W ramach przygotowań do wyjazdu można zorientować się w cenach produktów spożywczych np. w sieci sklepów Konzum. Jak ktoś nie zna nazwy produktu - może sobie kliknąć na fotkę i... już wie, o co chodzi

Możemy nawet przeprowadzić sobie symulację zakupów z podliczeniem kosztów:
Sklep internetowy KONZUM
To jest na przykład mój ukochany serek - występuje w różnych wersjach: zwykły, z ziołami, z szynką, z chrzanem...
Serek
Gotowa sałatka - też w różnych wersjach: meksykańska, francuska, z tuńczykiem... Warto dodać, że w pokrywce umieszczona jest sprytna łyżeczka jednorazowa
Sałatka
W upalne dni z przyjemnością popijam wodę smakową Jana
Woda Jana
Ulubione parówki z Cekina. W ogóle lubię wszystko, co z kurczaka to z Cekina... Na przykład takie fileciki z piersi nadziane na patyczki i przyprawione - w sam raz na grilla... Są chyba 4 smaki...
Parówki
Filety na grilla
Na drugie śniadanie w upalny dzień wyśmienity jest jogurt z Dukata
Jogurt
A na deserze Fantasia Danone doczytać się można... , że kosztuje 1,70 zł
Fantasia
Z lenistwa sięgnąć można po pyszną zupkę z kluseczkami:) Nie 4 a 2 talerze z niej wychodzą
Zupa Svatovska
Przegryzać lubię moim "odkryciem roku 2006" - paluszki z orzeszkami ziemnymi

Czyli Štapići i kikiriki w jednym

Drugim odkryciem (ale za to roku 2005) były paluszki sezamowe...
Paluszki - kikiriki
Paluszki z sezamem
Jak czekolada - to tylko chorwacka! Nie żadne "Milki", "Lindty" i "Nestle"! Więc Dorina z Kraša w różnym wydaniu
Z kokosem
Z herbatnikami
I oczywiście z orzechami laskowymi!
Piwa marki Karlovačko w Konzumie nie kupimy, a ja tylko z chorwackich piw to uznaję. Wiec pomijam temat.
Przechodzę do wina.
Plavac z "osiołkiem"
Tudzież
Pelješac z "osiołkiem"
Białe wina polecam z winiarni Kutjevo lub Đakovo:
Graševina
I nieco mocniejsze trunki...
Brandy
Pelinkovac
Kruškovac
Šljivovica
W ogóle najlepszy jest Badel - firma znana również w Polsce

Przynajmniej ja z dzieciństwa pamiętam niektóre etykiety, a i niedawno widziałam niektóre trunki w sklepie.
Bardzo podoba mi sie motto zamieszczone na ich stronie internetowej: "Pij malo, pij dobro!"
No... wiecej sobie sami poszukajcie