Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na sztaludze czyli fotki pędzlem malowane ;)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 08.03.2011 19:38

weldon napisał(a):
Jolanda napisał(a): Może ktoś inny udzieli Ci bardziej fachowej porady ..

Zaraz tam fachowej ... :wink:

Po prostu, na przykład można zacząć od ArtRege.
Niestety, kiedyś był to program darmowy, ale, od wersji drugiej, trzeba płacić - są trzy wersje zaawansowania.

Jest Painter Corela.
Sympatyczny, mocno rozbudowany program. Też płatny, ale nie wiem ile teraz kosztuje.
Można tez poszukać którejś z wcześniejszych wersji na allegro na przykład.

W końcu narzędzia do malowania ma darmowy GIMP.
Są pędzle, ołówki, ale jednak jest to bardziej program, do retuszu fotografii, niż malarski.
można instalować sobie dodatkowe tła, ale nie wiem, jak to działa w praktyce.
Pewnie tak sobie, w porównaniu z tymi wyżej wymienionymi.

Napisz go tak: @

PS II ArtRege i Painter sa wersjach trialowych - 30 dniowych, do wypróbowania.
8O Jeesso , o takich programach to i ja jeszcze nie słyszałam :D to na czym ja pracuję :lol:
Piotrek ... i znów :? ......że niby co.... małpa ;)
ok,kolejne dzięki :D

Ps,.......zrobione ,zniknęło bez śladu ;)
tylko małpa została :lool:

jeszcze tylko u Ciebie i będzie ,ok
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 11.03.2011 21:54

Uff, Jestem:) ostatnio barak czasu :(
tak wygląda ukończony "obraz" z powierzonej mi fotografii ;)
(Dominiś )
Obrazek
ale to było tak na marginesie ;) ( technika )

wracając do meritum....
Chorwacja

Zapewne pamiętacie fot.Rafała. Ja tylko... tak dla porównania ;)
Obrazek[/quote]

dzięki Twojej uprzejmości Rafał , powstał pierwszy obraz :)
Obrazek
Obecnie ,próbuję jeszcze kilku innych techniki .

Pozdrawiam :papa:
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 14.03.2011 21:46

Dobry wieczór...
Reniu :) z Twoich fotek, wybrałam sobie na razie dwie :D

1 oryginał

Obrazek

Obraz
Obrazek

2 oryginał

Obrazek

Obraz
Obrazek

Pozdrawiam :)
cdn :papa:
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 15.03.2011 15:20

Jolu, drugie bardzo ładne, a w pierwszym ja bym wywaliła ten kabel :oops:

Pozdrawiam
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.03.2011 15:28

renatalato napisał(a):Jolu, drugie bardzo ładne, a w pierwszym ja bym wywaliła ten kabel :oops:

... i słupy też, przy okazji, poszły :wink:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 15.03.2011 15:46

Jola, sorry za szczerość, wiem że wielu się to podoba, ale mnie takie przeróbki i te ciężkie ramy i softowy blur jakoś raczej odrzucają. Bradziej bym zmodyfikował kompozycję, przyciął, wyrównał krzywy kadr, usunął zbędne elementy- w tym kierunku raczej szedł. Dla mnie te ciężkie i kolorowe ramki odwracają uwagę od samego obrazu.

Qrna ja zawsze muszę pod prąd
:cry: jeszcze raz sorry, jeśli szczera krytyka nie była celem wrzucania tutaj twoich prac, ale imho lepiej raz usłyszeć coś konkretnego i piąć się w górę niż w kółko słuchać oklasków jak na NK. i do niczego to nie prowadzi :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.03.2011 15:56

Masz Marku rację, ale o to, o czym mówisz, to powinni chyba bardziej zadbać fotografujący?

Jola chce robić trochę inne rzeczy, niż korygowanie czyichś zdjęć.

Jednym słowem, warto dostarczyć Joli dobry materiał, z którego ona już coś ukręci na swoją modłę,
a nie odwrotnie, dawać Joli zdjęcia do obróbki.

Ja, w każdym razie, jak w przypadku tego kabla, chętnie służę pomocą w miarę możliwości.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 15.03.2011 19:35

weldon napisał(a):Masz Marku rację, ale o to, o czym mówisz, to powinni chyba bardziej zadbać fotografujący?

Jola chce robić trochę inne rzeczy, niż korygowanie czyichś zdjęć.

Jednym słowem, warto dostarczyć Joli dobry materiał, z którego ona już coś ukręci na swoją modłę,
a nie odwrotnie, dawać Joli zdjęcia do obróbki.

Ja, w każdym razie, jak w przypadku tego kabla, chętnie służę pomocą w miarę możliwości.
no tak tylko te ramki zabiją każde nawet najlepsze zdjęcie
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.03.2011 20:14

Bodzioch Marek napisał(a):no tak tylko te ramki zabiją każde nawet najlepsze zdjęcie

W tym przypadku całkowicie się z tobą zgadzam, sęk w tym, że my nawet w części o fotografii nie jesteśmy ... :wink:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 15.03.2011 21:28

weldon napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):no tak tylko te ramki zabiją każde nawet najlepsze zdjęcie

W tym przypadku całkowicie się z tobą zgadzam, sęk w tym, że my nawet w części o fotografii nie jesteśmy ... :wink:
nie rozumiem??
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.03.2011 21:34

Bodzioch Marek napisał(a):
weldon napisał(a):

nie rozumiem??

No, że ramki do zdjęć nie pasują, ale już jako ramy do obrazów, to jak najbardziej :wink:
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 17.03.2011 15:34

renatalato napisał(a):Jolu, drugie bardzo ładne, a w pierwszym ja bym wywaliła ten kabel :oops:

Pozdrawiam
Hej Reniu :)... nie pomyślałam :oops: co nie zmienia faktu że nie chciałam za bardzo okaleczac Twojej fotki :roll:

weldon napisał(a):

... i słupy też, przy okazji, poszły :wink:
No, Piotrze :D z Ciebie to taki debeściak :lol: mnie jeszcze dużo brakuje ,a teraz zdecydowanie brak czasu :( mnie dobija :cry:
Bodzioch Marek napisał(a):Jola, sorry za szczerość, wiem że wielu się to podoba, ale mnie takie przeróbki i te ciężkie ramy i softowy blur jakoś raczej odrzucają. Bradziej bym zmodyfikował kompozycję, przyciął, wyrównał krzywy kadr, usunął zbędne elementy- w tym kierunku raczej szedł. Dla mnie te ciężkie i kolorowe ramki odwracają uwagę od samego obrazu.

Qrna ja zawsze muszę pod prąd
:cry: jeszcze raz sorry, jeśli szczera krytyka nie była celem wrzucania tutaj twoich prac, ale imho lepiej raz usłyszeć coś konkretnego i piąć się w górę niż w kółko słuchać oklasków jak na NK. i do niczego to nie prowadzi :wink:
Witaj Marku :D Miło że zagościłeś w mych skromnych progach :wink: Marku ,ja Cię rozumię,patrzysz pod innym kątem bo jesteś zawodowiec ,a ja zwykły amator ,taki pstrykacz niedzielny od co ...na dzień dzisiejszy bawi mnie to co robię (obrazy ) a i zlecenia jakieś dostaję(każda potwora znajdzie swojego amatora ) więc nie widzę problemu co by się w tym kierunku nadal nie rozwijac a co do ram to już Ci Piotr odpowiedział :wink:
Ciesze się że byłeś szczery ,między innymi gdybym nie była świadoma krytyki to po cóż bym je tutaj wstawiała ,mogłam to robic po cichu w zapleczu domowych pieleszy :wink: właśnie między innymi po to założyłam ten temat co by dyskutowac ,wiesz może za rok czy dwa gdy spojrzę na te "dzieła" sama będę się śmiała z tego , ale zapewniam Cię że na mojej ścianie prezentują się Bosko :) teraz nauka,nauka i jeszcze raz nauka :oops: Chętnie bym wyruszyła z Tobą w podróż po naukę :oops: Więc jeśli masz jakieś inne koncepcje ,wskazówki,porady to nie ma problemu wysłucham z pokorą. Na aplauz nie liczyłam i nawet nie liczę (bo nie o to chodzi ) a na NK nie siedzę :oczko_usmiech:
Nie martw nic ja też zawsze pod prąd :wink: bo tak może nie jest łatwiej ale ciekawiej :wink:
Pozdrawiam Jola :papa:
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 19.03.2011 09:43

Dziś przedstawiam Wam Dubrownik nocą Rafała.K
1
Obrazek
2
Obrazek

Po ilości wyświetleń widzę....ee no dobrze powiem inaczej ,nie wiem czy forum kieruje się innymi prawami czy może jest to spowodowane czym innym ale mnie uczono że skoro do kogoś się mówi/pisze to chociaż by z grzeczności ale powinno się odpowiedziec ...(Marku, żeby nie było... ogólnie piszę )
a swoją drogą przypomniały mi się słowa Janka ,po części i tu pasują
:?
jan_s1 napisał(a):
Jolanda napisał(a):od dłuższego czasu, biłam się z myślami :wink:
czy aby nie założyc podobnego tematu
(tylko bałam się tego że będę w nim jedyna ) :oops:

:wink:

To już chyba wiesz, co masz zrobić następnym razem? Zakładaj i już. Na pewno nie będziesz sama, a nawet jeśli, to chyba dobrze czujesz się we własnym towarzystwie? :lol:

:papa:
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Na sztaludze czyli fotki pędzlem malowane ;) - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone