Re: Niebo w gębie :) , nasze ulubione potrawy ever !
napisał(a) Gonzales » 03.03.2019 15:00
Moja ulubiona potrawa z szeroko rozumianej kuchni orientalnej która chciałbym bardzo polecić a którą uwielbiam to "Kurczak po wietnamsku"
Przepisów na to danie jest mnóstwo ale moje jest sprawdzone, banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Każdy da radę je upichcić Zaręczam że kto raz spróbuje zakocha się tak jak ja i wszyscy którym dałem ten przepis.
Składniki na 2-3 osoby
Ok. 500 g wyfiletowanego mięsa z podudzi kurczaka, bez skóry (ostatecznie może być pierś kurczaka ale wtedy smak jest gorszy)
2 łyżeczki przyprawy garam masala (najważniejsza !!)
3 - 4 duże ząbki czosnku
sos sojowy - około 2-3 łyżki (można więcej, jasny lub ciemny)
2 łyżeczki papryki słodkiej (jak ktoś lubi hardcore może dać ostrej)
½ do 1 łyżeczki chilli (ja daję całą ale wtedy danie jest dość ostre)
3 łyżki cukru
olej (najlepiej rzepakowy)
sól, pieprz
2- 3 duże cebule
Mięso kroimy w kostkę, dodajemy sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posypujemy przyprawami. Dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na 2 - 3 godziny. Cebulę kroimy w piórka i na oleju podsmażamy na złoty kolor. Na dobrej patelni lub w woku rozpuszczamy cukier na karmel na który wrzucamy mięso a następnie dodajemy olej (ilość według uznania). Smażymy na dużym ogniu, często mieszając, aby karmel pokrył wszystkie kawałki kurczaka. Można jeszcze doprawić solą i pieprzem według uznania. Gdy mięso jest już prawie gotowe dodajemy wcześnie przygotowaną cebulę i smażymy jeszcze przez chwilę do połączenia się smaków.
Najlepiej serwować z białym ryżem i surówką typu coleslaw.
Zaręczam - niebo w gębie!!! Dobar tek.
Jak ktoś spróbuje niech da znać czy przeżył
Pozdrowienia.