napisał(a) kulka53 » 02.07.2012 09:23
DarCro napisał(a):21 lat po powstaniu Wieży Eiffla, Watykan postanowił odpowiedzieć 21 krzyżami.

A no widzisz... nie wiedziałem że to taki "rywalizacyjny" cel przyświecał temu przedsięwzięciu

.
1000 lat rywalizacji miedzy władzą świecką a papieską wciąż trwa...
W pierwszej chwili te 21 z karcianym "oczkiem" się nam skojarzyło

, a Ty wyszukałeś taki ciekawy związek...
3 maja, czwartek c.d.
Zrelaksowani i najedzeni

, teraz możemy coś jeszcze pozwiedzać. Fajnie byłoby, jakby to było nieduże, niezatłoczone... na dzisiejsze popołudnie wybrałem miasteczko
San Quirico dOrcia
Trzeba jeszcze trochę zjechać w dół, miejscowość położona jest bowiem w dolinie. Piękne widoki, puste i kręte boczne drogi, jedzie się całkiem przyjemnie. Po drodze mijamy malutkie Castiglione dOrcia oraz Rocca dOrcia, nie zatrzymaliśmy się, może trochę szkoda, bo później okazało się, że być może temu zakątkowi warto poświęcić chwilkę uwagi...
Około 17 dojechaliśmy do wspomnianego San Quirico. To mała miejscowość, tłoku nie ma, więc bez problemu parkuję tuż pod miejskimi murami. No to idziemy

.
Zaraz za murami zbłąkany turysta może wspomóc się mapką

. Zaznaczono na niej atrakcje miejscowości, ale od razu zorientowałem się, że błędnie zaznaczono miejsce w którym się znajdujemy. Czerwona kropa powinna być po prawej stronie na dole

.Może ktoś tę tablicę przeniósł z innego miejsca?

.
W każdym razie na pewno znajdujemy się tuż obok kościoła Chiesa di Santa Maria

Ostatnio edytowano 30.07.2012 07:10 przez
kulka53, łącznie edytowano 3 razy