kw napisał(a):Chyba się ze mną zgodzisz, że majowy weekend to idealna pora na zwiedzanie Śródziemnomorza.
Ciepło, nie za gorąco, mało ludzi.
A przede wszystkim zieleń, kwiaty, zapachy. Miesiąc później już tego nie ma - spalone słońcem, pożółkłe.
Torac napisał(a):Ja się zgodzę, chociaż w innym terminie nie byłem - więc: Niech żyją dłuuuugie weekendy

Majowy weekend - jak najbardziej, choć ze względu na specyficzną formę noclegów

, było nam trochę chłodno rankami, 5 stopni to nie jest zbyt komfortowa temperatura, a to z kolei powoduje pewne perturbacje w organizacji całej podróży. No ale może to było coś wyjątkowego w tym terminie i w tym rejonie. Może za rok będzie cieplej

.
Poza tym my lubimy jednak nie tylko zwiedzać, ale i korzystać z ciepłego morza a w tym czasie nie ma na to szans. Ale rzeczywiście, budząca się do życia przyroda ma coś w sobie... i tak sobie tym co piszę uświadomiłem że tak naprawdę byliśmy po raz pierwszy tak daleko na południe o tej porze roku. Dlatego myślę, że na zwiedzanie, jak najbardziej, na jedyne wakacje w roku - już niekoniecznie.
Długi weekend bywa też w czerwcu

, dwukrotnie byłem w tym czasie w Chorwacji i wciąż były tam jeszcze akceptowalne pustki. Ale woda - tragedia, ledwo udawało mi się zanurzyć

. Na razie jednak ze względów zawodowych wspólne wyjazdy w tym czasie nie są możliwe

.
Dla mnie wyjazd w sezonie to porażka. Zwiedzanie staje się męczarnią, nad wodą tłumy, a żeby ich nie było trzeba się nieźle naszukać. Byliśmy w środku sezonu w Rumunii, Grecji i wprawdzie przeżyliśmy, ale łatwo nie było, chociażby ze względu na brak klimy w aucie.
Pod wieloma względami idealny jest dla nas wrzesień. Minusy to krótki już dzień i przyroda w zaniku. Ale za to mnóstwo tanich owoców

kw napisał(a):Widzę, że u Was w rodzinie ze zdjęciami jest podobnie jak u nas.
Po równo, albo z przewagą kobiecego autorstwa.
Po zdjęciach z Montalcino widzę, że musimy planować Toskanię-bis.
Rzeczywiście

większość zdjęć wykonała moja Pani. Ja zapełniłem 2x po 2 GB, ona chyba ze 4x więcej

.
Co do powrotu - jest nas już coraz więcej w klubie

Torac napisał(a):Nie widzę na fotkach Sanktuarium Św. Antyma z IXw - na swoich też nie widzę, bo po prostu go nie znalazłem. Czyżby Wam to też uciekło

No wiem właśnie że tam nie trafiłeś. A u nas nie widzisz, bo
jeszcze tam nie dojechaliśmy

. Ale dojedziemy - już całkiem niedługo
Pozdrawiam