Nie byłam jeszcze w kilku miejscach na półwyspie przez tą ch...ą pogodę wtedy
Co to są za owocki
.png)
.png)
beatabm napisał(a):Dwa dni mnie nie było i tyle przejechaliśmy???Pięknie, na promy się spóźniłam, na szczęście na deszcz również
![]()
Ciekawie czytać o promowych doświadczeniach - wiesz ze nigdy nie płynęliśmy promem???![]()
Trpanj - to lubię, zdecydowanie. Niezwykle klimatyczna mieścina i port
gusia-sNo i to jest ta zupełnie nieznany mi kawałek Peljesaca
Nie byłam jeszcze w kilku miejscach na półwyspie przez tą ch...ą pogodę wtedy![]()
Co to są za owockiTe na drugim foto wygląda jak liczi
BidonTo "liczi" to pewnie to: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chru%C5%9Bcina_jagodna
Katerina napisał(a): :morderca Admina polskiego forum o Chorwacji, na którym w relacjach nie wyświetlają się zdjęcia?
.png)
Katerina napisał(a):Roślina pochodzi z Syrii i Palestyny, w inne rejony Morza Śródziemnego trafiła dzięki starożytnym Grekom - na Vis kilka wieków przed Chrystusem. Nazwa strąków - chleb świętojański ma swój źródłosłów w Biblii. Uważano,że Jan Chrzciciel przebywając na pustyni żywił się szarańczą, do momentu, gdy odkryto,że hebrajskie słowo oznaczające szarańczę, jest bardzo podobne do innego w tym języku - karob, czyli po polsku szarańczyn. Stąd nowa wersja,że Jan nie przetrwał dzięki szarańczy, ale właśnie tej roślinie i jej owocom.
Katerina napisał(a):Ciekawe, w którym to zaułku miasteczka zrobiono to zdjęcie...Obstawiam "dzielnicę" Kut
Może Maslinka, albo Marsallah będą wiedzieli?
Katerina napisał(a):Czy ktoś, kto był na Visie poznaje sfotografowany obiekt?
.png)
Marsallah
Katerina napisał(a):
Ciekawe, w którym to zaułku miasteczka zrobiono to zdjęcie...Obstawiam "dzielnicę" Kut
Może Maslinka, albo Marsallah będą wiedzieli?
Przyznam, że poległem. Pojęcia nie mam, gdzie to jest. A Ty wiesz?
Katerina napisał(a):
Czy ktoś, kto był na Visie poznaje sfotografowany obiekt?
Czyżby czyżyk, znaczy się Vela Palagruža?
Katerina napisał(a):
Czy mam się bać![]()

.png)
.png)
Abakus68 napisał(a):Kasiu, ja mam takie wrażenie, że to Vis się mścił za jego opuszczenie, to poczucie winy za pobudkę, brud na promie, deszczowa pogoda, pożary – jakby Vis powiedzieć chciał
- I gdzie leziesz, jakiego domu szukasz, tu jest Twój dom! Na Visie!!!
Toast wznieśliście razem? Kierowca też?
Jaki fajny rybi szkieletor na kieliszku![]()
.png)

.png)
.png)
Widziałam ten kemp. Mieliśmy wstępny plan zatrzymania się na sąsiednim Ponta - one korzystają z tej samej plaży i chyba nawet ciężko wyznaczyć granicę między nimi. Niestety z przyczepą moglibyśmy stanąć jedynie na samej górze - prawie na wjeździe, więc nie bardzo nam to odpowiadało. Miejscówka pod namioty jednak świetnaKaterina napisał(a): ... Jedno spojrzenie w oczy męża...i bez słowa skręca on w lewo - na kemping - Holiday Resort Adriatic.
Camp położony jest na skarpie - tarasowo. W dole ma bar - restaurację - również położoną tarasowo, z widokiem na wysepki, Korčulę i przynależącą do kompleksu małą plażę...
Chyba nie powiedziałaś tego na głos przy mężuKaterina napisał(a): ... Patrząc na niebo i zachodzące na nim zmiany - nie zazdroszczę tym w namiotach...
Powrót do Nasze relacje z podróży