Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KOMBI jakie kupić?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Patrycja Głowacka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patrycja Głowacka » 08.02.2011 22:33

Pati właśnie wróciła z pracy i właśnie czyta co tam Panowie nawypisywali:D
Kochani tak jeżdżę głównie po mieście, z parkowaniem raczej nie mam problemu. I jeździłamw życiu różnymi samochodami, łącznie z Żukiem, Tarpanem. Tak więc lubie jeździć, ani jazda ani parkowanie mnie nie stresuje:D Pisałam już w pierwszym poście że nie musi to być jakieś ogromne kombi (ale ibiza, clio jest zdecydowanie za małe- sytuacja rodzinna nieco się zmieniła:). Chce przerobić na gaz, bo uważam że tak taniej ( a moim przypadku jak na razie bezproblemowo) Lanos owszem jest ok ale ma już swoje lata i póki co nie ma sensu czegokolwiek na siłę wymieniać, bo jeździ i się nie psuje, a przeglądy robie systematycznie.
Zaczyna go już podjadać rdza i nie ma klimatyzacji, poza tym chce poprostu zmienić AUTO i basta. Zastanawiałam sie nad nowym, ale nie mam tyle kasy na dzień dzisiejszy. Kurcze tak się zastanawiam, większość znajomych kupuje używane i żyje to może i mi się uda. Pośpiechu nie ma...w czerwcu ostro się za to zabiorę bo 28 lipca śmigamy do Chorwacji.
Dzięki za rady:D Czytam wszystkie posty uważnie, ale pisać w ciągu dnia nie mogę bo mnie uczniowie zjedzą:D
markasyt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markasyt » 08.02.2011 23:38

Patrycja, niedawno przerabiałem Twój problem - stary samochód do wymiany bo zagraniczne plany urlopowe, warunek konieczny to kombi bo duży bagażnik itp.

Trzy tygodnie w internecie i w "realu" poszukiwań, analiz i przymiarek. Odwiedziłem chyba wszystkie marki poza niemieckimi. Wynik - "koreańczyk". Najlepszy stosunek jakości do ceny.

Stosunkowo duża utrata wartości przy odsprzedaniu jest ważna tylko wtedy gdy chcesz samochód kupić i krótko po tym go sprzedać. Jeżeli chcesz kupić używany to dla Ciebie to zaleta, bo traci sprzedający.

Koncern Hyundai-Kia to czwarty co do wielkości koncern na świecie. Rozważ Kia Cid kombi. Ma dużo zalet.

Kia Magentis jest sedanem ale bagażnika może pozazdrościc niejedno kombi. Przestrzeń w przedziale pasażerskim przekłada się na komfort jazdy . To samo z bliźniaczą Sonatą produkcji Hyundai.

Jeżeli jeździsz lanosem i nie użalasz się nad tym to z tych samochodów byłabyś bardzo zadowolona.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 09.02.2011 00:15

I chyba najlepsze gwarancje u Koreańczyków - Kia - 7 lat lub 150 tyś a hyundai 5 lat lub 250 tyś.
RASIU
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RASIU » 09.02.2011 05:12

Ciekaw jestem kiedy ktoś poleci Dacie i Tate :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.02.2011 07:12

RASIU napisał(a):Ciekaw jestem kiedy ktoś poleci Dacie i Tate :lol:

I z czego ha?
Znajomy kupił salonową Dacię Duster i jest zachwycony.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.02.2011 07:33

Jacek S napisał(a):
RASIU napisał(a):Ciekaw jestem kiedy ktoś poleci Dacie i Tate :lol:

I z czego ha?
Znajomy kupił salonową Dacię Duster i jest zachwycony.

Tatę sprzedają zaraz koło mnie i zajął się jej dystrybucją dealer Nissana.
Zresztą znajomy, serwisujący Datsuny jeszcze, a teraz Nissany teraz,
nota bene swego czasu kierowca rajdowy jeżdżący Nissanami, też chciał wprowadzić do siebie serwis i sprzedaż Taty,
ale nie sprostał bardzo wysokim wymaganiom.
To nie chińczyk, w końcu.

A co do Dacii, to w Turcji jest bardzo popularna.

Facet który serwisuje mi piec, jeździł do tej pory Alhambrą - potrzebuje 7 osobowy samochód
- sprzedał Seata, kupił Dacię i jest zachwycony.
Za psie pieniądze dostał duży, ekonomiczny i nowy samochód.
adahu.cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adahu.cro » 09.02.2011 12:07

Stoję przed podobnym dylematem i wymyślilem coś takiego

http://otomoto.pl/kia-venga-C17077334.html
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.02.2011 12:25

Fakt, że rocznik i przebieg OK ale za te pieniądze dalej masz Małe auto.
Zapakowany na wakacje i 90 KM.
Tyle to ja w moim jednośladzie mam.

:?:
markasyt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markasyt » 09.02.2011 13:11

marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 09.02.2011 13:32

Pati rozeznaj temat u Skody. Jest teraz oferta na Octavię 5d lub kombi z instalacją gazową Landi Renzo. Z tego co widziałem w sieci za kombiaka z benzyna 1,6 liczą ok 50 tys. zł. Nie znam szczegółów promocji, ale może to coś ciekawego :?: 8)

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.02.2011 22:14

Dacię już polecali :)
co do koreańczyków to gwarancję mają długą ale na części też podobno się długo czeka. "kija cid" (sorry nie wiem jak to się pisze) bardzo fajne auto i spory kufer, jeno bardzo twardo zawieszone - jak dla mnie oczywiście.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.02.2011 22:31

Jeżeli wozisz coś na dachu, np box lub długie przedmioty, to uważaj na auta z kufrem wchodzącym na dach, np Kia Ceed combi. Nie otworzysz w pełni klapy, obija się o "to coś" na dachu. Nie ma tego problemu w bliźniaczym aucie Hyundai i30.
wodnik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wodnik » 09.02.2011 22:53

Rok temu miałem podobny problem. Wybrałem Renault Megane II 1.5 dCI z 2007r. Sprowadzony z Francji. Przebieg 120 000. Wymian podstawowa ( rozrząd, pompa wody, filtry, olej ). Dziś 157 000. Zero problemów. Tankuję w Polsce przy granicy, a potem ............... Cro. Części nie są drogie ( w alternatywnym serwisie nie ASO ) komfort lepszy niż u "niemca". Kobietom się podoba. Taki rocznik jak kupisz to i sporo na wakacje do CRO zostanie.

pozdrawiam.

PS. A kiedyś myślałem, że żadnych aut na F.
wodnik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wodnik » 09.02.2011 22:53

wersja oczywiście kombi
Patrycja Głowacka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patrycja Głowacka » 10.02.2011 18:06

Dziękuję Wam wszystkim za rady i pomysły... Przepraszam, że nie odpisuje na wszystkie posty szybko, ale mam koniec semestru, organizacje studniówki na głowie i takie tam... zbliżają się ferie to trochę odpocznę, przemyślę i podejmę jakąś decyzję. Dziś dzwoniłam do Skody Octawia Tour Combi wyszła mi ok 54 tys z wszystkim dodatkami (instalacja LPG gratis) ... zadzwonię jeszcze do Opla zapytam o Astrę III.
Dzięki raz jeszcze....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone