pavlo, Ural, ZytaSDziękuję Wam za wiarę pokładaną w moje możliwości
Gdy się mieszka od dziecka tu, gdzie ja, to walkę o słuszne sprawy ma się nabytą naturalnie poprzez nasiąknięcie

(Stefanie - mamie jest bardzo miło

)
Sprawdziłabym się dobrze w roli szarej eminencji - np. doradcy do spraw strategii i wizerunku, ale na oficjalny urząd się nie daję - poległabym pierwszego dnia na biurokracji i dokumentach
pavloKaterina startuj w tych wyborach

A co...., nie byłoby fajnie Ci tam mieszkać i ziomali witać
Slobodna Polonija w Komiży
BravikMożna? Można.

A to wysypisko mogliby ogarnąć.
ZytaSFajnie, że się udało. Na tej stronie można założyć własną peticiję, więc temat śmieci jak najbardziej może stać się aktualny
CROberto... następną petycją , może się uda sprzątnąć wysypisko i tą wątpliwą "działaczkę"...
Obawiam się, że tu już byłoby trudniej
Oni lubią, gdy obcy angażują się w sprawy, które oni zainicjują, ale żeby temat wyszedł od nas? - to może być odebrane jako krytyka z zewnątrz - ryzykowna sprawa

( I tu ani Baba, ani diabeł by nie pomógł

)
Do tej pory nie słyszałam, żeby miejscowi skarżyli się na to wysypisko - choć powinno im zależeć, by śmieci nie były zrzucane w dół w pobliżu brzegu morza i to przy jednej z najbardziej widokowych tras w Cro, jaką jest stara droga do Visu (BTW - właśnie skończono poszerzanie jej najbardziej budzących grozę odcinków)
CRObertoGdyby Pani Burmistrz w dzieciństwie mieszkała ,w rejonie gdzie występuje śnieg - to prawdopodobnie na złość rodzicom, odmroziła by sobie uszy...
Coś w tym jest...
Pani wygląda na zdjęciu sympatycznie, a na fejsbukowej lokalnej grupie piszą o niej " Co się stało z naszą Lipoticą ( Ljepoticą - Pięknością) ?" Prawdopodobnie wychowała się w Komiży, potem wyrwała na studia w daleki świat i oderwała od lokalnej rzeczywistości.
Ciekawe spostrzeżenie miała moja starsza koleżanka, której opowiedziałam tą historię.
W regionie skąd pochodzi jej rodzina (Kaszuby) podobne tendencje były w latach 90 - tych.
Ludzie wstydzili się krowich placków i usuwali zabytkowe obory, młyny itp. - w ich miejsce stawiano obrzydliwe nowobogackie "wille" i tandetne dekoracje ogrodów nawiązujące do stylu amerykańskiego rodem z serialu "Dynastia"
Pani burmistrz Komiży zdecydowanie wstydzi(ła) się zapachów osła i kóz.
Bravik Ural napisał(a):
No cóż powiem skromnie. Ma się ten zmysł i intuicję. Wystarczy, że spojrzę na osobę i wiem o niej wszystko.
Takie tam powiedzmy zdolności jasnowidzenia.

Ural
Wróżbita Stefan

Przyszłość też przepowiadasz Uralu ?