Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Niebo w gębie, nasze ulubione potrawy ever

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wiolek_lp
Cromaniak
Re: Niebo w gębie :) , nasze ulubione potrawy ever !

Postnapisał(a) wiolek_lp » 17.01.2019 20:22

Habanero napisał(a):Przepis bardzo prosty. W sam raz dla mnie :wink:
Szkoda, że nie uwieczniłeś swojego dzieła na zdjęciu .
p.s.
Wstyd się przyznać, ale jeszcze nie znam smaku ani zapachu trufli.
:papa:

Wstyd to jest, że ja, kochająca gotować, nie jadłam nigdy krewetek :!: Nie umiałabym tego obsłużyć :roll:
Chodź jak zdecydowałam się na czyszczenie kalmarków baby, to pewnie krewetki przy nich to bajka :wink:

A przepis bardzo mi się podoba, gorgonzole uwielbiam, może jak się odważę, to przyrządze krewetki w ten sposób, omijając oczywiście te trufle, bo raczej ciężko dostępne u nas :hut:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.01.2019 20:48

wiolek_lp napisał(a):A przepis bardzo mi się podoba, gorgonzole uwielbiam, może jak się odważę, to przyrządze krewetki w ten sposób, omijając oczywiście te trufle, bo raczej ciężko dostępne u nas :hut:

Dostępne ... tylko strasznie drogie
Najtańsze są chyba chipsy :oczko_usmiech:
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 17.01.2019 20:51

Habanero napisał(a):Wstyd się przyznać, ale jeszcze nie znam smaku ani zapachu trufli.
:papa:

.... Jak odkręcona butla z gazem, stara skrzynia pełna ziemi, specyficznie bardzo :) wszystko zależny od rodzaju trufli :)
wiolek_lp
Cromaniak

Postnapisał(a) wiolek_lp » 17.01.2019 20:57

Janusz Bajcer napisał(a):Dostępne ... tylko strasznie drogie
Najtańsze są chyba chipsy :oczko_usmiech:

Łał faktycznie :wink: Pewnie taki słoiczek wystarcza na trochę, ale nie nie wiedząc czy mi podpasuje, nie kupiłabym... A z truflowym smakiem miałam tylko styczność, gdy zamówiłam oliwę truflową w mojej ulubionej pizzeri, i przyznam szczerze, że kompletnie mi nie smakowała 8) Ale taka oliwa jest pewnie nie miarodajna, więc jak będę mieć kiedyś gdzieś okazję, to spróbuje dania z truflami :wink:
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 17.01.2019 21:38

Bea.ta napisał(a):.... Jak odkręcona butla z gazem, stara skrzynia pełna ziemi, specyficznie bardzo :) wszystko zależny od rodzaju trufli :)
Specyficznie, to prawda.
Drogo... ano nie tanio, ale taki słoiczek siekanych (przypuszczam, że będą jak to "moje" carpaccio) wystarczy na doprawienie 4 obiadów. Smak nie tylko specyficzny, ale również intensywny.

Beato,
toż Szwejk się kwieciściej wyrażał opisując zapach majeranku:
"to tak jakbyś wąchał atrament w alei kwitnących akacji" :D
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 17.01.2019 21:43

boboo napisał(a):Beato,
toż Szwejk się kwieciściej wyrażał opisując zapach majeranku:
"to tak jakbyś wąchał atrament w alei kwitnących akacji" :D

Ja bardzo przepraszam .... ja techniczna jestem :D :D
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 18.01.2019 07:54

wiolek_lp napisał(a):Wstyd to jest, że ja, kochająca gotować, nie jadłam nigdy krewetek :!: Nie umiałabym tego obsłużyć :roll:
Chodź jak zdecydowałam się na czyszczenie kalmarków baby, to pewnie krewetki przy nich to bajka :wink:
Się bierze gotowe, odskorupione. Oprócz wrzucenia na patelnię, żadnej innej roboty przy nich.
A takie w całości to:
- w domu nie chce mi się z nimi babrać
- w konobie zamawiam tylko jeśli widzę, że podają mokre ręczniki, a nie tylko papierowe serwetki.

A wracając do cen trufli:
szafran kosztuje parę tysięcy € za kilogram, a jednak chyba w co drugim domu jest na półce z przyprawami.
To jest tak intensywne, że naprawdę wystarczają homeopatyczne dawki.

Tak przeliczyłem teraz: wychodzi mi około 2,50 € (same trufle) za obiad na 2 osoby.
Przypuszczam, że aromatu wystarczyłoby również na 3-4 talerze.
wiolek_lp
Cromaniak

Postnapisał(a) wiolek_lp » 19.01.2019 11:58

boboo napisał(a):[
Się bierze gotowe, odskorupione. Oprócz wrzucenia na patelnię, żadnej innej roboty przy nich.

Poszukam, i gdy znajdę jakieś przyzwoite to sobie zrobię z tego przepisu :mrgreen: A co, w końcu muszę się przełamać :wink:
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 19.01.2019 12:30

Nie napiszę, że w każdym, ale w większości dużych sklepów z działem "chłodniczym" powinni mieć coś takiego w zamrażarkach:
Obrazek
CzechuXX
Croentuzjasta

Postnapisał(a) CzechuXX » 19.01.2019 12:32

boboo napisał(a):[

Naprawdę już nie czyścisz ich?
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 19.01.2019 12:44

Nie. Nawet nie płuczę.
Wysypuję na sitko i się rozmrażają.
Potem tylko otrząsam resztki wody (tej rozmrożonej) i na patelnię.
Cokolwiek na nich było, gorąca patelnia się z tym załatwi.

No i wietnamski sos do krewetek.
Prościej się chyba nie da, ale smak daje efekt "łał".
do maleńkiej miseczki dipowej wycisnąć pół cytryny i nasypać tam mały kopczyk soli. Gotowe.
Podsmażone krewetki maczać w tym wynalazku i zajadać.
CzechuXX
Croentuzjasta

Postnapisał(a) CzechuXX » 19.01.2019 21:37

Jak mi żona pokazała palcem i powiedziała co tam w środku siedzi w tych czystych krewetkach to już od tamtego czasu wiedziałem, że jedyne krewetki jakie zjem to tylko przez nią przyrządzone ;)
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 20.01.2019 00:24

CzechuXX napisał(a):Jak mi żona pokazała palcem i powiedziała co tam w środku siedzi w tych czystych krewetkach to już od tamtego czasu wiedziałem, że jedyne krewetki jakie zjem to tylko przez nią przyrządzone ;)

Nie chciałbyś wiedzieć co siedzi w kurczaku :D
wiolek_lp
Cromaniak

Postnapisał(a) wiolek_lp » 20.01.2019 10:19

boboo napisał(a):Nie. Nawet nie płuczę.
Wysypuję na sitko i się rozmrażają....

No dobra, ale co z jelitem ? też nie wydłubujesz ? 8O
gusia-s
Koneser

Postnapisał(a) gusia-s » 20.01.2019 12:27

boboo napisał(a):Coś długo nikt tu nie gotował...

(na 2 osoby)
250 gram makaronu penne rigate
kilka ząbków czosnku
...
100 gram sera gorgonzola
dwie łyżki creme fraiche
trochę mleka
...
300 gram garnelek/krewetek
...
łyżeczkę carpaccio z trufli
...
świeżo zmielony pieprz, cytryna ...
Smacznego :papa:
Prawie wszystko mam poza creme fraiche, który to jest do zrobienia ze śmietany ;) ale ...
od niedawna odrzuca mnie od krewetek :( mam nadzieję, że to nie potrwa długo.
Po ostatnim kosztowaniu strasznie źle się czułam i nie były to objawy żołądkowe a raczej neurologiczne 8O ... czułam się jak na haju, samoloty miałam takie, że nie byłam w stanie podnieść się z łóżka i spionizować.
Jak za dużo wypiję mam akurat odwrotnie, nie mogę być wtedy w poziomie :mrgreen:

Krewetki były przyrządzane samodzielnie w domu z mrożonych, bez skorupek tylko z ogonkami. Tylko mnie tak ścięło :roll: ... Możliwe że trafiła mi się jakaś podejrzana :?:
Jestem pewna, że to od krewet bo mam do nich wstręt od tamtej pory a uwielbiałam i zawsze mi ślinka na ich widok ciekła :(

wiolek_lp napisał(a):... Pewnie taki słoiczek wystarcza na trochę, ale nie nie wiedząc czy mi podpasuje, nie kupiłabym... A z truflowym smakiem miałam tylko styczność, gdy zamówiłam oliwę truflową w mojej ulubionej pizzeri, i przyznam szczerze, że kompletnie mi nie smakowała 8) ...
Smak bardzo specyficzny i faktycznie nie każdemu pasuje. Ja lubię właśnie do makaronu.
Słoiczek starcza na bardzo długo, raz że daje się ich malutko gdyż smak jest bardzo intensywny a dwa, że nie na co dzień tylko od zachcianki ;)

boboo napisał(a): ... taki słoiczek siekanych (przypuszczam, że będą jak to "moje" carpaccio) wystarczy na doprawienie 4 obiadów...
8O to nie żałujesz :mrgreen:, ja dla 2 osób to mniej niż 1 płaską łyżeczkę takich właśnie posiekanych.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Niebo w gębie, nasze ulubione potrawy ever - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone