Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 26.06.2013 07:27

Ooo...ładny! :) :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.06.2013 10:55

Fatamorgana napisał(a):Ooo...ładny! :) :D

w nocy podświetlony... można odpocząć od monotonii autostrad i tam się wybrać
damianołódź
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianołódź » 28.06.2013 22:05

dids76 napisał(a):kiero, droga Ilz - Feldbach - Mureck przejechana, bajer :wink: .
Fotek natrzaskanych pełny aparat, naprawdę widokowo super :mrgreen:

Wracając z tegorocznego majowego weekendu, przejechaliśmy właśnie tą trasą. Naprawdę fajnie się jechało. Zamek w Riegersburgu zaliczymy już jutro po południu. Z tego co widziałem, na górę można wjechać takim "wagonikiem" jak na Gubałówkę
Jesteśmy już spakowani, auto zatankowane, jutro raniutko zaczynamy Wakacje. Kiedyś jeździłem na noc, ale tym razem śpimy w Ptuj, zaliczymy sobie odpoczynek w termach, i raniutko w niedzielę 30.06 obierzemy kierunek do Podgory
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 29.06.2013 07:07

damianołódź napisał(a):
dids76 napisał(a):kiero, droga Ilz - Feldbach - Mureck przejechana, bajer :wink: .
Fotek natrzaskanych pełny aparat, naprawdę widokowo super :mrgreen:

Wracając z tegorocznego majowego weekendu, przejechaliśmy właśnie tą trasą. Naprawdę fajnie się jechało. Zamek w Riegersburgu zaliczymy już jutro po południu. Z tego co widziałem, na górę można wjechać takim "wagonikiem" jak na Gubałówkę
Jesteśmy już spakowani, auto zatankowane, jutro raniutko zaczynamy Wakacje. Kiedyś jeździłem na noc, ale tym razem śpimy w Ptuj, zaliczymy sobie odpoczynek w termach, i raniutko w niedzielę 30.06 obierzemy kierunek do Podgory

szerokości
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 29.06.2013 07:37

Cześć Jara. Aby uniknąć korki trzeba nie jeżdzić z piątku na sobotę, a wracać z Chorwacji w sobotę, a nie niedzielę.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 29.06.2013 07:42

darek1 napisał(a):Cześć Jara. Aby uniknąć korki trzeba nie jeżdzić z piątku na sobotę, a wracać z Chorwacji w sobotę, a nie niedzielę.

W Rzgowie autostradę budują w okolicach trzech wielkich tzw. rynków.Rzgowa Tuszyna i Głuchowa. Kiedyś szedł tam handel 24h. Jeden rynek się kończył, drugi zaczynał. Teraz jest inaczej. Wszystko podupadło. W weekendy odbywał się tzw. detal, a jak jest teraz, to się dowiem i napiszę.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 29.06.2013 07:54

Sobota i niedziela śmiało jechać. Nie ma rynków, a i TIR-y od wczoraj mają zakaz w łikendy. Jakby coś to pytać. Będę wiedział, pomogę.
ronnie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ronnie » 29.06.2013 07:56

I gdzie niby te legendarne korki?
Dziś brat jedzie z Rzeszowa trasą Barwinek - Budapeszt - Letenye - Lucko - Trogir.
Wyjechał o 19 tej z Radomia i już jest za Karlovacem chwile temu z nim rozmawiałem.
Dodam, że do piratów drogowych to on nie należy.
Letenye - płynny wjazd na teren Cro (godz. ok. 5.00).
Lucko - zator przy wjeździe na A1 10-15 minut (godz. ok 7.00).
Czy aby temat piątkowo/sobotnich korków nie jest rozdmuchany?
Czy może dziś to przypadek, a może te korki dopiero przy wjeździe pod koniec VII się zaczynają??
Zresztą kamery obrazują, że jakość ogromnego ruch nie ma a niby godz. 9 w sobotni poranek to murowany korek w Lucko w kierunku południowym http://www2.hak.hr/rmt/?id=34&l=15
Ostatnio edytowano 29.06.2013 10:53 przez ronnie, łącznie edytowano 2 razy
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 29.06.2013 08:01

ronnie napisał(a):I gdzie niby te legendarne korki?
Dziś brat jedzie z Rzeszowa trasą Barwinek - Budapeszt - Letenye - Lucko - Trogir.
Wyjechał o 19 tej z Radomia i już jest za Karlovacem chwile temu z nim rozmawiałem.
Dodam, że do piratów drogowych to on nie należy.
Letenye - płynny wjazd na teren Cro (godz. ok. 5.00).
Lucko - zator przy wjeździe na A1 10-15 minut (godz. ok 7.00).
Czy aby temat piątkowo/sobotnich korków nie jest rozdmuchany?
Czy może dziś to przypadek, a może te korki dopiero przy wjeździe pod koniec VII się zaczynają??
Zresztą kamery obrazują, że jakość ogromnego ruch nie ma a niby godz. 9 w sobotni poranek to murowany korek w Lucko w kierunku południowym http://www2.hak.hr/rmt/?id=34&l=15

Myślę, że masz rację częściowo. Początek wakacji. A o legendarnych korkach też czytałem, raczej od strony Macelj
Jędrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jędrula » 29.06.2013 08:31

Tak czytam , czytam i widzę cholerka , że wyjazd wybrałem w dobrym terminie bo wyjeżdzam ze śląska 1-go sierpnia w czwartek wieczorem ale z Tribunj do kraju będę wylatywał około 11/12 -stej w niedziele 11 -tego , hmmmm :? ? . Ktoś wracał w niedzielę , jakieś niespodzianki itp ?
ronnie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ronnie » 29.06.2013 08:34

jara napisał(a):Myślę, że masz rację częściowo. Początek wakacji. A o legendarnych korkach też czytałem, raczej od strony Macelj
no właśnie słynny Macelj. Ja 05.07 będę pędził z Wa-wy i duży odsetek z moich stron gna szablonową trasą przez Austri. Ja kombinuję przez Barwinek - Budapeszt - Letenye tak jak brat dziś w nocy i widzę, że tak trzeba będzie zrobił. Najgorszy odcinek przez PL i SVK potem już powinno być miło..
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 29.06.2013 08:34

Zobaczcie sami w kamerach gdzie są korki, a gdzie nie ma:

http://www.hak.hr/info/kamere/
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 29.06.2013 08:44

darek1 napisał(a):Zobaczcie sami w kamerach gdzie są korki, a gdzie nie ma:

Nie wiadomo, co będzie w połowie lipca :?:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 29.06.2013 08:46

jara napisał(a):

Śledż kamery w weekendy.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 29.06.2013 08:53

darek1 napisał(a):
jara napisał(a):

Śledż kamery w weekendy.

Śledzę, ale ja ruszam w niedzielę. Chodzi mi o to, jak będą wyglądały newralgiczne miejsca w pełni sezonu
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi