Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KOMBI jakie kupić?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.02.2011 20:19

smoki3 napisał(a):
maciek1956 napisał(a): filtr mnie przeraża,

DPF wycinają, a komputer oszukują czipem. :lol: Zabawa za dwatysiące złotych. Filtry cząsteczek stałych obowiązkowe we wszystkich nowych dieslach od początku tego roku.

Może to jest pomysł, nie znałem tego rozwiązania.
Szkoda, miałem okazję tanio, bardzo tanio kupić, na 100 % czystego z maleńkim przebiegiem Touarega z dużym dieslem :( . Podobno filtr do niego to koszt ok 12 tys zł.
Jacek_Do
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Do » 06.02.2011 20:24

[quote="woka] Ależeś sobie popisał..... :wink:
Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że nie zauważam super silników benzynowych i super bubli diesla. Po prostu to silnik i to silnik.
Zawsze jeżdziłem benzyną ale od kilku lat jeżdzę na ON i problemów żadnych nie mam. [/quote]

Widać że kiepsko znasz się ma silnikach, jeśli tak to kup sobie Renówkę, Saaba, albo Opla z 3litrową benzyną, zmienisz zdanie jak przed
100 000km silnik ci się rozleci.
A diesla masz napewno starego bez DPF wiec nie wiesz co to jest za tyfus, jak zmienisz auto na takie z DPF to wtedy pogadamy.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.02.2011 20:29

maciek1956 napisał(a):
smoki3 napisał(a):
maciek1956 napisał(a): filtr mnie przeraża,

DPF wycinają, a komputer oszukują czipem. :lol: Zabawa za dwatysiące złotych. Filtry cząsteczek stałych obowiązkowe we wszystkich nowych dieslach od początku tego roku.

Może to jest pomysł, nie znałem tego rozwiązania.
Szkoda, miałem okazję tanio, bardzo tanio kupić, na 100 % czystego z maleńkim przebiegiem Touarega z dużym dieslem :( . Podobno filtr do niego to koszt ok 12 tys zł.

Sa droższe... :lol:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.02.2011 20:36

Jacek_Do napisał(a):Widać że kiepsko znasz się ma silnikach, jeśli tak to kup sobie Renówkę, Saaba, albo Opla z 3litrową benzyną, zmienisz zdanie jak przed 100 000km silnik ci się rozleci.
A diesla masz napewno starego bez DPF wiec nie wiesz co to jest za tyfus, jak zmienisz auto na takie z DPF to wtedy pogadamy.

Na silnikach, na samochodach nie znam się w ogóle.
Moje zdanie napisałem w oparciu o doświadczenie zwykłego użytkownika, laika samochodowego.
Samochód mam bez tego PDF tzn. tak myślę. Volvo S 40 z 2005 r.(kupiony w 2006 r) - chyba jeszcze nie montowali.
Samochód na ON, problemu żadnego. Fakt, mam go od nowości i dbam o samochód. Przebieg .... raptem 70 tys. :wink:
Jakie Twoje zdanie o tym modelu :?: (pytam jako fachowca)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.02.2011 20:45

FUX napisał(a):Sa droższe... :lol:

Rozumiem...co masz na myśli :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.02.2011 20:50

woka napisał(a):Samochód mam bez tego PDF tzn. .... chyba jeszcze nie montowali.

PDF montowali już w wybranych silnikach diesla już od ponad dziesięciu lat. Zaczęły tą zabawę francuskie marki. I tak na przykład niektóre Mondeo z identycznymi silnikami miały PDF, a inne nie.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.02.2011 20:58

smoki3 napisał(a):
woka napisał(a):Samochód mam bez tego PDF tzn. .... chyba jeszcze nie montowali.

PDF montowali już w wybranych silnikach diesla już od ponad dziesięciu lat. Zaczęły tą zabawę francuskie marki. I tak na przykład niektóre Mondeo z identycznymi silnikami miały PDF, a inne nie.

