Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KOMBI jakie kupić?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.02.2011 09:11

maniust napisał(a):.... Teppe i nie zamieniłbym na osobówkę.
Wygodę i komfort podróżowania cenię najbardziej. :)
Auto super wygodne , pakowne i posiadające mocne jednostki HDI.

Parę lat temu miałem "Kangura" benzynę, po przesiadce z Malucha i Lublina był, to fajny samochód. Sprzedałem prawie nowego po półtora roku bo psuł sie niemiłosiernie. Przesiadłem się na Skodę Oktavię i to był skok technologiczny. Tego typu auto trzyma się lepiej drogi jest w nim ciszej, bardziej komfortowo.
Każdy kieruje się swoimi upodobaniami. :lol:
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 07.02.2011 09:20

Jestesmy zwolennikami niexrogich, popularnych i praktycznych aut

Poszukalbym jakiejs astry H, oczywiscie kombi, jakies ekonomiczne TD

W tych pieniadzach to do wyboru, do koloru z ciekawym wyposazeniem
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 07.02.2011 09:27

gaceq napisał(a):
maciek1956 napisał(a):Wracając do tematu--Szkoda, ze ew nie podałaś tego tematu kilka dni wcześniej. Było piękne, z pierwszej ręki A6, w dieslu, chyba 3 l, auto w doskonałym stanie, po leasingu, bardzo okazyjnie sprzedane, zmieściłaś byś się w kasie. Może takich warto szukać :?: Zabranych .... kredytobiorcom

Jak za taką cenę (około 40 tyś) to musiała być rzeczywiście okazja albo totalny szrot !! Raczej obstawiał bym to drugie.

Ja w tzw. okazje nie wierzę i nie uwierzę.
Każdy przedmiot ma swoją wartość i nikt nie sprzeda go za bezcen. Każdy sprzedający chce sprzedać jak najdrożej- normalna rzecz.
Samochód po lasingu .. Bank tym bardziej tanio nie sprzeda. Szybciej kupię na wolnym rynku i to zdecydowanie taniej.
Jeżeli natomiast faktycznie była to "okazja" ...musiało coś być na rzeczy. Nic za darmo.
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 07.02.2011 09:46

Telefonowałem do serwisu. Faktycznie trzeba było podać nr VIN.
Nie mam :!: :lol:
Pogadałem z gościem .... Volvo stosuje jakis model (tego PDF) w którym należy co 60 tys. km dolewać jakiegoś tam płynu(oleju). Generalnie wiekszych problemów nie ma z tym PDF ale tak po 120 tys. km zdarzają się.
Samochodowi ten PDF nie jest do niczego potrzebny, to tylko ochrona środowiska wymusiła takie rozwiazanie.
wojciechmw
Croentuzjasta

Postnapisał(a) wojciechmw » 07.02.2011 10:43

Wracając do tematu

Mam astre II kombi 2.0DTI, tak jak ktoś już tutaj napisał to najważniejsze aby kupić diesla z oryginalnym przebiegiem. Jeżeli będziesz o niego dbała to powinien długo posłużyć. Jestem bardzo zadowolony, autko spisuje się znakomicie, w Chorwacji byłem już dwa razy i w tym roku pojade trzeci raz. Astra ma już 150 000km z czego 40 000 moje. Moje następne auto prowadopodobnie Astra III w dieslu tyle ze tym razem z troche mocniejszym silnikiem. W tej chwili mam 100KM nie jest źle ale 4 osoby + bagaż i autko delikatnie traci na mocy.
Przede wszystkim przelicz sobie czy opłaca się Tobie kupić diesla czy benzyne i przerobić na LPG. Policz ile musisz zrobić km aby koszt instalacji się Tobie zwrócił. Jeśli robisz mniej niż 10 000km/rocznie to nie ma sensu ani LPG ani Diesel kup sobie po prostu benzyzne i wyjdzie Tobie najkorzystniej, raz że nie przepłacisz za diesla lub montaż LPG a dwa koszty napraw benzyny są tańsze.
Ja osobiście wybrał bym Diesla, jeśli nie Astra III to Vectra C lub VW Turan.
Pozdrawiam i życze samych takich "przyjemnych" problemów jak wybór auta
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.02.2011 10:57

woka napisał(a):
Samochodowi ten PDF nie jest do niczego potrzebny, to tylko ochrona środowiska wymusiła takie rozwiazanie.

Źle zrozumiała ochrona środowiska. Części, spalanie, eksploatacja, energia do wykorzystywana do pseudo ochrony środowiska: koszta X10.
Fordowski silnik
bez DPF 1,8 l / 125KM / 320Nm/340Nm /Emisja CO2 -151g/km /EURO4
Z DPF 2,0 l / 140KM / 320Nm/340Nm /Emisja CO2 -154g/km/EURO4
Z DPF 2,0 l / 140KM / 320Nm/340Nm /Emisja CO2 -149g/km/EURO5
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 07.02.2011 11:13

woka napisał(a):
gaceq napisał(a):
maciek1956 napisał(a):Wracając do tematu--Szkoda, ze ew nie podałaś tego tematu kilka dni wcześniej. Było piękne, z pierwszej ręki A6, w dieslu, chyba 3 l, auto w doskonałym stanie, po leasingu, bardzo okazyjnie sprzedane, zmieściłaś byś się w kasie. Może takich warto szukać :?: Zabranych .... kredytobiorcom

Jak za taką cenę (około 40 tyś) to musiała być rzeczywiście okazja albo totalny szrot !! Raczej obstawiał bym to drugie.

Ja w tzw. okazje nie wierzę i nie uwierzę.
Każdy przedmiot ma swoją wartość i nikt nie sprzeda go za bezcen. Każdy sprzedający chce sprzedać jak najdrożej- normalna rzecz.
Samochód po lasingu .. Bank tym bardziej tanio nie sprzeda. Szybciej kupię na wolnym rynku i to zdecydowanie taniej.
Jeżeli natomiast faktycznie była to "okazja" ...musiało coś być na rzeczy. Nic za darmo.

Nie mam zamiaru nikogo przekonywać, tym bardziej, że auto już sprzedane.
Wiem tylko, że widziałem je każdego dnia, nigdy nie było walone, a jakie były przyczyny takiej ceny nie wnikałem, nie interesowało mnie to, może dobre serce i dużo kasy :D :wink:
Teraz "klient' nabył A8 i X5, najnowsze

Ford rdzewieje :?: może tak, ale syna sztuka nie ma śladów rdzy, a lata ma już swoje.
Van, czy jakikolwiek wyższy--to fakt, jak raz pojedziesz, to trudno przesiąść się na osobówkę, cierpię jak jadę autem żony.
Mały przebieg--mam do sprzedania (za ok 2 miesiące) Sienę, 1998 r, 1.4 z gazem, znam auto od pierwszego dnia, przebieg 92 tys km, gwarantowany...i co :?: kupi ktoś :?: :D Czasami lepiej większy przebieg i auto "prawdziwe" :D
Accent, 2000 r, chyba 1.5, prawdziwy przebieg to niecałe 40 tys km (jeśli się mylę to niewiele) :D okazja :?:
ebolec
Cromaniak

Postnapisał(a) ebolec » 07.02.2011 11:17

Wolałbym dołożyć 10tys. zł (wziąć pożyczkę) i kupić sobie nową Octawię z salonu rocznik '10.
A jeśli nie ma możliwości skombinowania tej "dychy" to też Octawia 2-3 letnia, ale diesel-w ASO również mają komisy. I tam kupione auta są na pewno w dobrym stanie, w porównaniu z np. giełdami
Torac
Cromaniak

Postnapisał(a) Torac » 07.02.2011 11:52

Obserwuję rynek aut poleasingowych (sam mam takie)
Dziwnym trafem z tego kanału większość aut jest kupowanych przez handlarzy , którzy auto odpicują i do komisu pod szyldem "dziadka z Niemiec" który dojeżdżał do kościoła. Właściciel komisu doklei sobie parę tysiączków i biznes chodzi. Sam obserwowałem aukcję na której było auto- opis sobie skopiowałem i wkleiłem w googlarke - pojawił się ten sam samochód o 4 tyś droższy.
Rzeczoznawca jest z niezależnej firmy i to nie jego biznes. A przez firmy poleasingowe przechodzi tyle aut że nie odkurzają ich nawet.
RASIU
Croentuzjasta

Postnapisał(a) RASIU » 07.02.2011 12:02

Każde Bmw E46 z silnikiem M54 330i (nie 330Ci). Przerabiałem trzy silniki i wiem, że nie po to ten silnik został wyróżniony jako najlepszy. Wydatki na eksploatację, mimo mitu "będziesz miał wydatki", są umiarkowane. Jeśli kupisz szrot to wiadomo co cię czeka...

Diesel'a osobiście bym nie kupił, ponieważ jak ulegnie awarii turbinka, dwumas, itp. to jest płacz i lament. Po drugie Diesel'a nie kupuje się, aby jeździć do kościoła i z powrotem, tylko kręcić kilometry-dlatego w młodych rocznikach są wieeelkie przebiegi, tylko w Polsce handlarze, sprowadzają cudowne "igły" z malutkimi przebiegami :lol: Dieselki palą u nich tylko 4l/100 km, itp. itd. :lol:

Znajomy mechanik mówi, że żyje dzięki francuzom i VW, więc coś w tym jest :lol:

Jakbym był zmuszony, to zakupiłbym coś z rodziny Opla lub japońca...

Nie jestem entuzjastą wożenia zamiast zapasówki, kuchenki gazowej LPG, ale kolega ma ten sam silnik co ja i nie narzeka, ale tylko pełna sekwencja robiona u specjalisty, a nie u pana Franka w garażu.

Jeśli chodzi o eksploatację auta, to przed zakupem używki spojrzałbym na koszty części, np. na stronę Intercarsu (ŻADNA REKLAMA), mają techniczną bazę danych wraz z cenami do każdej marki auta. Chłodne kalkulacje i już widać różnicę na zawieszeniu (element, który umiera na wspaniałych polskich drogach)- to dla entuzjastów Audi- zawieszenie kilkuwahaczowe i lament :-D Audi, wspaniałe auto, lecz nie na nasze drogi...

Jeśli ktoś nie ma zielonego pojęcia co kupić, to najlepiej mieć dobrego znajomego mechanika i z nim coś wybrać, bo handlarze tylko czekają :) jeśli ktoś chce to mogę przesłać foto "igiełek" oferowanych przez handlarzy. Coś na zasadzie "znajdź dziesięć szczegółów różniących oba zdjęcia" (tylko wizualnie, bo co jest w sercu, to co innego) :-D
maniust
Koneser

Postnapisał(a) maniust » 07.02.2011 14:14

FUX napisał(a):Ty chyba jeszcze wgodnym i cichym autem nie jechałeś...
Te Jaguary, E-klasse czy BMW5 dla idei produkują... :wink:

Możliwe że nie jechałem , lecz z reguły chyba raczej polecamy to co mieliśmy lub mamy i sami sprawdziliśmy.
Na Jaguara mnie nie stać i nigdy chyba stać nie będzie , więc dla idei myślę realnie :wink:
Znam takich co to do gara nie ma co wtrybić , ale pod domem stoją 2 auta z górnej półki z leasingu.......ale ma się ! , nie ......
smoki3 napisał(a):Każdy kieruje się swoimi upodobaniami. :lol:

Święta prawda ! :)
maciek1956 napisał(a):Van, czy jakikolwiek wyższy--to fakt, jak raz pojedziesz, to trudno przesiąść się na osobówkę, cierpię jak jadę autem żony.
Czyli jednak coś w tym jest :D
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 07.02.2011 14:36

maciek1956 napisał(a): Teraz "klient' nabył A8 i X5, najnowsze

Maciek ...
Jeżeli moża zapytać ..... jesteś samochodziarz :?: inaczej....czym się zajmujesz.
fasi
Cromaniak

Postnapisał(a) fasi » 07.02.2011 14:39

RASIU napisał(a):Jeśli chodzi o eksploatację auta, to przed zakupem używki spojrzałbym na koszty części, np. na stronę Intercarsu (ŻADNA REKLAMA), mają techniczną bazę danych wraz z cenami do każdej marki auta. Chłodne kalkulacje i już widać różnicę na zawieszeniu (element, który umiera na wspaniałych polskich drogach)- to dla entuzjastów Audi- zawieszenie kilkuwahaczowe i lament :-D Audi, wspaniałe auto, lecz nie na nasze drogi...

Przykład auta mojego i żony:
Ford Focus 2004 r. 1.8 TDCI 100 KM - kompletny oryginalny rozrząd 248 zł - moje auto
Audi A3 1998 1.9 TDI 110 KM - komplet rozrządu wraz ze wszystkimi rolkami i paskami - 850 zł po 30% rabacie - auto żony

Właśnie ze względu na koszty eksploatacji polecałbym zakup Mondeo lub Focusa.
Wiadomo nie ma samochodów bez wad, każdy model boli co innego.
Jednakże kupowanie używanego samochodu (nie daj Boże w dieslu) marki VW czy AUDI to strzał w stopę i wietrzenie własnego portfela.
Faktem jest, że A3 żony śmiga się przyjemnie, ale jak tylko pomyślę o wizycie tego auta w warsztacie to mam lekką załamkę 8)
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 07.02.2011 14:43

maniust, różne sa sposoby na życie i przemioeszczanie się...
Moje auto gotowe do drogi bez pasażerów oscyluje wokół 2,5t
Do setki przyspiesza w ca. 10s. Bardzo wygodnie podróżuje w nim 5 osób, a 4 mają komfort.
Poprzednio miałem forestera i wygodnie we czworkę nie było.
Dla porównania obecnym autem pojechałem na narty we cztery osoby i żadnego sprzętu nie wiozlem na dachu.
Ot jeden woli ogorki, a drugi ogrodnika córki... :wink:
Marcinos
Turysta

Postnapisał(a) Marcinos » 07.02.2011 14:50

Miałem Forda Mondeo z silnikiem diesla teraz jeżdzę Toyotą Avensis D4D i zdecydowanie polecam Toyotę w miarę oszczędna i komfortowa bezawaryjna na tle mondeo prezentuję się o niebo lepiej tak więc polecam Avensis z silniczkiem diesela.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone