

boboo napisał(a):Gdzieś kiedyś czytałem o ankiecie przeprowadzonej wśród kobiet.
"Z jakim chłopem chciałabyś się związać na całe życie? Z takim, który dobrze gotuje, czy z takim który jest dobry w łóżku?"

I uzasadnienie też było ciekawe:
Jem kilka razy dziennie, stukam się raz na kilka dni. Wybór jest chyba jasny :lol:

Hm..... to drugie też można robić kilka razy dziennie :mrgreen:
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 08.12.2018 19:13

travel napisał(a):Hm..... to drugie też można robić kilka razy dziennie
Można, ale boboo napisał :
boboo napisał(a):Tym bardziej, że zbliżamy się do wieku, w którym staje... już tylko serce.

:lol: :wink: :mrgreen:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 08.12.2018 19:18

elka21 napisał(a):
travel napisał(a):Hm..... to drugie też można robić kilka razy dziennie
Można, ale boboo napisał :
boboo napisał(a):Tym bardziej, że zbliżamy się do wieku, w którym staje... już tylko serce.

:lol: :wink: :mrgreen:

No w takim wypadku to już tylko jedzenie zostaje i tylko dietetyczne :mrgreen:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 09.12.2018 15:33

Fajny przepis Bogdan... tylko czemu

boboo napisał(a):4 paczki (po 200 gram) szynki plasterkowanej;

i

boboo napisał(a): nalewamy Schweppesa

:?: :roll:

Nie wiesz, że azotyn sodu i cukier zabija?

Lepsza i zdrowsza w tym przypadku będzie swojska wędlina i piwo :oczko_usmiech:
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 09.12.2018 15:51

greenrs napisał(a):swojska wędlina i piwo
Podobno dym wędzarniany i alkohol też :wink: :lol:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 09.12.2018 18:51

boboo napisał(a):Zacznij, zacznij :D
bo to fajne zajęcie :hut:

A czasem jakie wkurzające, jak wieczorem trzeba gotować obiad na następny dzień...

boboo napisał(a):Gdzieś kiedyś czytałem o ankiecie przeprowadzonej wśród kobiet.

Bo gotujący faceci to co raz częstsze zjawisko (odwrotnie jest niestety z kobietami), wielu moich kumpli to domorośli kucharze. Kiedyś koleżanka mi powiedziała, że jej ojciec zawsze powtarzał, że jak facet pokaże kobiecie, że umie gotować i sprzątać to jest po nim, bo baba będzie tego oczekiwała codziennie i awantury pewne, dlatego lepiej się nie wychylać ;).

boboo napisał(a):Jem kilka razy dziennie, stukam się raz na kilka dni. Wybór jest chyba jasny :lol:

travel napisał(a):Hm..... to drugie też można robić kilka razy dziennie :mrgreen:

Takie kobiety istnieją? Chyba kilka razy w roku :P

P.S. Właśnie ugotowałem zwykłe bolognese na jutro na obiad. Tym razem z odrobiną mleka i pieprzu cayenne, bardzo dobre ;)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.12.2018 19:10

Trajgul napisał(a):... że jak facet pokaże kobiecie, że umie gotować i sprzątać to jest po nim, bo baba będzie tego oczekiwała codziennie i awantury pewne, dlatego lepiej się nie wychylać ;).

No to dziś to już chyba wtopiłem na całego :| Gotować gotuję, można powiedzieć w 95% ja, sprzątam ... czasem ... w tym przypadku raczej odwrotnie do gotowania bo z 5% by się uzbierało , a dziś ... wyprasowałem sobie koszule na cały tydzień :| :wink:

Dziś była noga z indyka z chili i syropem klonowym. Wyszło ekstra :D
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 09.12.2018 20:13

Rysio napisał(a):No to dziś to już chyba wtopiłem na całego :| Gotować gotuję, można powiedzieć w 95%

A jak z "innymi rzeczami" ? Też w 95% ? :oczko_usmiech:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.12.2018 21:02

Mimo ukończenia 46 roku życia w dalszym ciągu 100% :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Niebo w gębie, nasze ulubione potrawy ever - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone