Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KOMBI jakie kupić?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Patrycja Głowacka
Croentuzjasta
KOMBI jakie kupić?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patrycja Głowacka » 06.02.2011 18:52

Pojawiały się już w tym temacie pytania o samochody godne polecenia.
Ja również proszę o poradę..
Co do jednego jestem pewna- ma to być kombi ( nie musi być ogromne)
i raczej benzyna z mozliwośćią przeróbki na LPG, bo mam obawy co do diesla:(
Co możecie Panowie i Panie polecić?:D

Kwota do 37 000 ( lub 40000 jesli już z instalacją LPG) wiek najstarszy 2007.

Czekam z niecierpliwością na wszelkie rady...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.02.2011 19:17

Dodaj trochę i szkaj Accorda.
Diesel jest the best; podaruj sobie lpg!!!!.
Mialem i wiem, co piszę!
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 06.02.2011 19:27

Każde bezwypadkowe i z udokumentowanym przebiegiem, od pierwszego właściciela. Jeżlei nie ma innych wymogów niż te wymienione.
A skąd obawa przed dieslem?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.02.2011 19:29

W tej cenie nowy i w miarę dobry samochód.
Patrycja Głowacka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patrycja Głowacka » 06.02.2011 19:33

Hmmm

Tylko się nie śmiejcie... Teraz to ja sobie jeżdżę lanosem, który kupiłam w salonie (zagazowanym) leci mu już 11 roczek, kilka razy był w Chorwacji i nie chce się wcale popsuć....
Mam obawy co diesla, może nie uzasadnione, w razie awarii znaczne koszty naprawy, zima kłopoty z odpalaniem, ale może jestem w błędzie...
Patrycja Głowacka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patrycja Głowacka » 06.02.2011 19:36

A ta Dacia to poprostu po basku mi się nie podoba:D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.02.2011 19:37

Patrycja Głowacka napisał(a):Mam obawy co diesla, może nie uzasadnione, w razie awarii znaczne koszty naprawy, zima kłopoty z odpalaniem, ale może jestem w błędzie...

Jeżeli chodzi o zimę to jesteś i to do potęgi "N". Mam na myśli samochód w miarę "nie stary"
ps.
ile km rocznie przejeżdasz :?:
Jacek_Do
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Do » 06.02.2011 19:53

A może mini van, Zafira B lub Scenik II?
Niewiele większe od kombi ale bardziej funkcjonalne.
Żona właśnie jezdzi Zafirą B a wcześniej miała Scenica II oba auta mogę polecić z czystym sumieniem.
Silniki benzynowe zarówno Opla jak i Renaulta należa do udanych konstrukcji.
Niestety diesle już nie bardzo a to zasługa pożal się Boże ekologów - mowa oczywiście o filtrach DPF.
Jeśli jezdzisz krótkie trasy nie pchaj się w diesle bo będziesz miała więcej problemów niż pożytku.
Lepiej zagazować benzynę, w tym przypadku Opel jest wręcz idealnym autem jego silniki z dobrą instalacją gazowa pracują nawet lepiej niż na benzynie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.02.2011 19:55

Patrycja Głowacka napisał(a):Hmmm

Tylko się nie śmiejcie... Teraz to ja sobie jeżdżę lanosem, który kupiłam w salonie (zagazowanym) leci mu już 11 roczek, kilka razy był w Chorwacji i nie chce się wcale popsuć....
Mam obawy co diesla, może nie uzasadnione, w razie awarii znaczne koszty naprawy, zima kłopoty z odpalaniem, ale może jestem w błędzie...

Lanosy, to były udane samochody robione na nowych maszynach, także nie ma się czego śmiać.
Mam diesle od piętnastu lat i jeśli jest właściwie eksploatowany, to służy znakomicie. To samo dotyczy aut benzynowych.
Jeśli szukasz używanego auta musisz znaleźć pewne źródło zakupu i sprawdzić nie tylko książkę serwisową ale i udać się z autem do dealera danej marki aby go sprawdzić. Dobrze by było, by nie był, to ten sam dealer-serwis u którego był serwisowany samochód.

Ps. Mogę polecić Skodę Oktavię w dieslu 1,9 koniecznie 90KM.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.02.2011 20:01

Kombi-minivan :?: syn ma kombi, Mondeo, wielkie auto. Wózek i cała masa dziecięcego towaru, ew 2 boxy i kilka bagażników wchodzi do środka.
Zapakuj to do minivana, nie da rady :D
Jego kolega używa Scenica II, taki sam wózek i ...problem z pakowaniem.
Mam diesla, od zawsze, ale następny to będzie czysta benzyna, a jaki-nie wiem. Mało ostatnio jeżdżę, filtr mnie przeraża, a gaz już miałem i więcej "nigdy w życiu" gazu.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.02.2011 20:04

maciek1956 napisał(a): filtr mnie przeraża

Szukaj auta z Euro-4... :wink:
Patrycja Głowacka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patrycja Głowacka » 06.02.2011 20:05

Może ja za bardzo wierzę w gaz, ale lanosem na gazie poginam bezproblemowo już kilka ładnych lat:D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.02.2011 20:10

maciek1956 napisał(a): filtr mnie przeraża,

DPF wycinają, a komputer oszukują czipem. :lol: Zabawa za dwatysiące złotych. Filtry cząsteczek stałych obowiązkowe we wszystkich nowych dieslach od początku tego roku.
Jacek_Do
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Do » 06.02.2011 20:13

Zona ma Zafirę z Euro4 i ma DPF bo wszystkie Ople po 2007 już miały DPF fabrycznie.
A co do bagażnika to Scenic II mam mały Ale Grand Scenik już w zupełności wystacza.
Z powodu wielkości bagażnika zmieniliśmy Scenica na Zafirę(bodajże 680litrów).
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.02.2011 20:19

Jacek_Do napisał(a):Silniki benzynowe zarówno Opla jak i Renaulta należa do udanych konstrukcji.
Niestety diesle już nie bardzo a to zasługa pożal się Boże ekologów - mowa oczywiście o filtrach DPF.
Jeśli jezdzisz krótkie trasy nie pchaj się w diesle bo będziesz miała więcej problemów niż pożytku.
Lepiej zagazować benzynę, w tym przypadku Opel jest wręcz idealnym autem jego silniki z dobrą instalacją gazowa pracują nawet lepiej niż na benzynie.

Ależeś sobie popisał..... :wink:
Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że nie zauważam super silników benzynowych i super bubli diesla. Po prostu to silnik i to silnik.
Zawsze jeżdziłem benzyną ale od kilku lat jeżdzę na ON i problemów żadnych nie mam. Różnca jest w mocy tj. przyśpieszeniu. ON idzie jak burza jak mu każę np. wyprzedzić.
Miałem też samochód z LPG (fabryczna holenderska- u nas nie popularna bo droga) .... miałem ale więcej nie chcę mieć. Ten LPG nie dla mnie. Przeglądy droższe, w bagażniku miejsca mniej .... ilozoryczna oszczędność a dyskomfort duży.
Jak Patrycja nie jest TAXI to odradzam LPG.... chyba, że już będzie zamontowane.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone