Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ronnie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ronnie » 29.06.2013 09:04

Zaryzykuję stwierdzenie, że "stanko" przy wjeździe do Cro w sobotnie poranki nasili się na przełomie lipca/sierpnia jak inne nacje rozpoczną wakacje szkolne. Tak wywnioskowałem z postów na forum z poprzednich lat..
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 29.06.2013 09:12

ronnie napisał(a):Zaryzykuję stwierdzenie, że "stanko" przy wjeździe do Cro w sobotnie poranki nasili się na przełomie lipca/sierpnia jak inne nacje rozpoczną wakacje szkolne. Tak wywnioskowałem z postów na forum z poprzednich lat..

Może tak być :D
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 29.06.2013 10:01

Mam pytanie do forumowych ekspertów.
Czy przed bramkami Zagreb-Lucko w stronę wybrzeża mogę się spodziewać większych korków między 23:00-4:00 z czwartku na piątek 1-2 sierpnia br :?:
Będę wdzięczny za szybką odpowiedź. :)
sam_fischer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sam_fischer » 29.06.2013 10:10

Czuję tu prowokację :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.06.2013 10:18

saturn_18 napisał(a):Mam pytanie do forumowych ekspertów.
Czy przed bramkami Zagreb-Lucko w stronę wybrzeża mogę się spodziewać większych korków między 23:00-4:00 z czwartku na piątek 1-2 sierpnia br :?:

Nie, nie będzie korka.
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 29.06.2013 10:43

szaki17 napisał(a):
saturn_18 napisał(a):Mam pytanie do forumowych ekspertów.

Nie, nie będzie korka.

Dzięki za szybką odpowiedź. :) Początkowo planowałem wyjazd w sprawdzonym terminie z niedzieli na poniedziałek, ale rodzinka się uparła więc musiałem ustąpić. :lol: Przy okazji zapytam jeszcze o której najwcześniej warto wjeżdżać do centrum Budapesztu, tak aby uniknąć lokalnych korków osób powracających z pracy, itp. Od 20:00 będzie już luz w centrum, czy lepiej poczekać do 21:00 :?:
ronnie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ronnie » 29.06.2013 10:53

ronnie napisał(a):I gdzie niby te legendarne korki?
Dziś brat jedzie z Rzeszowa trasą Barwinek - Budapeszt - Letenye - Lucko - Trogir.
Wyjechał o 19 tej z Radomia i już jest za Karlovacem chwile temu z nim rozmawiałem.
Dodam, że do piratów drogowych to on nie należy.
Letenye - płynny wjazd na teren Cro (godz. ok. 5.00).
Lucko - zator przy wjeździe na A1 10-15 minut (godz. ok 7.00).
Czy aby temat piątkowo/sobotnich korków nie jest rozdmuchany?
Czy może dziś to przypadek, a może te korki dopiero przy wjeździe pod koniec VII się zaczynają??
Zresztą kamery obrazują, że jakość ogromnego ruch nie ma a niby godz. 9 w sobotni poranek to murowany korek w Lucko w kierunku południowym http://www2.hak.hr/rmt/?id=34&l=15

post pisałem przed 8 i było miło na kamerach na wjeździe na A1 Lucko (kierunek południe).
Jaki korek jest teraz każdy może zerknąć.
Żona się dziwi co ja tak w tą kamerkę lukam co minut parę od rana.
Nie chce tu wysuwać daleko idących wniosków po obserwacji jednej soboty z początku lipca ale zauważalne od godz 9 jest nasilenie we wspomnianym miejscu. Pewnie dotarła fala kulminacyjna min. wieczornych wyjazdów do Cro z RP..
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.06.2013 13:13

saturn_18 napisał(a):Przy okazji zapytam jeszcze o której najwcześniej warto wjeżdżać do centrum Budapesztu, tak aby uniknąć lokalnych korków osób powracających z pracy, itp. Od 20:00 będzie już luz w centrum, czy lepiej poczekać do 21:00 :?:

A jak masz w naszych miastach ?
Im później tym mniejszy ruch, tak myślę że w Budapeszcie będzie podobnie :roll:
piotrek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek99 » 29.06.2013 13:50

Metoda na uniknięcie korków jest jedna nie jechać w WEEKEND!!! :D
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 29.06.2013 15:11

Porównując ubiegłą sobotę tj. 22-06-2013 do dzisiejszej tj.29-06-2013 to jestem zaskoczony co widać na kamerkach.
W ubiegłym tygodniu od 7:00 wyraźny korek na Macelj oraz zaczynający się na Lucko kierunek południowy. Na bramkach nawet dodatkowe pasy na południe uruchomili, co do 13:00 nic nie dawało.
Dziś na granicy luzik przez cały czas (niewielkie fale pojazdów=chwilowy korek), to samo na Lucko kierunek południowy, nawet zmniejszyli ilość pasów.
Za to na północ od 10:00 do teraz masakra, wyłączyli wszystkie pasy na południe ( za wyjątkiem dwuch skrajnych) obracając ruch na północ a korek praktycznie dalej pod rozjazd na No cash.
Czy w Cro dziś jakieś święto czy wymiana turnusu.
Podsumowując w ubiegłym tygodniu na południe duże korki (Macelj i Lucko) za to dziś luz. Ciekawe jak będzie w przyszłym tygodniu tj 06-07-br, bo czeka mnie właśnie oczekiwany wyjazd na południe.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.06.2013 15:53

Od 1 lipca będzie w razie niebezpieczeństwa korków jedna odprawa graniczna w Macelj :!: :!: :!:
Chorwaci będą kontrolować wjazd do nich, Słoweńcy do nich:

granica-od-01-07-t41979.html

Powinno to zlikwidować korki na granicy, pozostają bramki autostradowe :roll:
Ostatnio edytowano 29.06.2013 19:26 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 29.06.2013 16:33

ronnie napisał(a):I gdzie niby te legendarne korki?
Czy aby temat piątkowo/sobotnich korków nie jest rozdmuchany?
Czy może dziś to przypadek, a może te korki dopiero przy wjeździe pod koniec VII się zaczynają??
Zresztą kamery obrazują, że jakość ogromnego ruch nie ma a niby godz. 9 w sobotni poranek to murowany korek w Lucko w kierunku południowym http://www2.hak.hr/rmt/?id=34&l=15

dobrze kombinujesz, najgęściej powinno być między 20.07.-25.08. i szczególnie w weekendy... i nie jest to przesada, ale da się radę...
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 29.06.2013 17:10

szaki17 napisał(a):
saturn_18 napisał(a):Przy okazji zapytam jeszcze o której najwcześniej warto wjeżdżać do centrum Budapesztu, tak aby uniknąć lokalnych korków osób powracających z pracy, itp. Od 20:00 będzie już luz w centrum, czy lepiej poczekać do 21:00 :?:

A jak masz w naszych miastach ?
Im później tym mniejszy ruch, tak myślę że w Budapeszcie będzie podobnie :roll:

Masz rację. Budapeszt zawsze staram się przejechać w możliwie późnonocnej porze.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 29.06.2013 18:18

Poniższy link może się przydać w planowaniu podróży.
Widać że najgorzej zaczyna się od 13-14 lipca a w sierpniu to lepiej nie myśleć o weekendach....

http://www.chorwackie.pl/chorwacja/rozklad-podrozy.html
alpin
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alpin » 29.06.2013 20:30

Ja wyjechałem w czwartek o 22 na miejscu(tucepi) byłem w piątek około 14.
Nigdzie nie było korków. :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi