Re: Niebo w gębie :) , nasze ulubione potrawy ever !
napisał(a) gusia-s » 20.01.2019 12:27
boboo napisał(a):Coś długo nikt tu nie gotował...
(na 2 osoby)
250 gram makaronu penne rigate
kilka ząbków czosnku
...
100 gram sera gorgonzola
dwie łyżki
creme fraichetrochę mleka
...
300 gram garnelek/krewetek
...
łyżeczkę carpaccio z trufli
...
świeżo zmielony pieprz, cytryna ...
Smacznego

Prawie wszystko mam poza creme fraiche, który to jest do zrobienia ze śmietany

ale ...
od niedawna odrzuca mnie od krewetek

mam nadzieję, że to nie potrwa długo.
Po ostatnim kosztowaniu strasznie źle się czułam i nie były to objawy żołądkowe a raczej neurologiczne

... czułam się jak na haju, samoloty miałam takie, że nie byłam w stanie podnieść się z łóżka i spionizować.
Jak za dużo wypiję mam akurat odwrotnie, nie mogę być wtedy w poziomie
Krewetki były przyrządzane samodzielnie w domu z mrożonych, bez skorupek tylko z ogonkami. Tylko mnie tak ścięło

... Możliwe że trafiła mi się jakaś podejrzana
Jestem pewna, że to od krewet bo mam do nich wstręt od tamtej pory a uwielbiałam i zawsze mi ślinka na ich widok ciekła

wiolek_lp napisał(a):... Pewnie taki słoiczek wystarcza na trochę, ale nie nie wiedząc czy mi podpasuje, nie kupiłabym... A z truflowym smakiem miałam tylko styczność, gdy zamówiłam oliwę truflową w mojej ulubionej pizzeri, i przyznam szczerze, że kompletnie mi nie smakowała

...
Smak bardzo specyficzny i faktycznie nie każdemu pasuje. Ja lubię właśnie do makaronu.
Słoiczek starcza na bardzo długo, raz że daje się ich malutko gdyż smak jest bardzo intensywny a dwa, że nie na co dzień tylko od zachcianki

boboo napisał(a): ... taki słoiczek siekanych (przypuszczam, że będą jak to "moje" carpaccio) wystarczy na doprawienie 4 obiadów...

to nie żałujesz

, ja dla 2 osób to mniej niż 1 płaską łyżeczkę takich właśnie posiekanych.