napisał(a) woka » 06.02.2011 20:19
Jacek_Do napisał(a):Silniki benzynowe zarówno Opla jak i Renaulta należa do udanych konstrukcji.
Niestety diesle już nie bardzo a to zasługa pożal się Boże ekologów - mowa oczywiście o filtrach DPF.
Jeśli jezdzisz krótkie trasy nie pchaj się w diesle bo będziesz miała więcej problemów niż pożytku.
Lepiej zagazować benzynę, w tym przypadku Opel jest wręcz idealnym autem jego silniki z dobrą instalacją gazowa pracują nawet lepiej niż na benzynie.
Ależeś sobie popisał.....
Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że nie zauważam super silników benzynowych i super bubli diesla. Po prostu to silnik i to silnik.
Zawsze jeżdziłem benzyną ale od kilku lat jeżdzę na ON i problemów żadnych nie mam. Różnca jest w mocy tj. przyśpieszeniu. ON idzie jak burza jak mu każę np. wyprzedzić.
Miałem też samochód z LPG (fabryczna holenderska- u nas nie popularna bo droga) .... miałem ale więcej nie chcę mieć. Ten LPG nie dla mnie. Przeglądy droższe, w bagażniku miejsca mniej .... ilozoryczna oszczędność a dyskomfort duży.
Jak Patrycja nie jest TAXI to odradzam LPG.... chyba, że już będzie zamontowane.