O, cholercia ....
To może i ja mam zamontowany. :evil: Jak to sprawdzić. ? Przyznam, że nic mi na ten temat nie wiadomo ale też nie interesowałem się tym. :boss:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 06.02.2011 20:58

Jeżdżę 2,5 roku audi a4 2,0 2004 stary, benzyna z gazem (sam montowałem więc te 100 tyś to moje ) Święte to auto nie jest ale naprawy są niedrogie a frajda z jazdy super. Zanim coś padnie, długo daje znać że coś nie teges.
Siadam często do różnych aut ale jak wracam do swojego to czuję że jadę .
Nie jest to demon szybkości i mocy, ale wszytko jest tak dograne że nie wyobrażam sobie bez mojej a4.
Jeżeli będę się z nim rozstawał to pewnie łezka się zakręci.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.02.2011 21:06

smoki3 napisał(a):

[color=darkblue][b]PDF montowali już w wybranych silnikach diesla już od ponad dziesięciu lat. Zaczęły tą zabawę francuskie marki.

Mam japońskie auto z francuskim silnikiem, 5 lat, nie mam PDF-u
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.02.2011 21:06

woka napisał(a):
smoki3 napisał(a):

O, cholercia ....
To może i ja mam zamontowany. :evil: Jak to sprawdzić. ? :boss:

Mało prawdopodobne, że masz. Już byś wiedział, przy zakupie firmy PDF-em się nie chwalą. Sprawdzić tylko można w serwisie po nr. VIN.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.02.2011 21:10

maciek1956 napisał(a):
smoki3 napisał(a):

PDF montowali już w wybranych silnikach diesla już od ponad dziesięciu lat. Zaczęły tą zabawę francuskie marki.

[color=darkblue]
[b]Ford ściśle współpracuje z francuzami w budowie i montażu silników.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.02.2011 21:11

smoki3 napisał(a):
maciek1956 napisał(a):
smoki3 napisał(a):

PDF montowali już w wybranych silnikach diesla już od ponad dziesięciu lat. Zaczęły tą zabawę francuskie marki.

[color=darkblue]
[b]Ford ściśle współpracuje z francuzami w budowie i montażu silników.

Renault w Suzuki
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.02.2011 21:12

smoki3 napisał(a): Sprawdzić tylko można w serwisie po nr. VIN.[/b][/color]

Jak wnioskuję to ten PDF to jest katalizator.
Jakbym tak wjechal na kanał i popatrzył z dołu to przecież musi być widać. ( katalizator jest na rurze wydechowej przecie). No, chyba, że znowu głupoty piszę (ale ja laik jestem)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.02.2011 21:18

woka napisał(a):
smoki3 napisał(a): Sprawdzić tylko można w serwisie po nr. VIN.[/b][/color]

Jak wnioskuję to ten PDF to jest katalizator.
Jakbym tak wjechal na kanał i popatrzył z dołu to przecież musi być widać. ( katalizator jest na rurze wydechowej przecie). No, chyba, że znowu głupoty piszę (ale ja laik jestem)

To nie katalizator, do dodatkowe ....... też zamontowane na wydechu. W temperaturz 600' do 800' spala sadze, ze spalin. Jeśli jeździsz trasy to się nie zapycha, ale wymiana po czasie eksploatacji, to koszt 12 do nawet 18-tu tysięcy w zależności od firmy.

Jeśli filtr jest zapchany, to spalanie rośnie nawet trzykrotnie. Dodatkowo przybywa oleju napędowego w silniku samochodu (mieszają się oleje silnikowy z napędowym). Co doprowadzić może do zatarcia silnika. Aby temu zapobiec trzeba kontrolować w takich samochodach poziom oleju silnikowego i ewentualnie go wymieniać nawet po pięciu tysiącach kilometrów.
Ostatnio edytowano 06.02.2011 21:26 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.02.2011 21:20

Wracając do tematu--Szkoda, ze ew nie podałaś tego tematu kilka dni wcześniej. Było piękne, z pierwszej ręki A6, w dieslu, chyba 3 l, auto w doskonałym stanie, po leasingu, bardzo okazyjnie sprzedane, zmieściłaś byś się w kasie. Może takich warto szukać :?: Zabranych .... kredytobiorcom
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone