Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dolny Śląsk i nieco dalej... (Gochy)

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
piotrf
Weteran
Re: Dolny Śląsk i nieco dalej... (Smołdziński Las)

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.04.2025 15:39

Danusiu , Szczecinek to miejsce dla mnie bardzo ważne , poświęciliśmy mu sporo czasu ( szczególnie tego "pandemicznego" ;) ) , zdeptaliśmy chyba wszystkie ścieżki , pływaliśmy Szczecineckim Tramwajem Wodnym , na kąpielisku miejskim po drugiej stronie jeziora jedliśmy pyszną rybkę , popijając dobrym miejscowym piwkiem . . . :D

Z Lęborka do Słupska też jechaliśmy "najkrótszą" :oczko: drogą przez Łebę , Kluki , Smołdziński Las , Czołpino ( Wydmę Czołpińską i latarnię zdobyliśmy spacerem , ale nie byliśmy w zatopionym lesie ) , Rowy i Ustkę , więc opisywany przez Ciebie teren jest mi trochę znany :tak: Pięknie tam :spoko:

Pozdrawiam
Piotr
Bratwojciech
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 01.05.2025 17:14

Spędziłem w okolicach Smołdzina najlepsze wakacje nad Bałtykiem. Tym bardziej, że to był ostatni raz gdy ciągnąłem przyczepę kampingową. Byłem tam z psem rasy bokser i przy czerwonej szopie poraził mnie znak- zakaz wejścia z psem na plaże. Właściciel baru doradził mi żebym mówił, że to nie pies tylko kot bengalski. Zatrzymałem strażnika parku i poprosiłem, żeby wypisał 14 mandatów, bo ja tyle tu zabawie i notorycznie będę łamał ten zakaz. Zaśmiał się i umówił mnie na rozmowę z Panią Dyrektor parku. Argument, że przecież można wydzielić jakiś fragment plaży dla ludzi z pieskami jakoś trafiał w próżnie. Dopiero gdy zadałem pytanie czy nie obawia się, że jakiś miłośnik zwierząt zobaczy znak i porzuci swojego pupila, Pani się obudziła i rozmowa nabrała ludzkiej twarzy. Niestety może później coś się zmieniło, ale ja byłem na straconej pozycji. I tu przyszli z pomocą miejscowi.
W statusie parku było napisane- wejście na plaże zakaz wstępu z psem. Jednak jedno z wejść było oznaczone jako wejście nad morze :coool: Choć trzeba było trzasnąć z buta kilka kilometrów, to w nagrodą było bezludne wejście nad morze. I tym sposobem moje wakacje nie poległy, a ja wraz z rodziną i psem mogłem pływać, zwiedzać i cieszyć się promocją.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 05.05.2025 08:46

Bratwojciech napisał(a): I tu przyszli z pomocą miejscowi.

A Wy mieliście piękną miejscówkę bez ludzi 8).
Dawno temu takim bezludziem cieszyłam się plażą w Stilo :) . W tamtych czasach nie było tam nic poza zabudowaniami dla obozu harcerskiego, położonymi jednakże sporo dalej od morza. Trzeba byłoby kiedyś sprawdzić, jakie zmiany nastąpiły przez ponad 40 lat ;)

piotrf napisał(a): Pięknie tam :spoko:

Dlatego też warto zaglądać nad nasze morze :D . Zwłaszcza nie w szczycie letniego sezonu... A jeśli już, to nie w miejsca tłumnie oblegane. Nas nieco za bardzo ;) wciągnęły Gochy, więc wypadów nad Bałtyk ostatnio nawet mniej niż jak na lekarstwo, ale w głowie są plany na poprawę :)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 05.05.2025 08:51

Piotr wspomniał o swojej drodze przez m.in. Kluki, dlatego w kolejnej odsłonie nieco fotek z tamtejszego skansenu. Posłużę się tymi, jakie dostałam od córki wtedy, gdy zrobili tam wypad ze Smołdzińskiego Lasu. Moje niecyfrowe z czasów, gdy byliśmy tam z naszymi wówczas jeszcze dzieciakami, też co prawda gdzieś mam :) , ale nie mam pewności, czy je odgrzebię :lol:
dangol
Weteran
Re: Dolny Śląsk i nieco dalej... (Kluki)

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 06.05.2025 19:56

Kluki – trochę zdjęć naszych „dzieci” ze skansenu ( https://muzeumkluki.pl/ )

41-IMG_9869.JPG

42-IMG_9871.JPG

43-IMG_9873.JPG

44-IMG_9876.JPG

45-IMG_9880.JPG

46-IMG_9881.JPG

47-IMG_9884.JPG

48-IMG_9886.JPG
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 07.05.2025 08:44

dangol napisał(a):Kluki

Bardzo dobrze wspominam. Super dobry miodzik kupiliśmy w skansenie.

pzdr ;)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 07.05.2025 13:59

longtom napisał(a): Super dobry miodzik kupiliśmy w skansenie.

My, przez tyle lat bywania na Gochach, przetestowaliśmy chyba wszystkie pasieki w naszej okolicy. Ostatecznie wybraliśmy dwóch miodziarzy, u których zaopatrujemy się na cały rok. Preferujemy miód gryczany, ale kilka innych też nabywamy.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 07.05.2025 14:02

Jeszcze kilka skansenowych fotek :)

49-IMG_9888.JPG

50-IMG_9889.JPG

51-IMG_9892.JPG

52-IMG_9895.JPG

53-IMG_9898.JPG

54-IMG_9899.JPG

55-IMG_9903.JPG

56-IMG_9911.JPG

57-IMG_9912.JPG
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.05.2025 23:21

Danusiu , jak wiesz skanseny to miejsca , których nie omijam ;) , dlatego przy okazji wizyt w północnej części kraju przeważnie do nich wstępujemy , sprawdzić jakie nowości zostały wprowadzone . Kluki ostatni raz odwiedziliśmy w sierpniu ubiegłego roku , więc zdjęcia mam jeszcze ciepłe ;) , mam nadzieję , że nie będziesz miała nic przeciwko , jeżeli kilka wkleję do Twojej relacji .
Wydaje mi się , że podczas poprzedniej naszej wizyty poszczególne domy i zagrody opisane były na białych tablicach , teraz moim zdaniem wyglądają ciekawiej , ale mogę się mylić . . .

002.jpg

010.jpg

004.jpg

015.jpg

019.jpg

027.jpg

035.jpg

W sierpniu nie umiałem sobie odmówić także kolejnego ciekawego , żyjącego skansenu :)

507.jpg

Pozdrawiam
Piotr
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 16.05.2025 15:13

Piotr. Mówisz, żyjący skansen Swołowo ....Czyli wioska w kratkę :spoko:

Moje Swołowo wygląda tak

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

....

A ta opowieść Danki jest po prostu rewelacyjna :spoko:

Szczera i niepretensjonalna...Żadnego szpanerstwa. Nic pod publiczkę ....Pełen autentyzm...Mocny akcent poznawczy, typu zwiedzamy Bedroża a nie jakieś za przeproszeniem wyświechtane i wydeptane turystycznie i komercyjnie miejsca ...Danka wejdzie w każda dziurę :) ... Duży plus za podłoże historyczne relacji

Tu bym może coś dośpiewał z ciekawostek historii najnowszej wojennej i powojennej Pomorza Północnego i Zachodniego bo jest o czy pisać... Wiadomo, stare niekiedy dość ponure dzieje w tej pięknej krainie....

Ale co najważniejsze !!! .... Po latach wszystko spracowało na plus :spoko: I krajobrazowo i rozwojowo.
Ale i tamtejsi ludzie też stanęli na wysokości zadania i wyzwań... Niesamowicie progresywna społeczność lokalna na tym naszym Pomorzu. I miasto, i miasteczko, i wioska, wszędzie. Odważni, nie jacyś ciężko przestraszeni, wycofani, zahukani i podatni...Może dlatego, że potomkowie totalnej mieszanki. Nawet Greków tam mamy, koło Szczecina. A zasadniczy wkład, to Polacy zza Buga. Mogliby być konserwatywni i zacofani, a jest wręcz przeciwnie. Już Pilsudski mówił, że Polska jest jak obwarzanek... "Po brzegach wartościowa, w środku pusta". A miał swoje osobiste powody, by tak twierdzić :cry: ;)

Mam to nasze Pomorze zdeptane dość szczegółowo... I to właśnie po tych bezdrożach... Pojezierza, strefa nadmorska, wszystko... Np, taka Szwajcaria Połczynska. Świetna trasa widokowo krajobrazowa, chwilami jak w Beskidach. Albo druga nitka jak Krąg i zamek w Kręgu. Fantastiko, odbudowany i zadbany. A po drodze piękne, tajemnicze lasy i różne sielskie miejsca, gdzie trawa trochę bardziej zielona i woda trochę bardziej niebieska

Nie mówiąc o pojezierzach, Drawskie, Szczecineckie (wspomniany tu). Oczywiście cała wspomniana tu strefa nadmorska. Ale to jeszcze inna bajka...

Każda kraina na Pomorzu, to oddzielna bajka. Całościowo, kompleksowo, krajobraz, lasy, jeziora, morze, architektura.

Robi właśnie to coś, ta architektura przedwojenna, jak ta wioska w kratkę, Albo te przedwojenne budynki, jak pałacyki, misterne z wykuszami, bajerami, wieżyczkami, dachówką. Misterne przedwojenne budownictwo i mistrzostwo projektanta architekta. W każdym miasteczku Pomorza je znajdziemy...I pięknie to wszystko podnieśliśmy z ruiny ..
Ogólnie klimat miejsc . Mega !!!! Jestem dumny z tego naszego Pomorza .... :spoko:
....
A ta niekończąca się relacja Danki ..... To niekończąca się ocena i niekończąca się główna nagroda specjalna :plusone:

P.S. Miód spadziowy wg mnie, jednak chyba trochę lepszy, ale trochę drapie w gardle ;)

....
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 18.05.2025 17:59

piotrf napisał(a): teraz moim zdaniem wyglądają ciekawiej

Zdecydowanie 8) , w stylu bardziej pasującym do tego, co się ogląda :D .

Z przyjemnością zaglądam do skansenów, chociaż raczej przy okazji ;) , jeśli znajdują się w okolicy, którą akurat obrałam na jakiś wypad).

AdamSz napisał(a): Miód spadziowy wg mnie, jednak chyba trochę lepszy

Kwestia kubków smakowych i przyzwyczajenia :lol: (ja muszę mieć na zimę zapas gryczanego).

Dzięki za fotki ze Swołowa, mogą być :idea: zachętą na jakąś wycieczkę z Gochów (z naszej miejscówki to przecież tylko około 1,5 godziny w jedną) stronę :) ), gdy zatęskni nam się za zwiedzaniem czegoś, czego jeszcze nie widzieliśmy.
Bidon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bidon » 18.05.2025 18:54

AdamSz napisał(a):
P.S. Miód spadziowy wg mnie, jednak chyba trochę lepszy, ale trochę drapie w gardle ;)

....

A jak ma nie drapać skoro w części jest robiony z wydzieliny mszyc.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 18.05.2025 20:22

Bidon napisał(a):
AdamSz napisał(a):

....

A jak ma nie drapać skoro w części jest robiony z wydzieliny mszyc.

Bidon, dokładnie jest tak jak mówisz 8O 8) Mówi się, że chyba najszlachetniejszy i chyba najdroższy miód. Ciemny w barwie, prawie czarny i intensywny, ostry w smaku. Drapie ten spadziowy miód >> ;)

....
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 19.05.2025 08:33

dangol napisał(a):
Dzięki za fotki ze Swołowa, mogą być :idea: zachętą na jakąś wycieczkę z Gochów (z naszej miejscówki to przecież tylko około 1,5 godziny w jedną) stronę :) ), gdy zatęskni nam się za zwiedzaniem czegoś, czego jeszcze nie widzieliśmy.

Dzięki, nie ma sprawy. Sielska wioska w kratkę jest warta odwiedzenia. :spoko: Zresztą Piotr może coś jeszcze doreklamować w sprawie kratki ;) Nie trzeba tylko do Swołowa, można zrobić sobie wycieczkę wiązaną.
Oczywiście, nie chcę tu nikomu organizować wycieczek. Ale np w Słupsku byliście ?? Super miasto mniejeszej wielkości na mały City Break. Miasto ładne, zadbane, ciekawe, z tą ciekawą przedwojenną architekturą. Wiadomo region. Coś a'la Olsztyn w trochę mniejszym wydaniu, parki, rzeka, zabudowa, Całościowo Ładnie. Super.

A w Ustce byliście ?? Oczywiście miasto w cieniu Łeby. Ale tu znów jako miasto na mały City Break, uważam że lepsze, niż modna i zadeptana Łeba. Po prostu małe urocze miasto nad morzem, znów z ta miejską przedwojenna architektura i różnymi fajnymi miejscami. Oczywicie morze, piękna plaża. Ale jednak nie tak zadeptane turystycznie jak modna Łaba

Po drodze można zaczepić o ten zamek w Kręgu. Bardzo godny, zadbany. A jakie wnętrza!!! Chyba teraz hotel spa czy coś, ale mozna rzucić okiem do środka i wypić kawe, albo coś zjeść na zewnątrz z widokiem na jezioro. Przynajmniej pare lat temu tak było. Warto, akcent zwiedzania nie zmarnowany

Oddzielny temat to Szczecin z przyległościami . Byliście kiedyś w Szczecinie ?? Ludzie jeżdżą po tych Hiszpaniach, Włoszech, Francjach, a mało kto był w Szczecinie. Wszystkim za daleko ;)

A to jest perła, po prostu must see na jakiś większy city break. Oczywiście znów w cieniu 3Miasta. Mówi się "mały Berlin" i coś w tym jest. Wielkie połacie starej miejskiej, przedwojennej zabudowy. Kunsztowne zadbane kamienice, parki, miasto bardzo zielone. Oczywiście bulwary nad wodą, Wały, Kunsztowna niesamowicie dostojna zabudowa Akademii Morskiej i Urzędu Wojewódzkiego, to już wizytówka wizualna Szczecina. No i Zamek Książąt Pomorskich. I sławna ze względu na bryłę Filharmonia szczecińska... Bardzo udany projekt powiązania nowego ze starym....Nowoczesna bryła w przedwojennym otoczeniu... ..Proponuje wejść do środka, po prostu szok !!!! Ogólnie warto poświęcić tą odległość na ten Szczecin... Godne miasto ze swoim duchem i klimatem. Wrocław może godniejszy, ale Szczecin wg mnie porównywalny, a ze względu na swoje położenie, jeszcze inny, ciekawy :spoko:

A przyległości Szczecina, cały zalew, wyspa Wolin, morze to oddzielna bajka... Nie musi być koniecznie i tylko, znów zdeptane modne Świnoujście... Jest tam wiele innych ciekawostek. Wewnątrz wyspy i przy linii morza. Ale to jeszcze inna bajka... Tydzień minimum trzeba wygospodarować na ten caly region szczeciński. A jak będzie mało,to płynnie można zwiedzić kawałek Niemiec, jak Rugia, Stralsund, etc... Też warto. Coś nowego, coś innego .... Jest co robić na tym Pomorzu Zachodnim i nie trzeba się wbijać tam gdzie wszyscy, a może raczej omijać takie miejsca. Ale Ty, to wiesz lepiej ;) :spoko:

.....
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 19.05.2025 20:14

Moje tegoroczne pierwsze spotkanie z Gochami minęło, majówka była stanowczo za krótka :( . Na szczęście zbliżają się wakacje :) , więc znów będzie okazja pobyć nad jeziorem chociaż trochę…

20250426_083058.jpg

20250427_102853.jpg

20250427_131036.jpg

20250427_131114.jpg

20250428_212054.jpg

20250430_120439.jpg

20250430_122048.jpg

20250501_190344.jpg

20250502_202225.jpg

20250503_214929.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Dolny Śląsk i nieco dalej... (Gochy) - strona 160
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone