Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podróże na Brač

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 06.08.2026 14:10

piotrekbeti napisał(a):Lovrečina. Dojazd hardkor. Niestety

Dojazd wg mnie całkiem spoko. Większość moich ulubionych plaż miała dużo trudniejszy dojazd.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 06.08.2026 14:40

A dla mnie ta plaża jest świetna. Ale jest jeden warunek - trzeba wiedzieć w jakich godzinach na niej być.
Noc pod gwiazdami, poranek na pustym brzegu - było wspaniale :hearts:

piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 06.08.2026 14:41

A jaki tu hardcore? :co:
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 06.08.2026 17:26

Dojazd nie jest zły, bywały gorsze :D
Kapitańska Baba napisał(a):A dla mnie ta plaża jest świetna. Ale jest jeden warunek - trzeba wiedzieć w jakich godzinach na niej być.
Noc pod gwiazdami, poranek na pustym brzegu - było wspaniale

O tej porze to nawet urokliwie, ale ten "piasek" to nie moja bajka :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.08.2026 21:45

empire13 napisał(a):

Dojazd wg mnie całkiem spoko. Większość moich ulubionych plaż miała dużo trudniejszy dojazd.

Trudny dojazd , to element "konieczny" dobrej plaży :tak: :oczko:

Kapitańska Baba napisał(a):A dla mnie ta plaża jest świetna. Ale jest jeden warunek - trzeba wiedzieć w jakich godzinach na niej być.
Noc pod gwiazdami, poranek na pustym brzegu - było wspaniale :hearts:

Pięknie tam :D , ale Twój film uzmysłowił mi jak szybko biegnie czas i tylko trzeba mieć nadzieję , że nikomu nie przyjdzie do głowy "ulepszyć" tej plaży :oczko:

Pozdrawiam
Piotr
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 07.08.2026 08:06

piotrf napisał(a):
empire13 napisał(a):

Trudny dojazd , to element "konieczny" dobrej plaży :tak: :oczko:

Tak. Z mojego doświadczenia zwykle się to sprawdza. Dobra plaża rzadko leży na końcu wygodnego asfaltu. :sm:
BraveSirRobin
Cromaniak
Podróże na Brač

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 07.08.2026 22:55

Pučišća przypadła nam do gustu. Często tam zajeżdżaliśmy, nie tylko ze względu na plażę Lučica. Sporo w niej starej zabudowy, jest trochę wąskich uliczek oraz ładny port. Zatoka, wokół której zbudowane jest miasto jest dość wąska i głęboko wcina się w ląd, a z każdej strony otoczona jest górami.
Pučišća swego czasu miała 13 baszt, dlatego nazywana była Portem Wież. Do dzisiaj w całości zachowały się tylko trzy.
Znajduje się tam szkoła kamieniarstwa, a słynny na cały świat "brački kamień" pochodzi w dużej mierze właśnie z Pučišćy. Wyroby z tego kamienia można zobaczyć na każdym kroku, podczas spaceru po mieście.

DSC_6518.JPG

DSC_6519.JPG

DSC_6520.JPG

DSC_6523.JPG

DSC_6532.JPG

DSC_6534.JPG

DSC_6540.JPG

DSC_6541.JPG
BraveSirRobin
Cromaniak
Podróże na Brač

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 07.08.2026 22:58

DSC_7738.JPG

DSC_7740.JPG

DSC_7743.JPG

DSC_7746.JPG

DSC_7747.JPG

DSC_7748.JPG

DSC_7749.JPG

DSC_7754.JPG
BraveSirRobin
Cromaniak
Podróże na Brač

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 07.08.2026 23:18

Jak byliśmy na Braču pierwszy raz przywieźliśmy z Pučišćy do Polski pewną rzecz. Zacznę od tego, że z 10 lat temu zapisałem się na kurs chorwackiego. W ten sposób poznałem nauczycielkę języka, która pracuje również jako przewodnik wycieczek po Bałkanach. Mieliśmy ją zabrać ze sobą w drodze powrotnej do Polski z Šybenika. Poprosiła nas, abyśmy zajechali do Pučišćy, spotkali się z jej znajomą chorwatką i odebrali jedną przesyłkę. Nie uściśliła jednak co mamy odebrać. Okazało się, że ta przesyłka to wiadro solonych sardynek :D Pomimo szczelnego opakowania trochę było je czuć :lol: Muszę przyznać, że jadąc 1700 km do Białegostoku miałem trochę obaw o ładunek. Gdyby nam się to wiadro rozwaliło i wylało w bagażniku...to byłaby masakra :D

DSC_7755.JPG

DSC_7758.JPG

DSC_7760.JPG

DSC_7763.JPG

DSC_4933.JPG

Pučišćę brałem pod uwagę szukając kwatery podczas późniejszych wyjazdów na Brač. Jest jednak jedna rzecz, która mnie zniechęcała. Mianowicie lokalizacja miasta w tak głębokiej zatoce powoduje, że trudno tam o miejsce z widokiem na otwarte morze :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.08.2026 19:21

Właśnie to położenie mnie do miasteczka zniechęcało. Pojechaliśmy tam jednego razu i efekt bycia nad "jeziorem" tylko pogłębił moją niechęć. I do tego jeszcze totalny brak ruchu powietrze, jakbym oddychała powietrzem tuż nad otwartym piekarnikiem. Miejsce zdecydowanie nie dla nas.
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 08.08.2026 21:17

piekara114 napisał(a):Właśnie to położenie mnie do miasteczka zniechęcało. Pojechaliśmy tam jednego razu i efekt bycia nad "jeziorem" tylko pogłębił moją niechęć. I do tego jeszcze totalny brak ruchu powietrze, jakbym oddychała powietrzem tuż nad otwartym piekarnikiem. Miejsce zdecydowanie nie dla nas.

To prawda, bywa tam duszno
croktoś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) croktoś » 08.08.2026 21:50

Zupełnie nie ta lokalizacja,czyli niby nie w temacie, ale dokładnie takie same odczucia: czyli zatoka z malutkim oknem na otwarte morze, śliskie kamyczki,takie wrażenie malutkiego jeziorka,brak fal totalny plus plaża szerokości leżaka,skłoniły mnie kilkanaście lat temu do ucieczki z Vinišce.
Dosłownie, przerwaliśmy pobyt,pomimo kosztów i małych dzieci pod opieką.
Właścicielka obiektu nie kryła rozczarowania.
Niedaleka Rogoźnica okazała się wspaniałą rekompensatą i do niej kilkukrotnie jeszcze wracaliśmy z morza i z lądu.
Od tego czasu wiem, że szukając lokalizacji muszę mieć view na more, bo w innym wypadku jakaś klaustrofobia się pojawia :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.08.2026 22:12

Ze starówki Pučišći faktycznie nie widać morza. Mimo tego próbowałam znaleźć kwaterę w tej miejscowości, wyżej, bo są miejscówki z pięknym widokiem:

20260707_170934.jpg

20260707_170640.jpg

Musiałam się poddać, bo albo ceny bardzo wysokie, albo był problem z parkingiem.

Nie wiem, czy dużo straciliśmy. Mieliśmy plan, żeby pojechać tam kiedyś wieczorem, ale ostatecznie nam się nie chciało ;) Może wieczorami jest fajny klimat...
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 08.08.2026 22:56

maslinka napisał(a):Ze starówki Pučišći faktycznie nie widać morza. Mimo tego próbowałam znaleźć kwaterę w tej miejscowości, wyżej, bo są miejscówki z pięknym widokiem:

20260707_170934.jpg

20260707_170640.jpg

O, takie panoramy tarasowe są interesujące :D

maslinka napisał(a):Nie wiem, czy dużo straciliśmy. Mieliśmy plan, żeby pojechać tam kiedyś wieczorem, ale ostatecznie nam się nie chciało ;) Może wieczorami jest fajny klimat...

Też nie byliśmy tam wieczorem, zawsze był to wyjazd połączony z plażowaniem.
su-petar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) su-petar » 09.08.2026 01:08

Witam wszystkich wielbicieli wyspy Brač. Moim zdaniem każda lokalizacja na wyspie jest godna polecenia. Lovrećina, super piasek w wodzie, rzucałem z synem ufo stojąc w wodzie (plaża nieciekawa, ale w wodzie zabawa super), Pučišća rewelacja, po zwiedzaniu miasta, nieopodal szkoły kreślarskiej trzeba zażyć kąpieli wraz z tubylcami, wtedy nie będzie zaduchu. Splitska, Postira, Sutivan, Povlja, Murvica, Milna, Bobovišča są godne polecenia (w Sumartinie tylko wsiadałem na prom, więc nie wiem jak tam jest, ale pewnie też ok) Mając samochód na wyspie nie ma większego znaczenia gdzie masz bazę, rano podejmujesz decyzję gdzie chcesz spędzić dzień, i zawsze jest pięknie
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Podróże na Brač - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone