Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Niebo w gębie, nasze ulubione potrawy ever

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
zbanowany
Re: Niebo w gębie :) , nasze ulubione potrawy ever !

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 20.01.2019 13:07

wiolek_lp napisał(a):No dobra, ale co z jelitem ? też nie wydłubujesz ? 8O
A to tam jest jelito? :roll:
Odnoszę wrażenie, że w tym zamrożonym worku jest to samo, co mam, jeśli odszkorupuję je własnoręcznie - a robię o tak:
urywam łeb, pancerzyk na boki, wyciągam mięsko i do gęby. Nie szukam w mięsku drugiego dna :wink:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 20.01.2019 14:40

Nie wyglądasz Boboo na osobę, która jada owoce morza i warzywa. Raczej żebereczka, boczuś, salcesonik i inne podroby typu wątróbka gęsia itp.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 20.01.2019 14:45

Ural napisał(a):(...) Raczej żebereczka (...)
Dzięki, że przypomniałeś, bo się głowiłem co jutro na obiad.
:papa:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 20.01.2019 14:53

Smacznego Boboo. Uważaj na siebie. Nie przejedz się.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 20.01.2019 17:56

boboo napisał(a):
wiolek_lp napisał(a):No dobra, ale co z jelitem ? też nie wydłubujesz ? 8O
A to tam jest jelito? :roll,...

A to czarne coś wzdłuż grzbietu? Kiedyś raz w życiu bawiłam się z koktajlowymi, z 30 min zeszło mi wydłubywanie wykałaczką jelit, jakoś jak pomyślę co tam się znajduje bez oczyszczenia, to mi się odechciewa :roll:

Ural napisał(a):Nie wyglądasz Boboo na osobę, która jada owoce morza i warzywa. Raczej żebereczka, boczuś, salcesonik i inne podroby typu wątróbka gęsia itp.

Ural Ty to masz ....... w głowie :lool:
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 20.01.2019 19:02

wiolek_lp napisał(a):A to czarne coś wzdłuż grzbietu?

www.test.de napisał(a):Kopf ab, Panzer knacken, Schwanz auszupfen: Was von der Garnele übrig bleibt, ist ein längliches Stück Fleisch. Allerdings zieht sich entlang des Rückenteils oft ein dunkler Faden. Das ist der Darm. Was sich eklig anhört, ist gesundheitlich unproblematisch. Denn anders als bei Säugetieren enthält der Darm von Garnelen keine übel riechenden Exkremente, sondern meist nur winzige Überreste des Heimatbodens – der helle Sand nördlicher Meere oder Schlick aus Tropen und Subtropen. Diese Spuren sind so unbedenklich wie die von Salzwasser.

translator napisał(a):Oderwij głowę, roztrzaskaj pancerzyk, zerwij ogon: to, co zostało z krewetki, to podłużny kawałek mięsa. Jednak ciemna nić często biegnie wzdłuż grzbietu. To jest jelito. To, co brzmi obrzydliwie, nie jest problemem zdrowotnym. Ponieważ w przeciwieństwie do ssaków, jelito krewetki nie zawiera cuchnących ekskrementów, ale zwykle tylko maleńkie resztki rodzimej gleby - lekkie piaski mórz północnych lub mułu z tropiku i subtropików. Ślady te są tak samo bezpieczne jak te ze słonej wody.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 20.01.2019 19:07

bobo dzięki za douczenie :wink: tak jak pisałam na krewetkach znam się wcale, ale wszystkie przepisy, które kiedykowiek czytałam zawierają zdanie " wyciągnij/ oczyść jelito" :wink:
CzechuXX
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CzechuXX » 20.01.2019 20:53

boboo napisał(a):
wiolek_lp napisał(a):A to czarne coś wzdłuż grzbietu?

translator napisał(a):Oderwij głowę, roztrzaskaj pancerzyk, zerwij ogon: to, co zostało z krewetki, to podłużny kawałek mięsa. Jednak ciemna nić często biegnie wzdłuż grzbietu. To jest jelito. To, co brzmi obrzydliwie, nie jest problemem zdrowotnym. Ponieważ w przeciwieństwie do ssaków, jelito krewetki nie zawiera cuchnących ekskrementów, ale zwykle tylko maleńkie resztki rodzimej gleby - lekkie piaski mórz północnych lub mułu z tropiku i subtropików. Ślady te są tak samo bezpieczne jak te ze słonej wody.

Pierwsze z brzegu na polskojęzycznej...

Zanim zjemy krewetki, na surowo lub przyrządzone na gorąco, zawsze obieramy je z pancerzyka. Usuwamy również nieapetycznie wyglądające, a przy tym niesmaczne (bo gorzkie) jelito.
Więcej: http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchn ... jecia.html
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 21.01.2019 07:15

CzechuXX napisał(a):a przy tym niesmaczne (bo gorzkie)
No to już wiem dlaczego mi to nie przeszkadza :lol:
Moim ulubionym napojem jest Bitter Lemon (z chininą).
A ulubioną przyprawą:
chilli_sosse.png
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 21.01.2019 13:26

No to żeberka :hut:

Najpierw marynada:
Oliwa (3), woda (1), miód (2), przyprawy (co kto ma i lubi. nie oszczędzać :wink: )
(cyfry w linijce powyżej to stosunek tych składników)
Ja dałem: czosnek, pieprz, kolendra, majeranek, oregano, rozmaryn, kucharek.
Rozbełtać oliwę z wodą i miodem na jednorodną gęstą ciecz, wsypać przyprawy i rozmieszać.
IMG_20190121_122101.jpg

Żeberka najpierw nacinamy w poprzek kości
IMG_20190121_122151.jpg

A potem dzielimy na 2-3-kościowe kawałki
IMG_20190121_122209.jpg

Wrzucamy do michy z marynadą
IMG_20190121_122429.jpg

I dokładnie mieszamy
IMG_20190121_122627.jpg

Zostawiamy na jakąś godzinę w temperaturz pokojowej
i wykładamy na blachę
IMG_20190121_123955.jpg

Wkładamy do zimnego piekarnika na środkowo-dolną szynę,
załączamy piekarnik góra-dół na 150°C i zostawiamy tak na godzinę.
Po godzinie zwiększamy temperaturę na 175°C i pieczemy tak pół godziny.
Następnie dodajemy 10 minut w temperaturze 200°C (czyli kolorujemy na ciemno :wink: )

Gotowe.
Wyciągamy blachę, przekładamy żeberka na miskę.
Podajemy z... czym kto chce. Ja dziś robię do tego frytki i kolorową sałatkę (lodowa, oliwki, pomidorki, mozarella, ziarnka granatu)

Smacznego.
Jak wyciągnę blachę i nie zapomnę, to pstryknę jeszcze zdjęcia.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 21.01.2019 13:56

Dawno nie jadłam ... lubię to! :)
Jednak kupić teraz dobre żeberka paski, nie ogolone to jest sztuka.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 21.01.2019 15:29

Jak obiecałem,
IMG_20190121_143654.jpg

IMG_20190121_142509.jpg
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 21.01.2019 15:59

Smacznego Bogdan.
Wyglądają bombowo :P
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 22.01.2019 12:10

Przytoczona na pierwszej stronie sałatka a`la Vrsnik jest po prostu GE.NIAL.NA !
W życiu nie jadłem ośmiornicy do tego właśnie momentu. Ta sałatka jest niesamowita.
Konrad, może za dużo hajpu w okół niej tworzymy albo już nie podadzą Ci takiej dobrej (chociaż wątpię) to polecam ją serdecznie i szczerze.
Do tego oczywiście czaszu Plavac Mali.
Dobar tek.

Ogólnie ciężko jest wybrać najlepszą potrawę ever bo potrawy są jak wspomnienia. Czasami zwykła potrawa może być konsumowana przy specjalnych okolicznościach i wówczas zwykły kotlet z zimnym piwkiem zapadnie nam w pamięć, a zjedzona w podłym humorze grasica czy Chateaubriand podane do lampki wykwintnego wina mogą wywołać w przyszłości ciarki.

Ja super wspominam Kebab King w Warszawie. Super się bawiliśmy latając po knajpach w Wawie, byliśmy głodni i wpadliśmy w dobrych humorach, w dobrym towarzystwie na coś szybkiego. Takiego pysznego kebsa podanego z ajranem w życiu jeszcze nie jadłem. Od tamtego razu (z 10 lat temu), co jestem w Warszawie to zapodaję - koniecznie łagodny, w kubełku i Z AJRANEM (słony jogurt).

Mule w Vrbniku, które sam przygotowałem to jest danie, które zapadnie mi w pamięć bo było z pięknym widokiem w super wakacje i we wspaniały ciepły wieczór.

Krewetki w każdą rocznicę ślubu, które sam przygotowuję prostym przepisem smażone na maśle, z czosnkiem i pietruszką zieloną.

Kaczka u chińczyka w Wawie. Kto nie jadł nigdy piersi z kaczki u jakiegoś chińczyka ten nie jadł kaczki. Miękka w środku, wręcz rozpływająca się, a skórka chrupiąca jak chips - magia.

Pisałbym tutaj jeszcze 5x dłużej ale podsumowując to co wyżej.
Każde dobre danie zależy od okoliczności w jakich było konsumowane.
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 23.01.2019 18:02

kaeres napisał(a):Przytoczona na pierwszej stronie sałatka a`la Vrsnik jest po prostu GE.NIAL.NA !
W życiu nie jadłem ośmiornicy do tego właśnie momentu. Ta sałatka jest niesamowita.
Konrad, może za dużo hajpu w okół niej tworzymy albo już nie podadzą Ci takiej dobrej (chociaż wątpię) to polecam ją serdecznie i szczerze.
Do tego oczywiście czaszu Plavac Mali.
Dobar tek.
....

Jak wiesz, sceptycznie nastawiony jestem do owoców morza.
Kalmary nie zdobyły jak dotąd mojego serca, ale już pizza z krewetkami, którą zamówiliśmy będąc z Wami w Croatia Grill, bardzo mi smakowała.
Potem zrobiłem jeszcze kilka powtórek :wink: Ośmiornicy dam szansę i już namierzyłem konobę Vrisnik :mrgreen:

kaeres napisał(a):....
Ogólnie ciężko jest wybrać najlepszą potrawę ever bo potrawy są jak wspomnienia. Czasami zwykła potrawa może być konsumowana przy specjalnych okolicznościach i wówczas zwykły kotlet z zimnym piwkiem zapadnie nam w pamięć, a zjedzona w podłym humorze grasica czy Chateaubriand podane do lampki wykwintnego wina mogą wywołać w przyszłości ciarki.

...
Każde dobre danie zależy od okoliczności w jakich było konsumowane.

Coś w tym jest :idea:
Ja mam tak z karpiem galarecie, którego smak zawsze przywołuje ciepło rodzinnych świąt .
Jadam go raz w roku, ale w tym dniu, żadna dorada nie ma do niego startu .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Niebo w gębie, nasze ulubione potrawy ever - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone