Chorwacja Online..........odkryj Chorwację na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków

Jaka nawigacja?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bodek1
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 265
Dołączył(a): 23.05.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 03.11.2019 19:29

bluesman napisał(a):Oregon 650t

Moje 2 Garminy tyle razem nie kosztowały :D ale dzielnie sobie radziły /radzą , od 2 lat Drive smart 61-d prowadzi po Bałkanach bez pudła.
Stary 765T ma dychę a jeszcze dycha i cały czas ma aktualizację .
Też takiej funkcji nie widzę , może coś przeoczyłem :D
bluesman
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 6461
Dołączył(a): 25.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 03.11.2019 20:16

W fabrycznym opisie urządzenia Kolegi C. jest coś podobnego.
piotrulex
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4984
Dołączył(a): 17.06.2004
Re: Mandaty i punkty karne za granicą

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 08.11.2019 14:05

Calapula napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):.... Nawigacja wylicza idealną trasę, czyli jedziesz z optymalnymi prędkościami jakie obowiązują na danej trasie. ...

Taka kupiona w Tesco za 98zł to może faktycznie tak wylicza ale już np mój Garmin, który kosztował 8 lat temu 1600, bierze pod uwagę indywidualny styl jazdy i praktycznie się nie myli w wyliczaniu terminu przybycia do celu. Przez te 8 lat używania nazbierał tyle danych o moim sposobie jeżdżenia, że wie lepiej ode mnie kiedy ja tam przyjadę.


To 8 letnie urządzenie cały czas ogarnia coraz to większą ilość danych do przeliczania, zwłaszcza mając na uwadze to co piszesz? Jak mniemam efekt tej "nauki" też coś waży. Jak kupisz nowe urządzenie to tam też skopiujesz efekty nauki tego "starego"? Jeśli tak to pewnie ma jakiś sens

Ja od kilku lat używam jedynie GM, nie wiem czy się uczy, ale spisuje się świetnie. W tej chwili pewnie w większości aut jest spory monitor, gdzie można podpiąć fona przez np. Android Auto czy inne karpleje

Mając na uwadze, że telefony pewnie i tak zmieniamy co 2 lata, to sam nie wiem, jaki można by to podać koszt zakupu takiej nawigacji :)
sviva
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2037
Dołączył(a): 05.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 09.11.2019 23:31

Droga Wrocław - Tucepi i Tucepi - Wrocław "zjadła" mi 300 mb danych w Google Maps, czyli koszt praktycznie żaden :) Minęły czasy, że jechałem na Automapie i do tego wydrukowane zdjęcia z trasy :)
dudzis
Odkrywca
Posty: 110
Dołączył(a): 16.01.2018

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudzis » 11.11.2019 18:53

jak już piszecie o navi to maps.me sprawdzała mi sie na ukrainie i rumunii a w związku z tym że teraz wybieram sie do albanii przez serbie i macedonie to może ktoś zasuwał na niej w tamtych rejonach i da jakieś info???
firemantom
Odkrywca
Posty: 76
Dołączył(a): 08.01.2020

Nieprzeczytany postnapisał(a) firemantom » 07.06.2020 13:48

sviva napisał(a):Droga Wrocław - Tucepi i Tucepi - Wrocław "zjadła" mi 300 mb danych w Google Maps, czyli koszt praktycznie żaden :) Minęły czasy, że jechałem na Automapie i do tego wydrukowane zdjęcia z trasy :)


Ktoś jeszcze może potwierdzić że Google maps zjada tak nie dużą ilość internetu? Czy przy przekraczanim granicy sam tel łapie właściwą sieć?
greenrs
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 5379
Dołączył(a): 30.05.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 07.06.2020 14:10

Tak. Mogę to potwierdzić.
Co to znaczy właściwa sieć?
piotrulex
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4984
Dołączył(a): 17.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 08.06.2020 11:13

Również potwierdzam. Zjadło naprawdę niewiele, co przy darmowym roamingu i tak nie ma większego znaczenia. Jak masz standardowo ustawione automatyczne znajdywanie sieci i zezwolenie na roaming danych to nic nie musisz po drodze majstrować.
SoftRM
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 157
Dołączył(a): 08.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) SoftRM » 08.06.2020 12:07

Jest jeszcze kwestia że przed wyjazdem można pobrać mapy na swojego smartfona wcześniej
pozwoli to jeszcze bardziej ograniczyć "zużycie" internetu w drodze
https://support.google.com/maps/answer/ ... DiOS&hl=pl
firemantom
Odkrywca
Posty: 76
Dołączył(a): 08.01.2020

Nieprzeczytany postnapisał(a) firemantom » 08.06.2020 12:15

Dziękuję wszystkim za pomoc, teraz już wszystko jest jasne :hut:
SoftRM
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 157
Dołączył(a): 08.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) SoftRM » 08.06.2020 12:20

tu jeszcze filmik znalazłem z instrukcją
dodi79
Odkrywca
Posty: 113
Dołączył(a): 19.06.2015

Nieprzeczytany postnapisał(a) dodi79 » 08.06.2020 12:38

firemantom napisał(a):Czy przy przekraczanim granicy sam tel łapie właściwą sieć?


O to nie musisz się martwić, obyś nie jechał blisko granicy EU np. BiH.
sp9hzx
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 72
Dołączył(a): 12.02.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp9hzx » 08.06.2020 12:44

Waze jest bardzo dobry.
I pracujące bez netu Igo,Sygic,TT.

:)

http://www.qsl.net/sp9hzx
piotrulex
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4984
Dołączył(a): 17.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 08.06.2020 13:27

sp9hzx napisał(a):Waze jest bardzo dobry.
I pracujące bez netu Igo,Sygic,TT.

:)

http://www.qsl.net/sp9hzx


Waze próbowałem używać w aucie na android auto. Dla mnie w PL bez rewelacji. Zdecydowanie wolę GM i Yanosik w tle
yzedef
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2672
Dołączył(a): 09.06.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 08.06.2020 13:45

To może z innej strony, teraz jazda bez Yanosika w trasie po Polsce to coś ryzykownego... Policja czai się w ogromnych ilościach, wszędzie jakieś pułapki. Nie jestem piratem ale czasem człowiek się zagapi, zapomni. Teraz pytanie do Was jest coś podobnego równie skuteczne jak Yanosik czego można by użyć w Czechach, Austrii na Węgrzech ?. Wiem, że jest Coyote ale jakie to ma pokrycie... ktoś coś podobnego używał za granicą Polski ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi



cron
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Serwis Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja serwisu Cro.pl Chorwacja Online nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

chorwacja online - cro.pl 1999-2019