Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Niebo w gębie, nasze ulubione potrawy ever

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaeres
Cromaniak
Re: Niebo w gębie :) , nasze ulubione potrawy ever !

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 29.01.2019 09:10

Habanero napisał(a):Ośmiornicy dam szansę i już namierzyłem konobę Vrisnik :mrgreen:

Taka podpowiedź. W 2015 tego nie było ale już w 2016 tak.
Zarezerwuj sobie miejsce wcześniej. Podejrzewam, że wystarczy tel albo mail.
Ostatnim razem się zdziwiliśmy gdy mnie kelner zapytał czy mamy rezerwację.
Na szczęście właściciel nas poznał i pozwolił usiąść bo do wizyty gości jeszcze było nieco czasu, stoliki miał wolne.
Nie wiem czy nadal praktykują rezerwacje ale fatalnie by było się rozczarować będąc głodnym.

PS. początek filmu to właśnie konoba Vršnik - tam gdzie Lena biega :)
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 29.01.2019 20:39

boboo napisał(a):@Wiolek,
ziemniaczki-wachlarzyki wygladają naprawdę kusząco.
Na dniach się za nie zabiorę, dzięki za przepis.
:papa:

Daj znać jak smakowały :wink: :papa:
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 29.01.2019 21:32

kaeres napisał(a):Taka podpowiedź. W 2015 tego nie było ale już w 2016 tak.
Zarezerwuj sobie miejsce wcześniej. Podejrzewam, że wystarczy tel albo mail.
Ostatnim razem się zdziwiliśmy gdy mnie kelner zapytał czy mamy rezerwację.
Na szczęście właściciel nas poznał i pozwolił usiąść bo do wizyty gości jeszcze było nieco czasu, stoliki miał wolne.
Nie wiem czy nadal praktykują rezerwacje ale fatalnie by było się rozczarować będąc głodnym.
...

Dzięki za info.
Trzeba będzie rezerwować jak łódkę na Pagu :wink: Widzę, że cena będzie też podobna :roll:
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 29.01.2019 21:49

boboo napisał(a):
Habanero napisał(a):(...) Szkoda, że nie uwieczniłeś swojego dzieła na zdjęciu (...)

Dziś była powtórka :D
IMG_20190125_125832.jpg

Prezentuje się tak, że nic tylko palce lizać :D

wiolek_lp napisał(a):No to wrzucę jeszcze moje burgerki, oczywiście z bułą pieczoną w domu

.....I moje ulubione ziemniaczki, polecam spróbować są przepyszne :mrgreen:

Wiolu, prawdziwa artystka z Ciebie.
Teraz to oczywiste, że Twoja ośmiornica pozamiatała na fejsie :P
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 02.02.2019 17:09

Habanero napisał(a):...Wiolu, prawdziwa artystka z Ciebie.
Teraz to oczywiste, że Twoja ośmiornica pozamiatała na fejsie :P

Dzięki śliczne, ale ja po prostu korzystam z gotowych przepisów :wink: A że lubię "siedzieć" w kuchni, to nie przeszkadza mi, gdy coś trzeba robić 3 godziny, a nawet lubię to :twisted: , im więcej poświęcam czasu, tym lepiej smakuje :mrgreen:
Samo przygotowanie produktów wygląda u mnie jak w programach kulinarchych, najpierw muszę pokroić, obrać, ułożyć itp. i dopiero potem zaczynam mieszać, smażyć, piec :lool:
Dzisiaj oprócz rosołku (który jutro zostanie przerobiony na tajskie curry) wpadnie Baba ghanoush z humusem ze smażoną wołowinką, salatką z rukoli i pomidorków i chlebkiem nan :mrgreen: I resztami oliwy z Cro :(
Zdjęcia z ostatnich razów, a to jedzenie zrobiłam dzięki corrina bezczelnie, całkowicie odgapiłam któregoś dnia jej kolację, zadając sto pytań, co i jak :mrgreen: I od pierwszego razu zakochałam się :hearts: Bardzo polecam :wink:
PS. Wcześniej humus jadałam tylko na kanapkach :wink:

IMG_20190103_221514_1.jpg
Baba ghanoush

IMG_20190103_224450.jpg
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 10.02.2019 11:05

wiolek_lp napisał(a):I moje ulubione ziemniaczki, polecam spróbować są przepyszne :mrgreen:

Ziemniaki umyć i nieobrane nakroić w jak najcieńsze plasterki, oczywiście nie do końca. Nasmarować oliwą, faszerować na zmianę plasterkami surowego boczki i piókami cebuli, na końcu posypać cayenee - oczywiście jak ktoś lubi ostre, pieprzem, solą delikatnie, bo boczek słony.
Piec w 200 stopniach ponad godzinę- połtorej, w zależności od gatunku ziemniaków, 2 minuty przed końcem posypać serem, ja zazwyczaj daje grana padano, cheddar, albo mozarelle i po wyjęciu posypać szczypiorkiem. Czasem jemy je dodatkowo ze śmietaną :mrgreen: Takie proste a gwarantuje, że pycha :hearts:

Zrobiłem wczoraj te ziemniaczki z Twojego opisu, tyle, że bez boczku. Nikt nie był niestety zachwycony, a gran padano w ogóle nie nadaje się do zapiekania (wg mnie), więc dobrze, że zrobiłem dużo pieczonych frytek do wieśmaków ;)
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 10.02.2019 11:27

Trajgul napisał(a):Zrobiłem wczoraj te ziemniaczki z Twojego opisu (...). Nikt nie był niestety zachwycony (...)
I odpowiedziałeś sobie sam dlaczego:
Trajgul napisał(a):tyle, że bez boczku.
:wink:
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 10.02.2019 12:07

Trajgul napisał(a):Zrobiłem wczoraj te ziemniaczki z Twojego opisu, tyle, że bez boczku. Nikt nie był niestety zachwycony, a gran padano w ogóle nie nadaje się do zapiekania (wg mnie), więc dobrze, że zrobiłem dużo pieczonych frytek do wieśmaków ;)

boboo napisał(a):
Trajgul napisał(a):Zrobiłem wczoraj te ziemniaczki z Twojego opisu (...). Nikt nie był niestety zachwycony (...)
I odpowiedziałeś sobie sam dlaczego:
Trajgul napisał(a):tyle, że bez boczku.
:wink:

No właśnie :wink: Boczek jest ważny, bo dzięki wytopionemu tłuszczowi ziemniaczki są w środku mięciutkie a na zewnątrz chrupiące. Twoje pewnie musiały wyjść mega suche i bez smaku, bo to właśnie boczek razem z cebulką nadaje im super smak :wink:
A grana padano jak najbardziej się nadaje, ale jego się nie zapieka tylko ew. na minutkę do piekarnika, albo nawet i nie :oczko_usmiech:
Ale ja granapadano jadam do wszystkiego :wink:

A domowe pieczone fryty z sosem serowym z cheddara też uwielbiam :mrgreen: Najważniejsze żeby poleżały w zimnej wodzie z pół godziny, potem oczywiście trzeba dokładnie osuszyć i polać oliwą i wychodzą idealne :hearts:

1.jpg

Czasem wpadją takie z bajerami

2.jpg

No ale przecież wczoraj był międzynarodowy dzień pizzy :mrgreen: Dzisiaj dla równowagi będzie żurek :wink:

3.jpg
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 02.03.2019 10:54

Będąc wczoraj na zakupach i nie wiedząc co ugotować na kolację, przypomniałam sobie o krewetkach boboo
Nie znalazłam nigdzie creme fraiche, więc zrobiłam sama, ale gotowe będzie dopiero dzisiaj, wczoraj musiała mi wystarczyć śmietana kremówka. Oczywiście brak też pasty truflowej, ale ogólnie całe to proste danie było PRZEPYSZNE !
I były to moje pierwsze krewetki w życiu :mrgreen: Tak nam posmakowało, że dzisiaj będzie powtórka :lol: Dzięki za przepis :smo:

krewetki.jpg
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 03.03.2019 07:18

Koleżanka Wioletta to taka pracowita jest - niczym pszczółka albo mrówka. Za żonę chętnie bym koleżankę Wiolettę wziął. No moja połowica to nie bardzo lubi kuchnię. Gotować nie za bardzo ale krytykować i zrzędzić proszę bardzo. Żebym ja miał taką żonę jak Wioletta ho, ho, ho to byśmy pół świata zwiedzili, zupy gotowali, mięska zapiekali i inne pyszne dania sporządzali. No to jak koleżanko Wioletto ?????????????? :D
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 03.03.2019 08:16

Ural napisał(a):(...) zupy gotowali, mięska zapiekali i inne pyszne dania sporządzali (...)
a po pół roku zamienilibyśmy się rolami.
Mam na myśli, że ja zacząłbym Ci zwracać uwagę na wystający bęben :wink: :lol:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 03.03.2019 08:31

Ty Bobo to chyba wyssałeś wredność z mlekiem Matki aby mi dokuczyć :D

Ciekawe ile Ty ważysz Bobo. Ponad 100 kg I klasy żywca eksportowego to pewne ale czy czasem nie mieścisz się już w II klasie żywca (ponad 120 kg) ???????? :twisted:
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 03.03.2019 09:09

Ural napisał(a):I klasy żywca eksportowego

Obrazek
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 03.03.2019 14:58

Nie dziwota Bobo, że po piwkach masz taki wielki brzuch jaki masz. Czas się w końcu ogarnąć.
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 03.03.2019 15:00

Moja ulubiona potrawa z szeroko rozumianej kuchni orientalnej która chciałbym bardzo polecić a którą uwielbiam to "Kurczak po wietnamsku"
Przepisów na to danie jest mnóstwo ale moje jest sprawdzone, banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Każdy da radę je upichcić Zaręczam że kto raz spróbuje zakocha się tak jak ja i wszyscy którym dałem ten przepis.

Składniki na 2-3 osoby

Ok. 500 g wyfiletowanego mięsa z podudzi kurczaka, bez skóry (ostatecznie może być pierś kurczaka ale wtedy smak jest gorszy)
2 łyżeczki przyprawy garam masala (najważniejsza !!)
3 - 4 duże ząbki czosnku
sos sojowy - około 2-3 łyżki (można więcej, jasny lub ciemny)
2 łyżeczki papryki słodkiej (jak ktoś lubi hardcore może dać ostrej)
½ do 1 łyżeczki chilli (ja daję całą ale wtedy danie jest dość ostre)
3 łyżki cukru
olej (najlepiej rzepakowy)
sól, pieprz
2- 3 duże cebule

Mięso kroimy w kostkę, dodajemy sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posypujemy przyprawami. Dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na 2 - 3 godziny. Cebulę kroimy w piórka i na oleju podsmażamy na złoty kolor. Na dobrej patelni lub w woku rozpuszczamy cukier na karmel na który wrzucamy mięso a następnie dodajemy olej (ilość według uznania). Smażymy na dużym ogniu, często mieszając, aby karmel pokrył wszystkie kawałki kurczaka. Można jeszcze doprawić solą i pieprzem według uznania. Gdy mięso jest już prawie gotowe dodajemy wcześnie przygotowaną cebulę i smażymy jeszcze przez chwilę do połączenia się smaków.
Najlepiej serwować z białym ryżem i surówką typu coleslaw.

Zaręczam - niebo w gębie!!! Dobar tek.

Jak ktoś spróbuje niech da znać czy przeżył :smo: :smo: :smo:

Pozdrowienia.;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Niebo w gębie, nasze ulubione potrawy ever - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone