Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Niebo w gębie, nasze ulubione potrawy ever

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maxredaktor
Cromaniak
Re: Niebo w gębie :) , nasze ulubione potrawy ever !

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 08.11.2018 09:37

Kopytka i leniwe to dwie różne potrawy :) Pierwsze są z ziemniaków (plus mąka i jajka) a drugie z twarogu (plus mąka i jajka).
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 08.11.2018 10:39

Dlatego o tym napisałem wcześniej. U mnie w domu, kopytka to z twarogu, mąki i jajek :). Na słodko i z cynamonem najlepiej.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 08.11.2018 14:15

Trajgul napisał(a):Ja za to sprawdzałem czy Rysiowa rolada to po naszemu zraz ;).

Obawiam się, że każda gospodyni na Śląsku podała by Ci inny przepis na rolady :mrgreen: Jedni faszerują mięsem mielonym, inni boczkiem, jedni dodają ogórek a inni nie... Może któryś przepis byłby podobny do Waszych zrazów :wink:
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 08.11.2018 15:10

Zapytałem my wife o jej ulubioną potrawę.
Wstyd,... po 16 latach małżeństwa :oops: ...i dowiedziałem się, że są to ... :roll:
gołąbki.jpg

...gołąbki jej taty, w sensie mojego teścia :wink:
Fakt,... gotować to on umi, nie to co jego córki mąż 8) :lol:
p.s.
Polska kuchnia w naszym zestawieniu, ma się całkiem nieźle :idea:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 11.11.2018 08:15

Lubię gołąbki z ziemniaczkami prosto z garnka i patelni.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.11.2018 11:16

Rysio napisał(a):
Habanero napisał(a):Gratuluję umiejętności. Czy ta gęś i żeberka, to wariacje na bazie kuchni śląskiej ?

Gynś i prosiok boł jeszcze niy tak downo w kożdym chlywiku na wsi, a i na familokach tyż chowali. Z tymi gywyrcami na łostro mog być problym downij, ale mjod i wino mieli w kożdyj chałpie. Na Śląsku downij jedzynie miało być tuste i pożywne, bo większość chłopow na grubie robiyła, a łod chawerfloków jak godali siyła dopiyro za tydzień boła. :mrgreen:

Habanero napisał(a):Czy znasz lokale gastronomiczne na Śląsku, serwujące dania regionalne, które mógłbyś polecić ?

Te które podałem sporo osób chwali, ale wg mnie zatraciły się tam cechy typowe dla Śląska. Kure.two wkrada się wszędzie. Menadżerowie i kucharze silą się na odmienność podobnie jak i klienci. Jak widać sos z kaczki już jest passe. Teraz moda na szczypiorek, za rok może kluski posypią prażonymi migdałami albo płatkami róż ... jego mać.

Tu możesz spróbować coś zjeść. Wystrój zatrzymał się w okolicach 1985. Menu również i chwała im za to 8) Zwróć uwagę na ceny, bo te również zatrzymały się sporo czasu temu. :wink:

Wprawdzie nie stricte Śląsk, ale tu też czas się zatrzymał : https://www.google.pl/maps/place/Warsza ... 19.2292356
W ubiegłym miesiącu jadłem tam gęsie żołądki - były dobre, ale ogólnie miałem mieszane uczucia.
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 11.11.2018 23:08

To jak już jesteśmy przy polskich mączno-ziemniaczano kluchowatych rzeczach to dla mnie odkryciem były Fuczki(choć one mogą pochodzić z Ukrainy :roll: To placki ziemniaczane zrobione z gotowanych ziemniaków i kiszonej kapusty-genialne :idea: Niestety nie posiadam fotki.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 12.11.2018 08:17

ruzica napisał(a):To jak już jesteśmy przy polskich mączno-ziemniaczano kluchowatych rzeczach to dla mnie odkryciem były Fuczki(choć one mogą pochodzić z Ukrainy :roll: To placki ziemniaczane zrobione z gotowanych ziemniaków i kiszonej kapusty-genialne :idea: Niestety nie posiadam fotki.

Zrób dzisiaj placki z kapustą i zamieść na forum. Popatrzymy, ocenimy.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 12.11.2018 08:45

ruzica napisał(a):To placki ziemniaczane zrobione z gotowanych ziemniaków i kiszonej kapusty-genialne :idea:
Coś w tym jest. Gdzieś, kiedyś, u kogoś na jakimś obiedzie gospodyni mieszała gotowane ziemniaki z masełkiem i kiszoną kapustą. Nie smażyła z tego placków tylko było to podane jako "püree". Odniosłem wrażenie, że było lepsze niż gdyby było to podane osobno.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 12.11.2018 09:50

No co Ty Bogdan... Ze Śląska jesteś a nie wiesz co to panszkraut? :D
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 12.11.2018 10:13

Wielkim fanem placków ziemniaczanych nie jestem , z kapustą nie jadłem,
ale ostatnio smakowały mi placki ziemniaczane z cukinią.

Panszkraut trochę przypomina prażuchy.
Tu prażuchy bez i z kapustą. Jadłem bez kapusty i były naprawdę ok.
f9afbbe6f289801f2afe13816d109b67a3192867.jpeg

z kapustą
pzk.jpeg
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 12.11.2018 10:14

To nie takie proste z tym "ze Śląska jesteś" :wink:
Urodziłem się na Śląsku, fakt. Ale w domu po śląsku nie było.
Ani język, ani kuchnia.
Ja to "łapaniec" jestem :lol:
Kurpianka z Góralem musieli (w pewnym sensie) mówić po polsku, żeby się rozumieć :lol:
To i z domu "polski język" wyniosłem. Śląskiego nauczyło mnie podwórko.
Kuchnia w domu też była raczej "ostrołęcka", nie śląska.
To i panszkraut poznałem dopiero u pewnej pani z Rudy Śląskiej :wink:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 12.11.2018 17:20

Toś Ty Bobo Kurpiok z Kadzidła i Łysego. Tobie trza Żurek z kiełbasą i jajem, Pierogi z grzybami, Rejboka, Bliny, Fafernuchy i borszcz czerwóny.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 12.11.2018 19:20

Myślisz, że wtedy brzuch się zmniejszy? :roll:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 12.11.2018 20:07

boboo napisał(a):Myślisz, że wtedy brzuch się zmniejszy? :roll:

Niestety ale nie. Śląskie dania są tłuste, Kurpiowskie mączne też. Skazany jesteś na niepowodzenie - brzuch będziesz miał do końca życia. Już Ci nic nie pomoże.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Niebo w gębie, nasze ulubione potrawy ever - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone